Το Tμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Eλέγχου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, καθώς έχει ξεκινήσει η εφαρμογή ζιζιανιοκτόνων στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις με δενδρώδεις καλλιέργειες, αμπέλια και σε άλλες αγροτικές, ακαλλιέργητες εκτάσεις, γνωστοποιεί στους παραγωγούς και εν γένει στους εν δυνάμει χρήστες ζιζανιοκτόνων σκευασμάτων τα παρακάτω:
1. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, είναι υποχρεωτική η εκ των προτέρων σήμανση του χώρου που πρόκειται να γίνει εφαρμογή ζιζανιοκτόνου, καθώς επίσης και η δημόσια ενημέρωση με ανάρτηση πινακίδας και αναγραφή του είδους του εμπορικού σκευάσματος, το οποίο χρησιμοποιήθηκε.
2. Απαγορεύεται η χημική ζιζανιοκτονία επί ή κατά μήκος οδών, χωματόδρομων, μονοπατιών, περασμάτων, ιδιαίτερα εκείνων από τους οποίους διέρχονται ποίμνια.
3. Οι χρήστες όλων των φυτοπροστατευτικών προϊόντων οφείλουν να διαθέτουν πιστοποίηση εκπαίδευσης εν ισχύ και για κάθε κατεχόμενη προς χρήση ποσότητα σκευάσματος, να διαθέτουν τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία στοιχεία τεκμηρίωσης (τιμολόγιο, συνταγογράφηση).
4. Κατά την εφαρμογή πρέπει να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες χρήσης της ετικέτας του σκευάσματος και οι χρήστες να διαθέτουν μέσα ατομικής προστασίας (κατάλληλη ένδυση, γάντια, μάσκα, κλπ).
5. Μετά την παρασκευή του ψεκαστικού διαλύματος οι κενές συσκευασίες θα πρέπει να ξεπλένονται τρεις φορές και το περιεχόμενο να αδειάζεται στο βυτίο ψεκασμού και ακολούθως οι συσκευασμίες να αχρηστεύονται με τρύπημα του περιέκτη. Απαγορεύεται η καταστροφή των χρησιμοποιημένων περιεκτών με καύση.
6. Όσα ζιζανιοκτόνα φέρουν ως στοιχείο της επισήμανσης το εικονίδιο επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται εντός κατοικημένης περιοχής μόνο σε απόσταση μεγαλύτερης των 20 μέτρων από κατοικίες εντός οικισμού και μεγαλύτερη από 10 μέτρα σε αγροτικές ή εκτός σχεδίου περιοχές.
7. Ο ψεκασμός δεν επιτρέπεται όταν επικρατεί άνεμος, δηλαδή υπό συνθήκες που συντελούν στη μεταφορά του ψεκαστικού νέφους σε κατοικίες, ανθρώπους, ζώα και σε φυτά μη στόχους.
8. Πρέπει πάντα να γίνεται χρήση εγκεκριμένου ζιζανιοκτόνου, επιτρεπόμενου και κατάλληλου για το είδος της καλλιέργειας όπου προτίθεται να εφαρμοστεί.
9. Να λαμβάνεται μέριμνα για τη συντήρηση, την καλή λειτουργία και τις απαραίτητες ρυθμίσεις του ψεκαστικού συγκροτήματος, ώστε το ψεκαστικό υγρό κατά τον ψεκασμό να κατευθύνεται στοχευμένα και μόνο προς τα ζιζάνια. Να τηρούνται αποστάσεις ασφαλείας ώστε κατά την εφαρμογή να μην επιμολύνονται κάθε τύπου και χρήσης υδάτινοι αποδέκτες.
10. Δεδομένου ότι τα περισσότερα ζιζανιοκτόνα είναι τοξικά για τις μέλισσες, η εφαρμογή πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας του σκευάσματος για την αποφυγή της μελισσοτοξικότητας. Πρέπει να αποφεύγεται ο ψεκασμός τις ώρες δραστηριότητας των μελισσών και γενικά ο ψεκασμός ανθισμένων ζιζανίων.
11. Πρέπει πάντα να προστατεύονται τα οικόσιτα και τα άλλα ζώα ή ποίμνια από τη βόσκηση σε περιοχές όπου έχει γίνει ζιζανιοκτονία, ακόμα και μετά την αποξήρανση των ζιζανίων.
Σε κάθε περίπτωση, αντί της χημικής ζιζανιοκτονίας, προκρίνεται η αναζήτηση και εφαρμογή εναλλακτικών μεθόδων διαχείρισης των ζιζανίων, όπως η μηχανική καταστροφή ή η λήψη άλλων καλλιεργητικών μέτρων, όπου αυτό είναι δυνατό.