Τα 198 χρόνια από τη Μάχη του Πολυαράβου τίμησε ο Δήμος Ανατολικής Μάνης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

1

Την 198η Επέτειο της Μάχης του Πολυαράβου τίμησε με διήμερες εκδηλώσεις ο Δήμος Ανατολικής Μάνης. Στην Ηρωική Μάχη τον Αύγουστο του 1826 -σε έναν επικό αγώνα-, οι Μανιάτες διέλυσαν για τρίτη φορά (είχαν προηγηθεί οι μάχες της Βέργας και του Διρού) τα στρατεύματα του Ιμπραήμ Πασά, διατήρησαν την ελευθερία της Μάνης και κράτησαν αναμμένη τη σπίθα της Ελληνικής Επανάστασης που είχε περιέλθει σε τέλμα.

1

2

Οι εκδηλώσεις που διεξήχθησαν το σαββατοκύριακο 24 και 25 Αυγούστου σε  Τζεσφίνα, Σελεγούδι κορυφώθηκαν χθες στον Πολυάραβο. Η ημέρα ξεκίνησε με επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου λειτουργούντος του σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μάνης κ.κ. Χρυσοστόμου Γ’. Ακολούθησε  επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του Ηρώου και κατάθεση στεφάνων.

3

4

5

7

8

Στη συνέχεια η Αντιδήμαρχος Ανατολικής Μάνης Κα Γεωργία Λυροφώνη χαιρέτησε τους παρευρισκόμενους κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στα ιστορικά γεγονότα της ένδοξης Μάχης του Πολυαράβου. Όπως ανέφερε η κ. Λυροφώνη «Με τη ρωμαλέα αντίσταση που προέβαλαν οι κάτοικοι ετούτου εδώ του τόπου, κατάφεραν να νικήσουν τον πολυάριθμο εχθρό και να κρατήσουν αναμμένη τη σπίθα της Λευτεριάς. Με τις νικηφόρες μάχες σε Βέργα, Διρό και Πολυάραβο, διατήρησαν απάτητη τη Μάνη, αναπτέρωσαν το κλονισμένο ηθικό των Αγωνιστών και κράτησαν ζωντανές τις ελπίδες όλων των Ελλήνων για Ελευθερία». Έκλεισε τον  χαιρετισμό της χαρακτηρίζοντας τις δράσεις που ετοίμασε ο Δήμος στο πλαίσιο της Επετείου ως μια γιορτή, «την οποία επιβάλλεται όλοι να στηρίξουμε, για να μη λησμονηθεί η Ιστορία μας στο πέρασμα του χρόνου».

9

          Ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός  από τον Προέδρο του Συλλόγου των Απανταχού Πολυαραβιτών κ. Αναστάσιο Τζανάκο και στη συνέχεια  ομιλία του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργίου Στρατάκου.

10

«Πιστοί στο πνεύμα και στους συμβολισμούς της επετείου αυτής, η οποία σίγουρα έχει τα χαρακτηριστικά εθνικής επετείου, αποτίνουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στην ιερή μνήμη των μεγάλων πρωτεργατών της ιστορικής αυτής μάχης.  Μάχης η οποία, πέραν της καθοριστικής σημασίας της για την ελευθερία, αποτελεί και θα αποτελεί, στο διηνεκές, ανεξάντλητη πηγή και ανεκτίμητη κιβωτό διδαγμάτων για το έθνος των Ελλήνων» ανέφερε ο κ. Στρατάκος. Τόνισε επίσης πως «τα 198 χρόνια από την διεξαγωγή της (σ.σ. Μάχης Πολυαράβου) είναι μια ευκαιρία: Να θυμηθούμε. Να τιμήσουμε. Να διδαχθούμε. Και το διδακτικό μήνυμα που αντλούμε είναι πολύτιμο. Αναδεικνύει την αξία της εθνικής ενότητας, της αυταπάρνησης και του ακλόνητου πατριωτισμού, όταν αντιμετωπίζουμε υπέρτερες δυνάμεις. Είναι μια μέρα περηφάνιας, αισιοδοξίας, αλλά και περισυλλογής, που μας καλεί να εργαστούμε με πνεύμα ενότητας και αφοσίωσης για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του σήμερα».

Ο Γεν. Γραμματέας έκλεισε λέγοντας ότι «η μνήμη της μάχης του Πολυάραβου συνεχίζει να μας εμπνέει, καθώς αποτελεί ένα αιώνιο παράδειγμα της αδάμαστης ψυχής των Μανιατών και της αφοσίωσής τους στα ιδανικά της πατρίδας και της ελευθερίας. Η κληρονομιά τους είναι μια υπενθύμιση ότι η ελευθερία δεν χαρίζεται, αλλά κερδίζεται με θάρρος, αυταπάρνηση και πίστη».

Στις εκδηλώσεις μεταξύ άλλων παρέστησαν ο Σεβασμιωτάτος Μητροπολίτης Μάνης κ.κ. Χρυσόστομος Γ’, ο βουλευτής Λακωνίας κ. Αθανάσιος Δαβάκης, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιος Στρατάκος που ήταν και ο επίσημος ομιλητής της εκδήλωσης, ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Θεόδωρος Βερούτης, ο Διοικητής του ΚΕΕΜ Ταξίαρχος Δημήτριος Αννετούδης, ως εκπρόσωπος του Αστυνομικού Διευθυντή Λακωνίας, ο Αστυνόμος Α’ κ. Πλαστήρας, ο Αναπληρωτής Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γυθείου, Πυραγός κ. Ευγένιος Γεωργιάκος, ο Λιμενάρχης Γυθείου, Αντιπλοίαρχος (Λ.Σ.) κ. Θεόδωρος Μοτσάκος, περιφερειακοί σύμβουλοι, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι του Δήμου Ανατολικής Μάνης, εκπρόσωποι συλλόγων και φυσικά πλήθος κόσμου.

Τη συνδιοργάνωση των εκδηλώσεων είχε ο Σύλλογος των Απανταχού Πολυαραβών «Η Κοίμηση της Θεοτόκου». Την παρουσίαση έκανε ο εκπαιδευτικός κ. Δημήτριος Ροζάκης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ολοκλήρωση Σχεδίου Αστικής Προσβασιμότητας Δήμου Τρίπολης

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΟ Δήμος Τρίπολης ανακοινώνει την ολοκλήρωση του Σχεδίου Αστικής Προσβασιμότητας (Σ.Α.Π.) στα πλαίσια του Ν.4819/2021, με βάση τις προδιαγραφές, τους όρους και τις τεχνικές οδηγίες για την εκπόνηση "Σχεδίου Αστικής Προσβασιμότητας (Σ.Α.Π.)" που καθορίστηκαν με την ΥΠΕΝ/ΔΜΕΑΑΠ/110088/887/19.11.2021 Απόφαση Υφυπουργού Π.ΕΝ. (ΦΕΚΒ΄ 5553). Το Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας Δήμου Τρίπολης, προϋπολογισμού

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 26 Αυγούστου

Σήμερα Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024 είναι των Αγίων Αδριανού...

Γιάννης Τρουπής: «Λειψυδρία: Η νέα Απειλή. Αισιόδοξο το πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη σωστή Διαχείριση των Υδάτων»

Συνεντεύξεις Προέδρου Επιμελητηρίου Αρκαδίας στον Skai Tv και στο Ionian Tv Για το μείζον θέμα...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο