Ελαιοπαραγωγή και αντιπλημμυρικά έργα στο επίκεντρο της συνέντευξης του Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος και αναφέρθηκε σε θέματα προβλημάτων ελαιοπαραγωγής, υπογραφές συμβάσεων και αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις.

Προβλήματα στην ελαιοπαραγωγή

Έχουν παρατηρηθεί προβλήματα στην φετινή ελαιοπαραγωγή, η οποία αναμενόταν να είναι σε γενικές γραμμές υψηλή. Κατόπιν αυτοψιών που διενήργησαν υπηρεσιακά στελέχη των ΔΑΟΚ Μεσσηνίας και Τριφυλίας σε αρκετές κοινότητες του νομού, διαπιστώθηκε ότι τα ελαιόδεντρα έχουν επηρεαστεί σοβαρά από τις καιρικές συνθήκες, ιδιαίτερα από την παρατεταμένη ανομβρία, τις υψηλές θερμοκρασίες και την πολύ χαμηλή υγρασία του προηγούμενου διαστήματος. Συγκεκριμένα σε εκτεταμένες περιοχές το φύλλωμα των δέντρων έχει χάσει το φυσιολογικό του χρώμα, υπάρχει φυλλόπτωση και ο καρπός έχει συρρικνωθεί, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις εμφανίζεται και καρπόπτωση.

Το φαινόμενο αυτό παρουσιάζεται με διαφορετική μορφή, μεταξύ των περιοχών,  εξαιτίας του τοπικού χαρακτήρα, της διαφορετικής μηχανικής σύστασης του εδάφους, των καλλιεργητικών τεχνικών, του μικροκλίματος κάθε περιοχής. Ειδικότερα τα προβλήματα είναι εντονότερα σε ελαιοτεμάχια με νότια, νοτιοανατολική έκθεση, σε επικλινή εδάφη και σε υψώματα. Διαφορετική βέβαια  μορφή και καλύτερη κατάσταση εμφανίζουν οι ποτιστικοί ελαιώνες.

Ο Αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι βρισκόμαστε σε συνεργασία με του Δήμους για το θέμα αυτό και με τον ΕΛΓΑ, ο οποίος ξεκίνησε χθες τις αυτοψίες σε ελαιώνες του Δήμου Πύλου- Νέστορος, προκειμένου να έχουμε μια πρώτη εκτίμηση των ζημιών που έχουν προκληθεί, από την ανομβρία και τους επαναλαμβανόμενους καύσωνες.  Για το σκοπό αυτό προηγήθηκε σύσκεψη στο Δημαρχείο Πύλου – Νέστορος, παρουσία και του Δημάρχου Παναγιώτη Καρβέλα, όπου συζητήθηκαν τα ζητήματα που έχουν προκύψει στην ελαιοπαραγωγή της περιοχής. Τέλος οι αυτοψίες του ΕΛΓΑ συνεχίζονται και σε άλλες περιοχές του νομού, ενώ και οι αυτοψίες από τις ΔΑΟΚ βρίσκονται σε εξέλιξη και μόλις ολοκληρωθούν και καταγραφούν τα συμπεράσματα, θα αποσταλούν στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και στον ΕΛΓΑ, προκειμένου να διερευνηθεί η εξεύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών.

Υπογραφές εργολαβικών συμβάσεων

Α)Υπογράφηκε η σύμβαση του έργου «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 36ης ΕΠΑΡΧΙΑΚΗΣ ΟΔΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑΝΙΚΑ – ΑΛΤΟΜΥΡΑ –ΠΗΓΑΔΙΑ Π.Ε. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ», το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα πυρόπληκτων περιοχών του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) με προϋπολογισμό 120.000,00 €. Σύμφωνα με την εργολαβική σύμβαση η ανάδοχος εταιρεία, «ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.», έχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τρείς (3) μήνες για την ολοκλήρωση των εργασιών. Προβλέπεται, σύμφωνα με την τεχνική έκθεση του έργου, να υλοποιηθούν κυρίως ασφαλτοστρώσεις, κατά θέσεις στο τμήμα της 35ης επαρχιακής οδού, από Σωτηριάνικα έως Πηγάδια, με στόχο τη βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών της υπόψη οδού.

