Εγκρίθηκε η δημιουργία οργανωμένου χώρου στη Μπιρμπίτα για την προσωρινή μετεγκατάσταση των οικογενειών Ρομά του καταυλισμού Αγίας Τριάδας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τη μετεγκατάσταση των οικογενειών των Ρομά που κατοικούν στον καταυλισμό “Αγίας Τριάδας” Καλαμάτας και τη δημιουργία οργανωμένου χώρου προσωρινής μετεγκατάστασης στη Μπιρμπίτα, αλλά και τα κριτήρια επιλογής των δυνητικά ωφελούμενων όπως αυτά προσδιορίζονται σύμφωνα με τη νομοθεσία αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας κατά την 18η/2024 συνεδρίασή του, την Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024. Να σημειωθεί ότι θα ακολουθήσει και η υποβολή αιτήματος μετεγκατάστασης στην Επιτροπή Προσωρινής Μετεγκατάστασης Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων.

Επιπρόσθετα, εγκρίθηκε και ο Πρότυπος Κανονισμός Διαχείρισης και Λειτουργίας που θα διέπει την μετεγκατάστασή τους στην Μπιρμπίτα, με τον οποίο θεσπίζεται ένα πλαίσιο κανόνων με δικαιώματα και υποχρεώσεις για τις οικογένειες και τα μέλη τους που θα διαμένουν στη Μπιρμπίτα.

Πρόκειται για όλα εκείνα τα βήματα που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία, προκειμένου να εξασφαλιστούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τις οικογένειες αυτές  που σήμερα ζουν σε κακές συνθήκες σε παραπήγματα, και αφετέρου να απελευθερωθούν οι εκτάσεις στην Αγία Τριάδα και να αποδοθούν στους ιδιοκτήτες τους.

Από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου και από το Παράρτημα Ρομά του Δήμου Καλαμάτας έχουν ήδη καταγραφεί οι 66 οικογένειες (224 άτομα) και τα μέλη τους και έχει στοιχειοθετηθεί το προφίλ των μελών τους, που ήταν στις προϋποθέσεις για τη μετεγκατάστασή τους. Να σημειωθεί ότι οι Κοινωνικές Υπηρεσίες θα βρίσκονται δίπλα στις οικογένειες αυτές υποστηρικτικά,  παρακολουθώντας την πορεία εξέλιξής τους έως την οριστική κοινωνική τους ένταξη.

Θ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: «ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ»

Σε παρέμβασή του για το θέμα, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος -μεταξύ άλλων- ανέφερε:

«Έχουμε δύο προβλήματα τα οποία και επιχειρούμε να λύσουμε.

Πρώτον να υπάρχει αξιοπρεπής διαβίωση για τους Ρομά που διαβιούν σήμερα σε κακές συνθήκες στην Αγία Τριάδα. Πως θα το λύσουμε αυτό; Παρέχοντάς τους κατοικίες εξοπλισμένες στην Μπιρμπίτα καθώς και υποδομές ικανές να φιλοξενήσουμε με αξιοπρέπεια κάθε συνάνθρωπό μας. Κατοικία για κάθε μία από τις οικογένειες που βρίσκονται εκεί και που έχουν καταγραφεί.

Δεύτερον και επίσης κυρίαρχο πρόβλημα που επιχειρούμε να λύσουμε. Να αποδοθούν επιτέλους, μετά από σχεδόν 40 χρόνια τα οικόπεδα, οι ιδιοκτησίες στην περιοχή της Αγίας Τριάδας στους ιδιοκτήτες τους! Να πράξει επιτέλους η Πολιτεία δηλαδή αυτό που πρέπει, σε ανθρώπους που ταλαιπωρούνται για δεκαετίες. Σε ανθρώπους που έλαβαν οικόπεδα στην περιοχή εκεί ως αντάλλαγμα για την εφαρμογή του σχεδίου πόλης και τα οποία οικόπεδα ουδέποτε μπόρεσαν να εκμεταλλευτούν γιατί είχαν καταπατηθεί. Και μάλιστα σήμερα κάποιοι εξ αυτών δεν βρίσκονται καν στη ζωή.

Αυτή η Δημοτική Αρχή ανέλαβε μία ευθύνη. Να δώσει λύση σε μία υπόθεση δεκαετιών, μία υπόθεση που δεν τιμά κανέναν. Και αυτή την ευθύνη που αναλάβαμε θα προσπαθήσουμε να την πάμε μέχρι τέλους, γιατί αυτό είναι το δίκαιο. Και στην προσπάθεια αυτή, δεν χωρούν αντιπαραθέσεις, αλλά ο αγώνας οφείλει και πρέπει να είναι κοινός για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα για όλους».

