Δισεκατομμύρια παγκοσμίως ζουν με έρπητα, απαιτείται εμβόλιο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

WHO / Quinn Mattingly

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με έρπητα των γεννητικών οργάνων και αρκετά δισεκατομμύρια έχουν λοίμωξη από έρπητα στο στόμα, δείχνουν νέες εκτιμήσεις, επισημαίνοντας την ανάγκη βελτίωσης της ευαισθητοποίησης και αύξησης των υπηρεσιών για την πρόληψη και τη θεραπεία του έρπητα.

Περίπου το 13% του παγκόσμιου πληθυσμού ηλικίας 15 έως 49 ετών ζούν με λοίμωξη από τον ιό του απλού έρπητα τύπου 2 (HSV-2) το 2016, την τελευταία χρονιά για την οποία υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα. Ο HSV-2 μεταδίδεται σχεδόν αποκλειστικά σεξουαλικά, προκαλώντας έρπητα των γεννητικών οργάνων. Η μόλυνση μπορεί να οδηγήσει σε επαναλαμβανόμενες, συχνά επώδυνες, πληγές στα γεννητικά όργανα έως και στο ένα τρίτο των ατόμων που έχουν μολυνθεί.

Ο ιός του απλού έρπητα τύπου 1 (HSV-1) μεταδίδεται κυρίως με από του στόματος σε στόμα επαφή για να προκαλέσει μόλυνση από έρπητα από το στόμα – μερικές φορές οδηγεί σε επώδυνες πληγές μέσα ή γύρω από το στόμα («κρύες πληγές»). Ωστόσο, ο HSV-1 μπορεί επίσης να μεταδοθεί στην περιοχή των γεννητικών οργάνων μέσω στοματικού σεξ, προκαλώντας έρπητα των γεννητικών οργάνων.

Περίπου το 67% του παγκόσμιου πληθυσμού ηλικίας 0 έως 49 ετών είχε λοίμωξη από HSV-1 το 2016 – εκτιμάται ότι 3,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι. Οι περισσότερες από αυτές τις λοιμώξεις ήταν στοματικές. Ωστόσο, εκτιμάται ότι από 122 εκατομμύρια έως 192 εκατομμύρια άτομα είχαν λοίμωξη από τον γεννητικό οργανισμό HSV-1.

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων είναι ένα σημαντικό πρόβλημα για την υγεία παγκοσμίως – πέρα ​​από τον πιθανό πόνο και την ταλαιπωρία που υφίστανται τα άτομα που ζουν με τη μόλυνση, οι σχετικές κοινωνικές συνέπειες μπορούν να έχουν βαθιά επίδραση στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία », λέει ο Δρ Ian Askew, Διευθυντής του Τμήματος Σεξουαλικής και Αναπαραγωγική υγεία και έρευνα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). 

Έρπης και HIV

Τα άτομα με λοίμωξη HSV-2 είναι τουλάχιστον τρεις φορές πιο πιθανό να μολυνθούν με τον HIV, εάν εκτεθούν. Έτσι, ο HSV-2 παίζει πιθανότατα σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση του HIV παγκοσμίως. Οι γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες τόσο στον HSV-2 όσο και στον HIV. Οι γυναίκες που ζουν στην περιοχή της ΠΟΥ στην Αφρική έχουν τον υψηλότερο επιπολασμό HSV-2 και την έκθεση στον HIV – θέτοντάς τους σε μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV.

Χωρίς θεραπεία: απαιτείται εμβόλιο

Δεν υπάρχει θεραπεία για τον έρπητα. Τα αντιιικά φάρμακα, όπως το acyclovir, το famciclovir και το valacyclovir, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της σοβαρότητας και της συχνότητας των συμπτωμάτων, αλλά δεν μπορούν να θεραπεύσουν τη λοίμωξη.

Απαιτείται καλύτερη ενημέρωση, βελτιωμένη πρόσβαση σε αντιιικά φάρμακα και αυξημένες προσπάθειες πρόληψης του HIV για όσους έχουν συμπτώματα γεννητικών οργάνων HSV παγκοσμίως. Επιπλέον, απαιτείται ανάπτυξη καλύτερων παρεμβάσεων θεραπείας και πρόληψης, ιδίως εμβολίων HSV.  

«Ένα εμβόλιο κατά της λοίμωξης από HSV όχι μόνο θα συμβάλει στην προώθηση και την προστασία της υγείας και της ευημερίας εκατομμυρίων ανθρώπων, ιδίως γυναικών, παγκοσμίως – θα μπορούσε επίσης να έχει αντίκτυπο στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του HIV, εάν αναπτυχθεί και παρέχεται παράλληλα με άλλα Στρατηγικές πρόληψης του ιού HIV »λέει η Δρ Meg Doherty, Διευθυντής του Τμήματος Παγκόσμιου HIV, Ηπατίτιδας και STI του ΠΟΥ.

Συντάχθηκε από προσωπικό του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, του ΠΟΥ και του Ιατρικού Κολλεγίου Weill Cornell-Κατάρ, και δημοσιεύθηκε στο Δελτίο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αυτή η νέα μελέτη εκτιμά τον παγκόσμιο επιπολασμό και τη συχνότητα εμφάνισης των HSV-1 και HSV-2 2016. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πασχαλινό Φιλανθρωπικό Παζάρι από την Μονή Καλτεζών

Μετά χαράς ανακοινώνεται ότι η Ιερά μας Μονή θα...

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για το περιστατικό με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών

Σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε περιστατικό με τον...

Πρόγραμμα λειτουργίας μουσείων Λεωνιδίου και Κοσμά κατά τις ημέρες του Πάσχα

Πρόγραμμα λειτουργίας μουσείων Λεωνιδίου και Κοσμά κατά τις ημέρες...

Δίκτυο Μονοπατιών Δήμου Βόρειας Κυνουρίας

Η παρουσίαση του Δικτύου Μονοπατιών του Δήμου μας συνεχίζεται...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο