Κορονοϊός και μέτρα ασφαλείας κατά τις οικογενειακές συναντήσεις

Ο ιός COVID 2019 μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων από το φτέρνισμα, τη στενή επαφή, το βήχα και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων προκαλεί ήπια ασθένεια που προσομοιάζει με το απλό κρυολόγημα.

Γράφει η Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ορισμένοι ασθενείς αναπτύσσουν σοβαρές επιπλοκές όπως πνευμονία, καρδιακή βλάβη αναπνευστική ανεπάρκεια. Οι ηλικιωμένοι αποτελούν κατεξοχήν ομάδα υψηλού κινδύνου για τέτοιου τύπου σοβαρές επιπλοκές. Πληθώρα μέτρων με απολυμάνσεις, lockdown, απαγόρευση συναθροίσεων ελήφθησαν σε πολλά μέρη του κόσμου.

Είναι γεγονός ότι η απόλυτη προφύλαξη από τον covid 19 παρέχεται μόνο από την απόλυτη απομόνωση και η απόσταση ασφαλείας των δύο μέτρων είναι απαραίτητη όταν μιλάμε για πλήρως αποτελεσματικά μέτρα προφύλαξης από τον covid 19. Αρκετοί συνάνθρωποι μας    υψηλού κινδύνου αρνούνται απόλυτα να αλλάξουν λόγω covid19 τους τρόπους που παραδοσιακά αλληλεπιδρούν με μέλη της οικογένειάς τους και γυρίζουν την πλάτη στην virtual πραγματικότητα.

Ηλικιωμένοι αποδίδουν την υγεία, τη ζωντάνια τους, την ενεργητικότητά τους σε αυτή ακριβώς την ψυχοσωματική αλληλεπίδραση με παιδιά και εγγόνια, αρνούμενοι να κλειστούν σε αποστειρωμένα δωμάτια, να βάλουν φίμωτρα, να μην αγκαλιάζουν τους οικείους τους ή να χρησιμοποιήσουν μεζούρες για να εμποδίσουν παιδιά και  εγγόνια να τα πλησιάσουν. Στην κλινική ιατρική πράξη ηλικιωμένοι ρωτούν: Με δεδομένες τις συνθήκες παραδοσιακής αλληλεπίδρασης με μέλη της οικογένειάς μου που αποτελούν απόλυτη επιλογή μου και αρνούμαι να αλλάξω, με δεδομένο ότι θα φιλοξενώ και θα υποδέχομαι τα παιδιά μου πρόσωπο με πρόσωπο, πώς μπορώ να μειώσω την πιθανότητα να νοσήσω από covid 19 κατά τις οικογενειακές επισκέψεις;Στο άρθρο αυτό εκτίθενται μέτρα που μειώνουν την έκθεση covid 19 για αυτή την κατηγορία των συμπολιτών μας.

  • Να αερίζετε με επάρκεια κοινόχρηστους χώρους.
  • Να επιμένετε στη σωστή και συχνή πλύση των χεριών για εσάς και τους επισκέπτες σας δίνοντας το καλό παράδειγμα.
  • Βάζετε θερμόμετρο και ρωτάτε για συμπτώματα τους οικείους σας. Αναβάλλετε τις οικογενειακές επισκέψεις όταν υπάρχουν δέκατα ή αδιαθεσίες.
  • Κλειδώνετε τα υπνοδωμάτιά σας όταν υποδέχεστε παιδιά και εγγόνια. Με την κίνηση αυτή κρατάτε τα υπνοδωμάτιά σας όπου διαμένετε κατά τη μισή σχεδόν ζωή σας ελεύθερα ιών και μικροβίων.
  • Στα οικογενειακά σας γεύματα να έχετε ξεχωριστά σερβίτσια και πετσέτες και να μην τρώτε από κοινό πιάτο. Σερβίρετε τη σαλάτα χωριστά στον καθένα στο πιάτο του.
  • Κατά την φιλοξενία των οικείων σας δώστε τους ατομικές πετσέτες και ζητήστε τους να έχουν τις ατομικές τους οδοντόβουρτσες στο δικό τους δωμάτιο.
  • Μην συγυρίζετε τα δωμάτια παιδιών και εγγονιών, αφήστε να εξυπηρετηθούν μόνα τους. Να έχετε υπόψιν σας ότι ο ιός covid 19 δεν μπορεί να ζήσει πολύ ώρα έξω από το ανθρώπινο σώμα. Η βιωσιμότητά του είναι χαμηλή στον αέρα αλλά σε ορισμένες συνήθεις επιφάνειες του σπιτιού επιφάνειες ενδέχεται περιστασιακά να παραμείνει επί εβδομάδα. Όταν αποχωρήσουν μετά από ολιγοήμερες διακοπές ή επισκέψεις καθαρίστε τα δωμάτιά τους και πλύντε σεντόνια και ρουχισμό, όχι άμεσα, αλλά μετά την πάροδο πέντε και ιδανικά μετά την πάροδο επτά ημερών, οπότε το φορτίο του ιού θα έχει πρακτικά μηδενιστεί με φυσικό τρόπο λόγω της έκθεσης του ιού στις αντίξοες για αυτόν συνθήκες της ατμόσφαιρας.
  • Φροντίστε για την καλή φυσική σας κατάσταση με συστηματική άσκηση και σωστό πρόγραμμα διατροφής που να συνάδει με τα χρόνια νοσήματα από τα οποία πάσχετε. Προγραμματίστε την ιατρική σας εξέταση και φροντίστε για την άριστη ρύθμιση των χρόνιων νοσημάτων σας. Ακολουθήστε πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος εάν καπνίζετε. Σύμφωνα με έρευνες η επάρκεια βιταμίνης Dσυντελεί στη σωστή πρόληψη. Η βιταμίνη Dσυντίθεται στο σώμα κατά την έκθεσή του στο ηλιακό φως. Να περπατάτε, αποφεύγοντας το μεσημεριανό ήλιο, υπό το φως του ήλιου τουλάχιστον επί τριάντα λεπτά ημερησίως.

Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δημήτρης Πτωχός: Aπολογισμός του πρώτου τριμήνου της θητείας του

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, παρουσία του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη...

Δημήτρης Πτωχός: «Το προσεχές χρονικό διάστημα θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε σε όλους τους πολίτες της Πελοποννήσου το πενταετές στρατηγικό σχέδιο»

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, παρουσία του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη με ευθύνη τα αντικείμενα Συντονισμού-Οικονομικών-Προγραμματισμού, Χρήστου Λαμπρόπουλου και του Εκτελεστικού Γραμματέα, Γιώργου Σπίνου, προχώρησε σε συνάντηση με τους δημοσιογράφους των Μέσων Ενημέρωσης της Πελοποννήσου, την Πέμπτη 28 Μαρτίου, στην Τρίπολη, στην οποία έκανε τον απολογισμό του πρώτου τριμήνου της θητείας του, απάντησε σε ερωτήσεις για όλα

Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης: Θεματικές ξεναγήσεις με τίτλο «Κύπρος το θαύμα του Ελληνισμού»

Το Πολεμικό Μουσείο/Παράρτημα Τρίπολης, σε συνεργασία με τη φιλόλογο...
Μετάβαση στο περιεχόμενο