Παραδοσιακή και ελληνική συνταγή για ζουμερό μοσχάρι γιουβέτσι στον φούρνο με κόκκινη σάλτσα και κριθαράκι!
Συστατικά
6 κ.σ. ελαιόλαδο
3 κρεμμύδια
2 καρότα
1 πράσο
1.200 γρ. μοσχάρι, μπούτι, χωρίς κόκαλο, κομμένο σε κύβους 1-2 εκ.
2 στικ κανέλα
2 φύλλα δάφνης
1/2 κ.γ. κύμινο
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
150 ml κόκκινο κρασί
400 γρ. ντομάτα κονκασέ
2 κ.σ. μέλι
1 λίτρο νερό
αλάτι
250 γρ. κριθαράκι, μέτριο
1/2 κ.γ. θυμάρι, φρέσκο
Για το σερβίρισμα
φέτα
μαϊντανό, ψιλοκομμένο
ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
πιπέρι
Μέθοδος Εκτέλεσης
Ας μαγειρέψουμε…
- Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
- Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, κόβουμε σε λεπτές φέτες τα καρότα και το πράσο, και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
- Σοτάρουμε για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν.
- Αφαιρούμε τα λαχανικά και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Τοποθετούμε την κατσαρόλα ξανά στη φωτιά και ρίχνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
- Βάζουμε τα κομμάτια από το κρέας και τα σοτάρουμε μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
- Προσθέτουμε τα λαχανικά, την κανέλα, τα φύλλα δάφνης, το κύμινο και τον πελτέ ντομάτας, και σοτάρουμε για 2 λεπτά.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ του.
- Ρίχνουμε το μέλι, τα 250 ml νερό και την ντομάτα κονκασέ.
- Ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα.
- Κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και βράζουμε για 1½ ώρα σε χαμηλή φωτιά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
- Μεταφέρουμε το κρέας μαζί με τη σάλτσα σε ένα πυρίμαχο σκεύος.
- Σοτάρουμε σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά το κριθαράκι με 3 κ.σ. ελαιόλαδο, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
- Μεταφέρουμε το κριθαράκι στο πυρίμαχο σκεύος με το κρέας και προσθέτουμε τα 750 ml νερό και 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
- Ρίχνουμε το θυμάρι και ανακατεύουμε με την κουτάλα.
- Σκεπάζουμε το πυρίμαχο σκεύος με αλουμινόχαρτο και μεταφέρουμε στον φούρνο.
- Ψήνουμε για 30 λεπτά.
- Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε για ακόμα 15 λεπτά.
- Αφαιρούμε το πυρίμαχο σκεύος από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
- Μοιράζουμε σε πιάτα και σερβίρουμε με φέτα, ψιλοκομμένο μαϊντανό ξύσμα από 1 λεμόνι και πιπέρι.
Καλή απόλαυση!!
Περισσότερες συνταγές στο akispetretzikis.com