Με συναυλία συνεχίζεται η Ναυτική Εβδομάδα – Εντυπωσιακή η άσκηση έρευνας και διάσωσης στο λιμάνι, την Κυριακή η τελετή λήξης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σε εξέλιξη η Ναυτική Εβδομάδα Καλαμάτας, με την 2η μέρα να περιλαμβάνει επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στο Λιμάνι Καλαμάτας από το Σχολείο Θαλάσσιας Επιβίωσης (Σ.Ε.Θ.Ε.) της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Η πραγματοποίηση της άσκησης έγινε με τη συμμετοχή ελικοπτέρου Agusta Bell 205, εθελοντών της Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ο.Α.Κ) Μεσσηνίας ως αυτοδύτες, και σε συνεργασία με  τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (Περιφερειακό Τμήμα Καλαμάτας), το ΕΚΑΒ και τη Σχολή Εκπαίδευσης AQUARESCUE.

Η επιχείρηση στέφθηκε με επιτυχία μέσα από τον άψογο συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων, με τον κόσμο να παρακολουθεί όλη την εξέλιξη της επιχείρησης. Το σενάριο περιελάμβανε εντοπισμό σκάφους με άτομο τραυματισμένο στη θάλασσα και περισυλλογή του. Για την αντιμετώπιση του επείγοντος περιστατικού σήμανε “συναγερμός” στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας και  απογειώθηκε από το Στρατιωτικό Αεροδρόμιο της 120 ΠΕΑ ελικόπτερο Agusta Bell 905 για τον εντοπισμό και διάσωση  ατόμου που φερόταν ως τραυματισμένο, εκτός σκάφους σε συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή. Παράλληλα είχε στηθεί στην προκυμαία Σταθμός Πρώτων Βοηθείων από τον Ερυθρό Σταυρό. Επίσης το σενάριο προέβλεπε εντοπισμό ακυβέρνητου σκάφους που είχε νωρίτερα εκπέμψει σήμα κινδύνου, με σκάφος του Λιμενικού Σώματος να το εντοπίζει, να το προσεγγίζει και να περισυλλέγει τους 4 ναυαγούς, οι οποίοι στη συνέχεια με σκάφος της ΟΑΚ μεταφέρθηκαν στο Λιμάνι Καλαμάτας, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από τις εθελόντριες του Ερυθρού Σταυρού. Ωστόσο, υπήρχαν και δύο επείγοντα περιστατικά- σύμφωνα με το σενάριο αφορούσαν άτομο με ανακοπή καρδιάς και  άτομο ακρωτηριασμένο-που παρελήφθησαν από τους διασώστες του ΕΚΑΒ και διακομίσθηκαν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Τέλος το σενάριο της άσκησης περιελάμβανε εντοπισμό νεκρού στη θάλασσα και ανάσυρση και διακομιδή της σορού στο Λιμάνι Καλαμάτας.

photoΝWeek0609collage

Το δεύτερο μέρος των εκδηλώσεων αφορούσε ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις και ομιλίες, και συγκεκριμένα:

Παρουσίαση –ομιλία από τον Περιφερειακό Διευθυντή της PADI στην Ελλάδα, κ. Τριανταφύλλου, με θέμα «Μορφές κατάδυσης και ασφάλεια». Παρουσίαση – ομιλία από τον δάσκαλο και Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Μεσσηνίας, κ. Σαραβελάκη, με θέμα «Αόρατες αναπηρίες και θάλασσα». Παρουσίαση – ομιλία από την κ. Βασιλική Νικητοπούλου, φιλόλογο, καθηγήτρια στο τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Καΐρου και την κ. Σταυρούλα Καλδή, καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με θέμα «Η Ελλάδα και το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας που την περιβάλλει…».

Να υπενθυμίσουμε ότι οι εκδηλώσεις γίνονται στο πλαίσιο της Ναυτικής Εβδομάδας που μετά από μια δεκαετία αναβιώνει και πάλι φέτος, με διοργανωτή το Δημοτικό, Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την Κ.Ε.Φάρις και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου με την τελετή λήξης στις 9 το βράδυ με βαρκαρόλα, ενώ θα έχουν προηγηθεί Λεμβοδρομίες παιδιών.

