Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 6ο Εργαστήριο Παραδοσιακής Τέχνης της Πέτρας στα Λαγκάδια Γορτυνίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η τελετή λήξης με την απονομή διπλωμάτων και τον απολογισμό του επιτυχημένου 6ου Εργαστήριου της παραδοσιακής τέχνης της πέτρας που διοργάνωσε το Σωματείο «Άνθη της Πέτρας» και άλλοι φορείς με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Γορτυνίας στα Λαγκάδια Γορτυνίας, το κυριότερο μαστοροχώρι της Πελοποννήσου, από 21έως 28 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε σε κλίμα χαράς και συγκίνησης την Κυριακή στο Αθανασοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Λαγκαδίων.

Το αντικείμενο τού ιδιαίτερα επιτυχημένου εργαστηρίου ήταν η διαφύλαξη και μετάδοση στις νεότερες γενιές τής παραδοσιακής τέχνης τής πέτρας, καθώς και η μελέτη, καταγραφή και προβολή τής συμβολής και της επίδρασης τής τέχνης των Λαγκαδινών μαστόρων στην ελληνική παραδοσιακή αρχιτεκτονική.
Ο βασικός κορμός του προγράμματος αφορούσε την τεχνική κατάρτιση των εκπαιδευόμενων μέσω της πρακτικής άσκησης και της βιωματικής επαφής τους με την εμπειρική γνώση των παλιών μαστόρων.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ήταν εμπλουτισμένο με θεωρητικά σεμινάρια σχετικά με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική.

Πέραν του μεγάλου αριθμού των αιτήσεων, ο οποίος φέτος ήταν σχεδόν τριπλάσιος των διαθέσιμων θέσεων, το χαρακτηριστικό των φετινών υποψηφίων ήταν το υψηλό επιστημονικό επίπεδο όσων προέρχονταν από το χώρο της επιστήμης, αλλά και ο σημαντικός αριθμός ανθρώπων που θέλησαν να ασχοληθούν επαγγελματικά ως μαστόροι με την τέχνη της πέτρας.
Επιπροσθέτως τα «Άνθη της Πέτρας»,  προσέφεραν την δυνατότητα συμμετοχής στο εργαστήριο σε πέντε μαθητές του ΕΠΑΛ Αγίας Παρασκευής καλύπτοντας τα έξοδα της διαμονής τους ως μια μορφή μικρής υποτροφίας.
Η ομάδα των εκπαιδευτών περιλάμβανε ντόπιους και προσκεκλημένους έμπειρους μαστόρους της πέτρας αλλά και διακεκριμένους ειδικούς επιστήμονες.

Στην τελετή για τον απολογισμό και την απονομή διπλωμάτων παραβρέθηκαν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, η βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ,  Διαμάντω Μανωλάκου, ο δήμαρχος Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος, ο Δήμαρχος Γορτυνίας Ευστάθιος Κούλης, η Αντιδήμαρχος Γορτυνίας Πέννυ Μπέτσα, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Λαγκαδίων Δημήτρης Καγιούλης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Λαγκαδίων  «Τρισεύγενη» Παναγιώτα Σκαρμέα, μέλη συλλόγων και φορέων της περιοχής καθώς και πλήθος κόσμου.

Ο Δήμαρχος Γορτυνίας Ευστάθιος Κούλης στο χαιρετισμό του έδωσε συγχαρητήρια στους διοργανωτές και συμμετέχοντες: «Τα καλύτερα εχέγγυα για ένα ακόμη ιδιαίτερα πετυχημένο εργαστήριο αποτέλεσαν –όπως πάντα- η ευρύτητα και η πληρότητα του εκπαιδευτικού προγράμματος σε συνδυασμό με τους διακεκριμένους επιστήμονες και έμπειρους μαστόρους και εκπαιδευτές. Όσο και εάν ο πήχης ήταν ψηλά φέτος, έχουμε ακόμη πολλά να υλοποιήσουμε για την παραδοσιακή τέχνη της πέτρας και εμείς ως Δημοτική Αρχή θα είμαστε πάντα αρωγοί», τόνισε ο Δήμαρχος αναφερόμενος και σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες υποστήριξης από την πλευρά του Δήμου των μεγάλων στόχων των Ανθέων όπως η Σχολή της Πέτρας και το Κέντρο Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής & Πέτρας στο Ρηγοπουλέικο αρχοντικό.

