Όταν εργάζεστε σκληρά σε μια πολύ απαιτητική δουλειά, προσπαθώντας πάντα να παραμένετε υγιείς, να είστε συνεχώς σε φόρμα και να βρίσκετε χρόνο για την οικογένεια, τους φίλους και φυσικά τον εαυτό σας, είναι πολύ εύκολο να νιώσετε πίεση και εξάντληση.
Η επίτευξη της ισορροπίας στη ζωή μπορεί μερικές φορές να μοιάζει με μία συνεχή πάλη και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν διστάζουν να εκφράσουν το στρες που νιώθουν στους γύρω τους.
Σύμφωνα όμως με τον κλινικό ψυχοθεραπευτή και συγγραφέα του «21 Τρόποι Για Μία Πιο Ευτυχισμένη Κατάθλιψη», Σεθ Σβίρσκι, το να λες πως είσαι στρεσαρισμένος για να βγάλεις το βάρος από μέσα σου, στην πραγματικότητα έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, αφού οι λέξεις που λέμε μπορούν να «ρυθμίσουν» τις βιολογικές αντιδράσεις του οργανισμού και του σώματός μας.
«Λέγοντας απλώς πως είσαι στρεσαρισμένος, ο οργανισμός απελευθερώνει στο σώμα μία σειρά χημικών ουσιών όπως η επινεφρίνη και η κορτιζόλη και νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο, οι οποίες μας κάνουν να νιώθουμε εξουθενωμένοι από το στρες. Η καρδιά χτυπάει γρηγορότερα, η αναπνοή γίνεται πιο βαριά και ταχεία, η αρτηριακή πίεση ανεβαίνει, δεν μπορούμε να σκεφτούμε καθαρά και κυριευόμαστε από φόβο και αγωνία.»
Αν και η εναλλακτική του να δηλώσετε πως έχετε στρεσαριστεί είναι αναμφισβήτητα να προσπαθήσετε να το ξεπεράσετε, φαίνεται πως μία λεκτικά πιο θετική προσέγγιση της κατάστασης θα βελτιώσει από μόνη της την ψυχολογία σας.
Την επόμενη φορά λοιπόν που θα νιώσετε το άγχος να σας κυριεύει, αντί να πείτε το πόσο έχετε στρεσαριστεί, υιοθετήστε την παρακάτω φράση: «Είμαι λίγο πιεσμένη, όμως έχω τα πάντα υπό έλεγχο.» Θα παρατηρήσετε μεγάλη διαφορά.
pronews.gr