Β) Υπογράφηκε και η σύμβαση του  έργου «ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ – ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΓΟΕΒ ΠΑΜΙΣΟΥ», προϋπολογισμού 80.000,00 €, με χρηματοδότηση από το τεχνικό πρόγραμμα Ιδίων Πόρων της ΠΕ Μεσσηνίας και ανάδοχο τον Δημήτριο Γκότση. Το  χρονοδιάγραμμα υλοποίησης είναι δώδεκα (12) μήνες και το  έργο αφορά την λειτουργία και παρακολούθηση των αντλιοστασίων του ΓΟΕΒ Παμίσου, ειδικότερα του αποστραγγιστικού αντλιοστασίου Μπουρνιά, του φράγματος Παμίσου στον Άρι και τα αντλιοστάσια Ασπροπουλιάς και Αγίου Φλώρου. Επίσης το έργο αντιμετωπίζει και αποκαθιστά τυχόν βλάβες κατά τη διάρκεια της αρδευτικής περιόδου, αλλά και τη υπόλοιπη περίοδο, με στόχο την εύρυθμη λειτουργία του αρδευτικού δικτύου του ΓΟΕΒ.

 

Αντιπλημμυρικά έργα ΠΕ Μεσσηνίας

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας από τα μηχανήματα της ΠΕ Μεσσηνίας, υλοποιώντας εργασίες καθαρισμού βλάστησης, απομάκρυνσης φερτών υλών και διαμόρφωσης της κοίτης ρεμάτων. Περιοχές πρόσφατων παρεμβάσεων είναι το ρέμα του Καραμπογιά στην Καλαμάτα για μήκος 700 περίπου μέτρα, το ρέμα Αγίων Αναργύρων στο πέταλο για 1000 μέτρα μήκος, ο καθαρισμός κεντρικού ρέματος στο Βασιλικό Δήμου Οιχαλίας για μήκος 1000 μέτρα, καθαρισμοί στο Τζάνε, καθώς και σε ρέματα στις κοινότητες Στέρνας, Αετοφωλιάς και Σπιταλίου. Άμεσα αντίστοιχες παρεμβάσεις ξεκινούν και στο ρέμα Πολιτέικο στην Καλαμάτα.

Παράλληλα προωθήθηκε η διαδικασία συμπληρωματικής σύμβασης, για ποσό 79.360 €,  της εργολαβίας εκτέλεσης αντιπλημμυρικών εργασιών, προϋπολογισμού 320.000 €, ώστε να συνεχιστούν οι εργασίες και σε άλλες περιοχές του νομού.

Επίσης με τα μηχανήματα της ΠΕ Μεσσηνίας, συνεχίζεται και η συντήρηση του οδικού δικτύου του ΓΟΕΒ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η μεταφορά υλικού οδοστρωσίας από τη δωρεά Λαρσινού και η διάστρωσή του στο οδικό δίκτυο του ΓΟΕΒ, με πρόσφατες εργασίες στις κοινότητες ‘Αριος, Αιθαίας, Πιπερίτσας, Αριστοδημείου, Λάμπαινας και στην περιοχή του Μπουρνιά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για την 197η επέτειο της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου

Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024 ξεκίνησαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 197η επέτειο της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου στην Πύλο. Στην πλατεία Τριών Ναυάρχων στην Πύλο παρουσία πλήθος κόσμου δόθηκε συναυλία παραδοσιακής μουσικής “Τριάντα καράβια αρμένιζαν” με το συγκρότημα του Γιάννη Πουλόπουλου, ενώ ο Πολιτιστικός Σύλλογος και ο Σύλλογος Κυριών Πύλου παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς. Το Σάββατο

Ο Δήμαρχος Γορτυνίας ομιλητής στο 5ο Olympia Forum:«Τοπικοί ηγέτες αναζητούν καινοτόμες λύσεις»

«Τοπικοί ηγέτες αναζητούν καινοτόμες λύσεις» ήταν μια από τις...

Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν σε παράνομες αρχαιολογικές έρευνες στη Μεσσηνία και Αργολίδα

Οι πολύμηνες και εμπεριστατωμένες έρευνες οδήγησαν τους αστυνομικούς του Τμήματος...

H Κορώνη γιόρτασε την απελευθέρωση της από τον Τουρκικό ζυγό

Η Κοινότητα Κορώνης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κορώνης διοργάνωσαν την Παρασκευή 18/10/2024 στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Ελεήστριας μια τελετή μνήμης και τιμής για την απελευθέρωση της Κορώνης από τον τουρκικό ζυγό στις 18 Οκτωβρίου 1828. Το πρόγραμμα περιείχε τα εξής: Τέλεση Όρθρου και θείας Λειτουργίας στον ιερό ναό της Παναγίας Ελεήστριας Κορώνης. Τέλεση Δοξολογίας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