H υπερπανσέληνος του Οξύρρυγχου: Ανοιχτά μνημεία, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η αντίστροφη μέτρηση για την υπερπανσέληνο του Αυγούστου ξεκίνησε. Απόψε το βράδυ (19/8) μετά το ηλιοβασίλεμα στις 8:12 θα κάνει την εμφάνιση της στον ουράνιο θόλο η πολυαναμενόμενη πανσέληνος. Πρόκειται για την «Πανσέληνο του Οξύρυγχου» το θέαμα της οποίας θα κορυφωθεί στις 21:25.

Μετά τη δύση του ηλίου, στρέφοντας το βλέμμα προς τα νοτιοανατολικά, θα διακρίνουμε στον ουρανό την ανατολή του φεγγαριού.

Σύμφωνα με τη NASA, το φεγγάρι του Αυγούστου θα φαίνεται πλήρες ήδη από απόψε, πράγμα που σημαίνει ότι συνολικά θα απολαύσουμε την εικόνα της πανσελήνου για διαδοχικές νύχτες.

Η πανσέληνος αυτή, είναι γνωστή ως «Πανσέληνος του Οξύρρυγχου» προς τιμήν των ιθαγενών Αμερικανών που ψάρευαν τους οξύρρυγχους σε μεγάλες ποσότητες τον Αύγουστο στις λίμνες της βόρειας Αμερικής. Φέτος, δεν θα υπάρχει δεύτερη πανσέληνος κατά τον Αύγουστο, όπως συνέβη πέρυσι.

 

Οι μήνες του καλοκαιριού και ιδιαίτερα ο Αύγουστος φημίζονται για τη μεγάλη και φωτεινή εμφάνιση της σελήνης στον ουρανό. Το φεγγάρι θα χαρίσει μαγευτικές εικόνες προσελκύοντας την προσοχή και τη φαντασία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Η πρώτη «υπερπανσέληνος» του 2024

Αυτή η πανσέληνος χαρακτηρίζεται ακόμα και ως «υπερπανσέληνος», καθώς το φεγγάρι θα εμφανίζεται έως και 14% μεγαλύτερο και 30% φωτεινότερο, συγκριτικά με μια απλή πανσέληνο. Επίσης, η αυριανή θα είναι η πρώτη από τις τέσσερις διαδοχικές «υπερπανσέληνους» που θα σημειωθούν φέτος (Αύγουστος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος).

ο υπουργείο Πολιτισμού διοργανώνει και φέτος τις εκδηλώσεις της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου, υπό τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, προσφέροντας ελεύθερη είσοδο σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, ιστορικούς τόπους και μουσεία, τη νύχτα της Πανσελήνου, απόψε το βράδυ (19/8).

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, περισσότεροι από εκατό αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μουσεία και μνημεία, σε ολόκληρη τη χώρα, θα είναι ανοιχτοί για να υποδεχθούν το κοινό κάτω από το φως του φεγγαριού.

Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε πάνω από 50 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, ενώ άλλοι τόσοι θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό με ελεύθερη είσοδο.

Το Υπουργείο Πολιτισμού θα διοργανώσει και φέτος τις εκδηλώσεις της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου, υπό τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, προσφέροντας ελεύθερη είσοδο σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, ιστορικούς τόπους και μουσεία, τη νύχτα της Πανσελήνου, τη Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οριστικά αποτελέσματα από την ΕΕΤΑΑ για παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ

Αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) τα οριστικά αποτελέσματα για παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ μέσω της Δράσης: «Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση καθώς και για τη πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης», περιόδου 2024-2025. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν

Προετοιμασίες για την Ναυτική Εβδομάδα στην Καλαμάτα, 4-8 Σεπτεμβρίου 2024

Η Ναυτική Εβδομάδα αναβιώνει και πάλι στην Καλαμάτα, από 4 έως 8 Σεπτεμβρίου 2024. Τη διοργάνωση έχει ο Δήμος Καλαμάτας και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, με την υποστήριξη της Κ.Ε. Φάρις και τη συμμετοχή πολλών φορέων της περιοχής. Στο πλαίσιο της Ναυτικής Εβδομάδας 2024 προγραμματίζονται αθλητικές και πολιτιστικές δράσεις, ομιλίες, συναυλίες κ.ά. Επίσης, η Πολεμική

Παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία 3) αύριο, Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για αύριο, Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024, προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3), μεταξύ άλλων, για τη Μεσσηνία. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.  

Καθαρισμός φρεατίων ομβρίων από τη ΔΕΥΑ Καλαμάτας

Σε καθαρισμό φρεατίων από φύλλα, απορρίμματα και άλλα φερτά υλικά προχωρούν συνεργεία της ΔΕΥΑ Καλαμάτας, σε κεντρικά σημεία της πόλης και σε γειτονιές, στο πλαίσιο της προετοιμασίας που υπάρχει, ενόψει του φθινοπώρου αλλά και τυχόν έντονων καιρικών φαινομένων. Οι εν λόγω παρεμβάσεις θα ενταθούν το επόμενο διάστημα, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Καλαμάτας Δημήτρης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο