Κυριακή, 20 Απριλίου, 2025
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Ο ΚΑΙΡΟΣ

Δημήτρης Πτωχός: «Το έργο στο φράγμα του Ασωπού προστίθεται σε ένα ευρύτερο πλέγμα μεγάλων παρεμβάσεων που έχουν ήδη ενεργοποιηθεί στην Πε

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπεγράφη στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών συμπληρωματική σύμβαση για το έργο «Κατασκευή φράγματος Ασωπού Ν. Κορινθίας», παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρίστου Δήμα και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Τσιάρα.

Με την υπογραφή της συμπληρωματικής σύμβασης εκκινεί η εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών για τη γεωτεχνική αστοχία στην περιοχή του υπερχειλιστή, έπειτα από ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή κατασκευής του φράγματος και είχαν απροσδόκητες επιπτώσεις στα γεωλογικά-γεωτεχνικά δεδομένα του έργου.

Με αφορμή την υπογραφή της συμπληρωματικής σύμβασης ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας δήλωσε:

«Η κατασκευή του φράγματος Ασωπού Κορινθίας, είναι το σημαντικότερο έργο διαχείρισης υδάτινων πόρων στην περιοχή, καθώς αφορά στην ικανοποίηση αρδευτικών αναγκών μιας έκτασης περίπου 65.000 στρεμμάτων.

Είναι ένα αναπτυξιακό έργο, το οποίο θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες του αγροτικού πληθυσμού σε νερό άρδευσης, προσφέροντας τη δυνατότητα επαναπροσδιορισμού των καλλιεργειών, με την αξιοποίηση των αστείρευτων φυσικών δυνατοτήτων της περιοχής.

Το φράγμα θα έχει άμεσες θετικές συνέπειες στην αγροτική παραγωγή, καθώς και  άλλα, έμμεσα, αλλά σπουδαία οφέλη:

·       στην οικονομική δραστηριότητα της περιοχής

·       στην αξία της γεωργικής γης

·       στο περιβάλλον, και εν γένει

·       στην ποιότητα ζωής του τοπικού πληθυσμού

Με την υπογραφή της συμπληρωματικής σύμβασης εκκινεί η εκπόνηση των μελετών για τη γεωτεχνική αστοχία στην περιοχή του υπερχειλιστή, η οποία προκλήθηκε από ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή κατασκευής του φράγματος.

Οι αναγκαίες μελέτες, γεωλογικές, γεωτεχνικές μελέτες, εργασίες γεωτρήσεων πεδίου, αξιολόγηση τους και οριστική μελέτη τεχνικού έργου απαιτούν χρονικό διάστημα τουλάχιστον 4 μηνών. Μία ασφαλής εκτίμηση για την ολοκλήρωση της κατασκευής, απαιτεί επιπλέον 18 μήνες.

Σήμερα, λοιπόν, πραγματοποιείται, έτσι, ένα ουσιαστικό βήμα για την υλοποίηση ενός έργου ζωτικής σημασίας για τον πρωτογενή τομέα στην Κορινθία και όχι μόνο.

Γιατί με το φράγμα Ασωπού, η Ελλάδα θα αποκτήσει ακόμη μία σημαντική υποδομή στο κρίσιμο πεδίο της ορθολογικής διαχείριση των υδάτινων πόρων, που αποτελεί βασική προτεραιότητα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών».

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας δήλωσε:

«Η υπογραφή της συμπληρωματικής σύμβασης για το φράγμα Ασωπού αποτελεί ένα ακόμη βήμα ουσιαστικής στήριξης του πρωτογενούς τομέα και βιώσιμης διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Πρόκειται για ένα έργο στρατηγικής σημασίας, που εξασφαλίζει νερό για άρδευση με σύγχρονες και αποδοτικές μεθόδους, θωρακίζει την αγροτική παραγωγή από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και προστατεύει τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής.

Είμαστε εδώ, μαζί με τα συναρμόδια Υπουργεία,  για να υπηρετήσουμε με σχέδιο και συνέπεια τον Έλληνα αγρότη, ενισχύοντας τα έργα υποδομής που δημιουργούν προστιθέμενη αξία στον τόπο και ενδυναμώνουν την αγροτική οικονομία. Στόχος μας παραμένει η διαμόρφωση ενός ανθεκτικού πρωτογενή τομέα, ο οποίος θα μπορεί να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της εποχής, να αξιοποιεί με βιώσιμο τρόπο τους φυσικούς πόρους και να προσφέρει σταθερό εισόδημα και προοπτική στους ανθρώπους της υπαίθρου. Με πίστη στις δυνατότητες του αγροτικού κόσμου, συνεχίζουμε με σχέδιο και αποφασιστικότητα».

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός τόνισε:

«Η υπογραφή της συμπληρωματικής σύμβασης για την κατασκευή του φράγματος Ασωπού αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση ενός στρατηγικού έργου για την Κορινθία και ολόκληρη την Πελοπόννησο. Πρόκειται για μια υποδομή ζωτικής σημασίας που απαντά σε χρόνια προβλήματα ύδρευσης και άρδευσης, ενισχύει την ανθεκτικότητα της περιοχής στην κλιματική κρίση και συμβάλλει στην αγροτική και οικονομική ανάπτυξη.