Το πρόγραμμα

Παρασκευή 06/09/2024

16:00-17:30 Ιστιοδρομίες – αγώνες επίδειξης από τους Ναυταθλητικούς συλλόγους της πόλης μας Ναυτικό Όμιλο Καλαμάτας «ο Ποσειδών» και Ναυτικό Αθλητικό Σύλλογο Καλαμάτας «ο Αίολος».

21:00 Συναυλία με τους «THE BLUES ESCAPE»

Μουσικά θα κλείσει το πρόγραμμα της Παρασκευής με τους “The Βlues Escape”,  που έρχονται να ενθουσιάσουν και να ξεσηκώσουν το κοινό, στην προκυμαία του Λιμανιού Καλαμάτας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ναυτικής Εβδομάδας που εντάσσονται στο Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2024 του Δήμου Καλαμάτας και της Κ.Ε. Φάρις.

Σάββατο 07/09/2024

20:30 Υποδοχή πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού

21:00 Παραδοσιακοί χοροί από τους συλλόγους: Αναγέννηση Αρφαρών, Σύλλογος Κορύβαντες, σύλλογος απανταχού Λαδαίων, χορευτικός όμιλος Μάνης «Λεύκιππος», Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας, Μορφωτικός σύλλογος Μεσσηνίας, Σύλλογος Χορού Ξενία, Παράδεισος Καλαμάτας, Πρωτοπορία Λεΐκων, Οι φίλοι της Παράδοσης, Σύλλογος Κρητών Μεσσηνίας ο «Ψηλορείτης», και συμμετοχή των θεατών.

22:00-01:00 Παρατήρηση των ουράνιων σωμάτων με την καθοδήγηση του κ. Άρη Μυλωνά από τον «Αστρονομικό Όμιλο Καλαμάτας» (Παράλληλη δράση).

Κυριακή 08/09/2024

18:30 Λεμβοδρομίες για ηλικίες 12-20 ετών, στην ακτή Ν.Ο.Κ. με την καθοδήγηση του Ναυτικού Αθλητικού Συλλόγου Καλαμάτας «ο Αίολος». [Δηλώσεις συμμετοχής: Δευτέρα 2/9 έως και Παρασκευή 6/9, 7:00 – 15:00 στο τηλ. 27210 24362 κ. Βιβή Δίμιζα]

21:00 Τελετή Λήξης

Βαρκαρόλα με την συμμετοχή των συλλόγων ερασιτεχνών αλιέων «ΑΡΙΩΝ», των επαγγελματιών αλιέων Καλαμάτας και των ιδιοκτητών τουριστικών σκαφών. Closing party γεμάτο κέφι, χορό και μουσική από DJ.

20:00-24:00 Παρατήρηση των ουράνιων σωμάτων με την καθοδήγηση του κ. Άρη Μυλωνά από τον «Αστρονομικό Όμιλο Καλαμάτας» (Παράλληλη δράση).       

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Περιφερειακή Επιτροπή | Εγκρίσεις Έργων και Ανάπτυξη Υποδομών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Πελοποννήσου, τόσο με φυσική παρουσία όσο και μέσω τηλεδιάσκεψης. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Αναπληρωτής Περιφερειάρχης, Χρήστος Λαμπρόπουλος, ανέφερε σημαντικά θέματα που αφορούν την Περιφέρεια και τις επιμέρους ενότητες: Ξεχωριστό βάρος δόθηκε στην έγκριση της δημοπράτησης για την ενεργειακή αναβάθμιση του νοσοκομείου Κορίνθου, ένα έργο

Ο Δήμαρχος Τρίπολης Κώστας Τζιούμης στην εκδήλωση «Από το Παρόν στο Μέλλον: Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις σε Δράση» στη ΔΕΘ

Ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κώστας Τζιούμης παρευρέθηκε στην εκδήλωση «Από το Παρόν στο Μέλλον: Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις σε Δράση», που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 6 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό διακεκριμένα στελέχη της κυβέρνησης και της πολιτείας, όπως: Θεόδωρος Σκυλακάκης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νικόλαος Ταγαράς

Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα για ναρκωτικά στη Μεσσηνία

Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, πάνω από -110- γραμμάρια κοκαΐνης και...

Εγγραφές Φιλαρμονικής και Χορευτικού συγκροτήματος του Δήμου Νότιας Κυνουρίας

Φιλαρμονική Δήμου Νότιας Κυνουρίας:  Αγαπητοί γονείς, μαθητές  και φίλοι...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