Χαιρετισμό απεύθυναν η Αντιδήμαρχος Παναγιώτα Μπέτσα και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Λαγκαδίων Δημήτρης  Καγιούλης.

Ο Πρόεδρος των «Ανθέων της Πέτρας», Καθηγητής Γιάννης Τσιαούσης υπογράμμισε τη σημασία της λειτουργίας σχολών της πέτρας για τη διάσωση της τέχνης η οποία είναι απαραίτητη για την προστασία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, και εντάσσεται στις ευρύτερες ανάγκες του σήμερα.

Ο Καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ Βασίλης Γκανιάτσας -συντονιστής του Επιστημονικού Συμβουλίου των Ανθέων της Πέτρας- αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο γεγονός της αναγνώρισης, από τους θεσμούς της πολιτείας και της κοινωνίας, της σημασίας των παραδοσιακών τεχνών κι επαγγελμάτων καθώς και στο ρόλο της μαθητείας για τη διάσωση των τεχνών αυτών.

Αποδίδοντας το πρώτο δίπλωμα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε μεταξύ άλλων: «είναι κατά την άποψή μας μία πολύ σοβαρή προσπάθεια που αξίζει συγχαρητηρίων, που αξίζει τη στήριξη όλων μας, αξίζει πρώτα από όλα τη στήριξη της Πολιτείας».

Συγκινητική ήταν η απονομή διπλωμάτων από τους μαστόρους (Π. Γκιώκας, Στ. Καγιούλης, Π. Τσαφαράς, Ν. Καγιούλης και Δ. Καγιούλης) στους εκπαιδευόμενους.

Όλοι οι συμμετέχοντες δήλωσαν απόλυτα ικανοποιημένοι για το υψηλό επίπεδο του Εργαστηρίου και τα αποτελέσματα καθώς και για την παραμονή τους στα φιλόξενα Λαγκάδια.

Εκ του Δήμου Γορτυνίας

ΑΠΟΝΟΜΗ-ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ-_-Ολοκληρώθηκε-το-6ο-Εργαστήριο-Παραδοσιακής-Τέχνης_ΛΑΓΚΑΔΙΑΛήψη

Discover more from Πελοποννησιακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαγωνισμός για τη σύναψη δημόσιας σύμβασης για την εκτέλεση της προμήθειας ΔΡΑΣΕΙΣ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ – Υποέργο 1 της Πράξης «Δράσεις Ψηφιακού...

Loading... Taking too long? Reload document | Open in new tab Download [162.00 B] Loading... Taking too long? Reload document | Open in new tab Download [162.00 B] Loading... Taking too long? Reload document | Open in new tab Download [162.00 B] Loading... Taking too long? Reload document | Open in new tab Download [162.00

Πρόσκληση σε έκτακτη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής στις 31-07-2024

Loading... Taking too long? Reload document | Open in new tab Download [162.00 B] The post Πρόσκληση σε έκτακτη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής στις 31-07-2024 appeared first on .

ΛΑΓΚΑΔΙΑ: Σε κλίμα συγκίνησης τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Νίκου Πλουμπίδη

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν, το απόγευμα της Κυριακής 28 Ιουλίου, τα αποκαλυπτήρια της προτομής του ιστορικού στελέχους του ΚΚΕ, Λαγκαδινού Νίκου Πλουμπίδη, στην εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ στα Λαγκάδια Γορτυνίας, παρουσία και του συνονόματου εγγονού του Νίκου. Την προτομή φιλοτέχνησε ο γλύπτης Μεμάς Καλογηράτος,ενώ τη στήλη της προτομής και τον περίβολο του μνημείου διαμόρφωσε ο

Πρόσκληση για τον εορτασμό της 203ης επετείου της Α’ Πελοποννησιακής Γερουσίας στη Στεμνίτσα την Κυριακή 4 Αυγούστου

Ο Δήμος Γορτυνίας και οι τοπικοί πολιτιστικοί  φορείς της Στεμνίτσαςσας προσκαλούν να τιμήσετε με την παρουσία σας τον Εορτασμό της 203ης επετείου της Α΄ Πελοποννησιακής Γερουσίας που θα πραγματοποιηθεί στην στην όμορφη και ιστορική Στεμνίτσα του Δήμου Γορτυνίας, στην ιστορική Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής την Κυριακή 4 Αυγούστου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της εκδήλωσης, στις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο