Τα κιλά της γυναίκας πριν την εγκυμοσύνη παράγοντας κινδύνου για ΔΕΠΥ και αυτισμό

Νοεμβρίου 25, 2017
Οι περισσότερες γυναίκες ανησυχούν για τα κιλά που θα πάρουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, εξίσου σημαντικό όμως είναι να προσέχουν το βάρος τους και πριν τη σύλληψη.

Σύμφωνα με νέα έρευνα (μετα-ανάλυση) που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Obesity Reviews, το βάρος πριν την εγκυμοσύνη παίζει ρόλο στις πιθανότητες που έχει το παιδί να εκδηλώσει στο μέλλον νευροαναπτυξιακές διαταραχές.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με γυναίκες με φυσιολογικό βάρος (δείκτης μάζας σώματος 18,5-24,9), όσες είναι υπέρβαρες (ΔΜΣ 25-29,9) είναι 17% πιθανότερο να αποκτήσουν παιδί που θα εκδηλώσει νευροαναπτυξιακή διαταραχή, ενώ για τις παχύσαρκες γυναίκες (ΔΜΣ 30 και άνω) ο κίνδυνος εκτοξεύεται στο 51%.

Εξετάζοντας την επιβάρυνση που προκύπτει από τα περιττά κιλά ανά διαταραχή, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως η παχυσαρκία προ εγκυμοσύνης συσχετίστηκε με 62%αυξημένο κίνδυνο για διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), 36% αυξημένο κίνδυνο για διαταραχή του αυτιστικού φάσματος, 58% αυξημένο κίνδυνο για αναπτυξιακή καθυστέρηση και 42% αυξημένο κίνδυνο για συναισθηματικές/συμπεριφορικές διαταραχές.

«Όπως συνιστάται η αποφυγή του καπνίσματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η νέα έρευνα, η οποία βασίστηκε σε περισσότερες από 40 προηγούμενες μελέτες, υποδεικνύει ότι η διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους στην εγκυμοσύνη είναι εξίσου σημαντική για την ανάπτυξη του παιδιού» δηλώνει ο Bernard Fuemmeler, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Βιρτζίνια Κόμονγουελθ.

onmed.gr

Τελευταία τροποποίηση στις 25 Νοεμβρίου 2017 %11:%Νοε

Προσθήκη σχολίου

Εγγραφείτε και διαβάστε τις σημαντικότερες ειδήσεις

fb yt
insta twiter

logofootermedia