Το έργο του Ασωπού προστίθεται σε ένα ευρύτερο πλέγμα μεγάλων παρεμβάσεων που έχουν ήδη ενεργοποιηθεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως το Φιλιατρινό φράγμα, το Μιναγιώτικο φράγμα, τα δίκτυα στη λίμνη Τάκα, το φράγμα Κελεφίνας, τα έργα δικτύων και μεταφοράς νερού του Αναβάλου, καθώς και όλα τα αρδευτικά έργα, μικρά και μεγάλα, που υλοποιούνται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Με τη συνεργασία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και τη συμβολή του Υπουργού Χρίστου Δήμα, του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα, των στελεχών των Υπουργείων τους και των Βουλευτών Κορινθίας, ένα ακόμη κρίσιμο έργο παίρνει τον δρόμο της υλοποίησης».

Παρόντες στην υπογραφή της Σύμβασης ήταν, επίσης, η Βουλευτής Κορινθίας κα. Μαριλένα Σούκουλη, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Δημήτρης Πτωχός, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών κ. Δημήτρης Αναγνώπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης, Αντιπεριφερειάρχες και Περιφερειακοί Σύμβουλοι.

Τεχνικά Στοιχεία του Έργου

Το φράγμα στον ποταμό “Ασωπό Κορινθίας” κατασκευάζεται στην κοίτη του ποταμού σε απόσταση 4 χλμ. ΒΔ της Στιμάγκας και 2 χλμ. ΝΑ του Παραδεισίου. Είναι χωμάτινο με ύψος 68 μ. από το φυσικό έδαφος και με την κατασκευή του θα δημιουργηθεί ταμιευτήρας συνολικής χωρητικότητας 29,10 εκατ. κυβικών μέτρων, με ωφέλιμο όγκο ύδατος 25,60 εκατ. κυβικά μέτρα. Περιλαμβάνει την κατασκευή σήραγγας εκτροπής, πύργου υδροληψίας, υπερχειλιστή, λεκάνη ηρεμίας, αγωγού υδροληψίας, καθώς και οδών επιτήρησης του αγωγού και αποκατάστασης της πρόσβασης των οικισμών Παραδεισίου και Στιμάγκας.

Παράλληλα με την κατασκευή του έργου εκπονείται και η μελέτη των αρδευτικών δικτύων, προκειμένου το έργο να καταστεί λειτουργικό στο σύνολό του.

Η συμπληρωματική σύμβαση ποσού 3,5 εκατ. ευρώ, εγκρίθηκε από τη Διαχειριστική Αρχή του ΥΠΑΑΤ, από το Τεχνικό Συμβούλιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στην Καλαμάτα το Άγιο Φως το βράδυ του Μ. Σαββάτου με πτήση της «Aegean»

Η Καλαμάτα θα υποδεχθεί το βράδυ του Μ. Σαββάτου 19 Απριλίου 2025 το Άγιο Φως, με ειδική πτήση της αεροπορικής εταιρείας Aegean. Όπως έχει γνωστοποιηθεί μετά την άφιξη του Αγίου Φωτός στο Αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” από τα Ιεροσόλυμα το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου, για πρώτη φορά, πτήση της Aegean θα αναχωρήσει στις 8:30 μ.μ. με

Ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός στο ΚΔΑΠ ΑμεΑ Δήμου Τρίπολης-Αυθορμητισμός, ευχές και μια ξεχωριστή συνέντευξη

Μοναδική εμπειρία αποτέλεσε για τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχό, η επίσκεψή του στο ΚΔΑΠ ΑμεΑ του Δήμου Τρίπολης, τη Μεγάλη Εβδομάδα. Η δομή, πέρα από το πολύτιμο έργο της καθημερινής φροντίδας και υποστήριξης, «τρέχει» ένα μοναδικό εργαστήρι δημοσιογραφίας, μέσα από το οποίο οι φιλοξενούμενοι παίρνουν συνεντεύξεις, καταγράφουν ιστορίες και εκφράζονται με αυθεντικότητα, δημιουργικότητα και αγάπη

ΤΕΧΑΝ: Τέσσερις (4) Μεγάλοι Εκπαιδευτικοί Διαγωνισμοί Ανακύκλωσης σε όλη την Ελλάδα!

Η ΤΕΧΑΝ Α.Β.Ε.Ε., πρωτοπόρος στον τομέα της κυκλικής οικονομίας...

Εγκρίθηκε η Στρατηγική ΟΧΕ των Δήμων Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, Σικυωνίων και Νεμέας –Δημήτρης Πτωχός: «Νέο αναπτυξιακό εργαλείο ύψους 20,2 εκ

Η Στρατηγική Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) των Δήμων Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, Σικυωνίων και Νεμέας εγκρίθηκε, με συνολικό προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 20.200.000 €, ανοίγοντας τον δρόμο για σημαντικές παρεμβάσεις στην περιοχή. Η χρηματοδότηση εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Πελοπόννησος» 2021–2027, με 17.200.000 € από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και 3.000.000 € από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+ (ΕΚΤ+). Η

ΔΗΜΟΦΙΛΗ