ΤΟ MASTER PLAN ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΜΠΙΡΜΠΙΤΑ

Παράλληλα παρουσιάστηκε συνοπτικά από τον μελετητή- καθώς θα γίνει εκτενής και αναλυτική παρουσίασή της επόμενο διάστημα- το master plan των εγκαταστάσεων της Μπιρμπίτα. Σύμφωνα με αυτό θα κατασκευαστούν 66 αυτόνομοι οικίσκοι των 70 τ.μ με δύο δωμάτια και ενιαίο καθιστικό/κουζίνα. Στον χώρο της Μπιρμπίτα θα διαμορφωθούν και 164 θέσεις στάθμευσης, 12 θέσεις για ΑμεΑ, πεζοδρόμια με ράμπες και όδευση τυφλών, δίκτυα ομβρίων, θα γίνει δεντροφύτευση και θα εγκατασταθεί αυτόματο πότισμα, θα διαμορφωθούν αθλητικές εγκαταστάσεις όπως 5Χ5 γήπεδο αλλά και παιδική χαρά. Ενώ θα λειτουργούν ιατρείο, και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Τέλος θα διαμορφωθούν 8 χώροι για τους κάδους απορριμμάτων (σύμμεικτα και ανακύκλωσης και θα γίνει η σύνδεση των οικίσκων με βιολογικό καθαρισμό.

Να σημειωθεί ότι για τη σωστή λειτουργία της Μπιρμπίτα προβλέπεταια από τη νομοθεσία Επιτροπή Συντονισμού από τους προϊσταμένους των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας, ενώ θα συγκροτηθεί και Ομάδα Διαχείρισης Οργανωμένων Χώρων που θα έχει έδρα-γραφείο στον χώρο της Μπιρμπίτα ώστε να εξασφαλίζεται η ορθή χρήση των υποδομών και η εύρυθμη λειτουργία του χώρου. Η Ομάδα Διαχείρισης εισηγείται τα τυχόν προβλήματα στην Επιτροπή Συντονισμού. Παράλληλα έχει την εποπτεία και αναλαμβάνει την επίλυση των ζητημάτων διαχείρισης και λειτουργίας του χώρου.

Να σημειωθεί ότι ο Δήμος υποβάλλει ετησίως Έκθεση στον Γ.Γραμματέα Καταπολέμησης Φτώχειας για την πρόοδο των Ατομικών Σχεδίων Ένταξης των οικογενειών της Μπιρμπίτα. Το Ατομικό Σχέδιο Ένταξης αφορά τη μέριμνα για Απασχόληση, Εκπαίδευση, Δημόσια Υγεία,-Υγιεινή, Κοινωνική Στήριξη και γενικότερη Μέριμνα των κατοίκων της Μπιρμπίτα.


Discover more from Πελοποννησιακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Περιφερειακή Επιτροπή Πελοποννήσου | Αποφάσεις για Μαρίνα Ναυπλίου, κόμβο Μυκηνών, Παράκαμψη Δημητσάνας και άλλα

Συνεδρίασε, την Τετάρτη 31 Ιουλίου, δια ζώσης και με τηλεδιάσκεψη, η Περιφερειακή Επιτροπή Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Αναπληρωτής Περιφερειάρχη, Χρήστος Λαμπρόπουλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Συνεδρίασε η Περιφερειακή Επιτροπή Πελοποννήσου, για μια ακόμη φορά είχαμε σημαντικά θέματα, τα περισσότερο σημαντικά είχαν να κάνουν με τις Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας και Αρκαδίας και σε αυτά

Μήνυμα Δημάρχου Γορτυνίας Ευστάθιου Κούλη για την τιμητική διάκριση του ΓΕΛ ΒΥΤΙΝΑΣ στην αξιολόγηση δράσεων σχολείων EPAS 2023-2024

Μόνο περηφάνια και χαρά μπορεί να νιώσει κανείς όταν σχολείο του Δήμου μας κατακτά μία πολύ σπουδαία τιμητική διάκριση και μάλιστα σε Διεθνές επίπεδο!Τη Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024 ανακοινώθηκε η έκθεση αξιολόγησης των δράσεων των σχολείων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» κατά τo σχολικό έτος 2023-2024, σύμφωνα με την οποία η

ΒΥΤΙΝΑ: Σύμβαση εκτέλεσης έργου για την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του «Δρόμου της Αγάπης»

Ένας από τους πιο διάσημους και πολυφωτογραφισμένους δρόμους της Γορτυνίας αναβαθμίζεται αισθητικά και λειτουργικά! Σύμβαση εκτέλεσης έργου υπέγραψε ο Δήμος Γορτυνίας με τον ανάδοχο για την «Αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του ‘Δρόμου της Αγάπης’στην Τοπική Κοινότητα Βυτίνας Δήμου Γορτυνίας». Συγκεκριμένα η σύμβαση αφορά στην προμήθεια, μεταφορά και εγκατάσταση αστικού εξοπλισμού, φωτιστικών σωμάτων , προϊόντων σκυροδέματος

Ο Δήμαρχος για το κόστος της διαχείρισης απορριμμάτων

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας και Πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου Θανάσης Βασιλόπουλος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας την Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024, ανέφερε σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων: «Συμπληρώσαμε ένα έτος που ως Δήμος Καλαμάτας μεταφέρουμε τα απορρίμματα μας στην μονάδα διαχείρισης στην Καλλιρρόη. 1η Ιουλίου 2023 όπως είχαμε δεσμευθεί και υποσχεθεί

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο