Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου, 2025
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Ο ΚΑΙΡΟΣ

ΕΝΦΙΑ: Οι κρίσιμες ημερομηνίες – Πώς θα κερδίσετε έκπτωση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στα εκκαθαριστικά του 2025 θα φανεί ο μειωμένος ΕΝΦΙΑ για όσους ασφάλισαν τα ακίνητα τους το 2024 έναντι φυσικών καταστροφών, όπως ο σεισμός, πλημμύρα και πυρκαγιά.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν ακόμα προθεσμία δέκα ημερών για να γνωστοποιήσουν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ότι έχουν προβεί σε ασφάλιση κατοικίας, μεταξύ άλλων και για φυσικές καταστροφές, προκειμένου να κερδίσουν την ειδική έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ.

Υπενθυμίζεται πως οι αιτήσεις μπορούν να οριστικοποιηθούν έως την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, μέσα από το myaade.gov.gr.

Με αυτό τον τρόπο οι ιδιοκτήτες θα κερδίσουν:

  • 20% έκπτωση για κατοικίες αξίας έως 500.000€
  • 10% έκπτωση για κατοικίες αξίας άνω των 500.000€

Ο ΕΝΦΙΑ του 2025

Ο ΕΝΦΙΑ για το 2025 θα καταβληθεί σε 12 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να πληρώνεται στο τέλος Μαρτίου 2025. Η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ θα ξεκινήσει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, καθώς το ποσό του φόρου θα αναρτηθεί στην πλατφόρμα των φορολογουμένων στις 28 Φεβρουαρίου 2025, την ίδια ημέρα που θα καταβληθεί η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ για το 2024.

Παρά την πρόωρη ανάρτηση του λογαριασμού του ΕΝΦΙΑ, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να εξοφλήσουν το ποσό του φόρου σε 12 δόσεις, κάτι που αποτελεί βελτίωση σε σχέση με τις 11 δόσεις των προηγούμενων ετών.

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ για το 2025, το φορολογικό τοπίο παραμένει σχεδόν αμετάβλητο για την πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων. Ωστόσο, οι φορολογούμενοι που απέκτησαν ακίνητο μέχρι το τέλος του 2024, είτε μέσω αγοράς, γονικής παροχής ή δωρεάς, αναμένεται να δουν αυξημένο το ποσό του φόρου τους, λόγω της μεταβολής στην περιουσιακή τους κατάσταση. Αντίθετα, όσοι πούλησαν ή μεταβίβασαν ακίνητα σε παιδιά ή εγγόνια τους θα διαπιστώσουν μείωση στο ποσό του ΕΝΦΙΑ.

Επιπλέον, περίπου 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι εκτιμάται ότι θα επωφεληθούν από εκπτώσεις έως και 50% ή πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, βάσει συγκεκριμένων εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Δικαίωμα απαλλαγής από τον φόρο θα έχουν επίσης οι ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέστησαν ζημιές από φυσικές καταστροφές, όπως πυρκαγιές, πλημμύρες ή σεισμούς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

00:04:18

Εκδήλωση του Κέντρου Πρόληψης Αρκαδίας με θέμα «Σύνδεση Πρόληψης και Σχολείου»

Εκδήλωση πραγματοποίησε το Κέντρο Πρόληψης Αρκαδίας με θέμα «Σύνδεση...

Ελληνίδα κυρία αναλαμβάνει τη φύλαξη ηλικιωμένων

Ελληνίδα κυρία με εμπειρία 12 χρόνων, αναλαμβάνει τη φύλαξη...

Κοινωνική ανθεκτικότητα κατά τη διάρκεια φυσικών καταστροφών – άρθρο του Δρ. Κωνσταντίνου Π. Μπαλωμένου

άρθρο του Δρ. Κωνσταντίνου Π. Μπαλωμένου* Πολιτικού Επιστήμονα – Διεθνολόγου Σύμφωνα...

Διακοπή Ηλεκτροδότησης στον Αχλαδόκαμπο

Την Πέμπτη 13/02/2024 λόγω εργασιών ενίσχυσης του Δικτύου του...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