Καθώς διανύουμε τον τρίτο χρόνο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), οι προκλήσεις κατά την εφαρμογή της είναι ακόμη υψηλές και η πρώιμη αποτίμηση του αποτυπώματός της στην ελληνική και ευρωπαϊκή γεωργία προκαλεί διενέξεις.
Το 11ο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας που διοργανώνει η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ θα επιχειρήσει να φωτίσει τις διαφορετικές όψεις και πλευρές της ΚΑΠ, υπό το πρίσμα των θετικών προκλήσεων της συνέργειας μεταξύ των παραγόντων της αγροτικής οικονομίας και της τεχνολογίας.
Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 22 και 23 Μαΐου 2025, αναδεικνύοντας τον ρόλο των αγροτικών συνεταιρισμών, των ομάδων παραγωγών και των γεωργικών συμβούλων στην αξιοποίηση της καινοτομίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα καθώς και τις ευκαιρίες που προκύπτουν από αυτή η συνεργασία στην προσπάθεια ενίσχυσης της θέσης των Ελλήνων γεωργών.
Η 11η διοργάνωση του Συνεδρίου έρχεται σε μια περίοδο όπου η ανάγκη για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της τεχνολογίας και των παραδοσιακών δομών του αγροτικού τομέα είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Στόχος είναι η ανάδειξη καινοτόμων λύσεων που ενισχύουν την ανθεκτικότητα της ελληνικής γεωργίας, μειώνουν το κόστος παραγωγής και προάγουν την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.
Μέσα από τις θεματικές ενότητες, θεσμικοί και επιχειρηματικοί παράγοντες, ειδικοί από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και επαγγελματίες του αγροτικού τομέα θα συζητήσουν τις προοπτικές ενίσχυσης των συνεργασιών μεταξύ συνεταιρισμών, παραγωγών και γεωργικών συμβούλων, αξιοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες, όπως η γεωργία ακριβείας, η τεχνητή νοημοσύνη, η ανάλυση δεδομένων και οι ψηφιακές εφαρμογές διαχείρισης καλλιεργειών.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη σημασία της εκπαίδευσης και της συμβουλευτικής υποστήριξης για την επιτυχημένη υιοθέτηση της τεχνολογίας, καθώς και στη διαμόρφωση πολιτικών οι οποίες θα ενθαρρύνουν τη συνεργασία και την καινοτομία στον αγροτικό τομέα.
Σε ειδική ενότητα θα παρουσιαστεί σχετική μελέτη από το Κέντρο για τον Ευρωπαϊκό Νομικό Πολιτισμό (ΚΕΝοΠ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), η οποία εξετάζει για πρώτη φορά τις διαχρονικές θεσμικές και νομικές προκλήσεις εφαρμογής της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) στην Ελλάδα.
Το 11ο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο του έργου ενημερωτικών δράσεων για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) “COOPinCAP”, και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.