ΣΤΕΜΝΙΤΣΑ: Εορτασμοί για την 203η Επέτειο της Α’ Πελοποννησιακής Γερουσίας, Κυριακή 4 Αυγούστου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

H 203η επέτειος της Α’ Πελοποννησιακής Γερουσίας θα εορταστεί με λαμπρότητα το πρωί της Κυριακής 4 Αυγούστου στην όμορφη και ιστορική Στεμνίτσα του Δήμου Γορτυνίας.

Η Στεμνίτσα, ένας από τους ομορφότερους ορεινούς παραδοσιακούς οικισμούς του Δήμου Γορτυνίας, αποτέλεσε την πρώτη έδρα της Α’ Πελοποννησιακής Γερουσίας.

Στο ξεκίνημα της Ελληνικής Επανάστασης, ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, οι Έλληνες αντέτασσαν ένα κίνημα σαρωτικό, μα με μορφή άναρχη. Η συγκρότηση Πελοποννησιακής Συνέλευσης ήταν επείγουσα ως αδήριτη ανάγκη ανάδυσης της πρώτης Ελληνικής Πολιτικής Αρχής από το μακραίωνο καθεστώς πολιτικής ανυπαρξίας του Ελληνισμού.

Από την έδρα της στη Στεμνίτσα, η Α’ Πελοποννησιακή Γερουσία, η πρώτη Διοίκηση των επαναστατημένων Ελλήνων, συνεδριάζει στις 27 Μαΐου 1821, στην Ιερά Μονή Χρυσοπηγής.

Εμπλουτισμένη με πρόσωπα κύρους (Παλαιών Πατρών Γερμανός, Ρήγας Παλαμήδης κ.α.) επιτελεί σημαντικότατο έργο. Φροντίζει για τη ρύθμιση των κοινών και της οικονομίας και εκδίδει πράξεις με τη μορφή εγκυκλίων διαταγών. Σημαντική ήταν η διάταξη της 30ης Μαΐου «περί οργανώσεως της περιφερειακής διοικήσεως της Πελοποννήσου». Στο πρώτο της άρθρο, δίκην εισαγωγής: «Να έχετε εν τω μεταξύ σας αγάπην και ομόνοιαν, άδολον και χριστιανικήν». Κατέληγε: «1821, Μαΐου 30, Στεμνίτζα. Η Γερουσία Πελοποννήσου».

Οι άνθρωποι αυτοί, απροετοίμαστοι για το τιτάνιο έργο που αναλάμβαναν, διέθεταν μόνον τη δημογεροντική πείρα. Κατόρθωσαν να συνθέσουν, με τρόπο θαυμαστό, οργανισμό κράτους στα πεδία των καταλυμένων αρχών και του άκρατου θυμικού.

Διακόσια τρία (203) χρόνια μετά και σας περιμένουμε όλες και όλους στις εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Γορτυνίας!

Εκ του Δήμου Γορτυνίας

ΣΤΕΜΝΙΤΣΑ_-Α-Πελοποννησιακή-ΓερουσίαΛήψη

Απάντηση

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ανακαλύψτε τα Πελοποννησιακά Κρασιά | Η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε Διεθνή Καμπάνια Προώθησης

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ξεκινά μια συναρπαστική καμπάνια για την προώθηση των κρασιών Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) σε κορυφαίες Διεθνείς αγορές, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς. Αυτή η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς Οίνου και του Ειδικού Μέτρου Στήριξης «Προώθηση Οίνων σε Τρίτες Χώρες».   Η Καμπάνια Μας Περιλαμβάνει: Εντυπωσιακές Διαφημίσεις: Ξεχωριστές

Μάτι: Έξι χρόνια από τη φονική φωτιά με τα 104 θύματα

Έξι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, 23 Ιουλίου, από τη φονική...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο