Αντιπλημμυρικά και Αρδευτικά Έργα σε Εξέλιξη στη Μεσσηνία | Παρεμβάσεις για Ασφάλεια και Ανάπτυξη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνέντευξη Tύπου παραχώρησε την Πέμπτη 22 Αυγούστου, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος και αναφέρθηκε σε έργα αντιπλημμυρικά και αρδευτικά που εξελίσσονται από την Περιφερειακή Ενότητα.

Αντιπλημμυρικά έργα

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι αντιπλημμυρικές εργασίες του έργου: «ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΡΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ (2024)», προϋπολογισμού 320.000 €, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Ιδίων Πόρων της ΠΕ Μεσσηνίας.

Συγκεκριμένα έχουν υλοποιηθεί παρεμβάσεις σε περιοχές που κρίθηκαν απαραίτητες, όπως :

  • στο Δεσπότη, από περιοχή ΒΙΠΕ Μελιγαλά έως τριπόταμα,
  • στο ρέμα Μουρτιάς στην Ανάληψη, από εκβολές και σε μήκος 500μ.
  • στο Νέδοντα υλοποιείται καθαρισμός από ανοιχτό θέατρο έως γέφυρα αυτοκινητοδρόμου σε μήκος περίπου 500 μέτρων

Ο προγραμματισμός περιλαμβάνει παρεμβάσεις ακόμα στο ρέμα Βέλιουρας στην Καλαμάτα, στον ποταμό Άρι στην περιοχή πλησίον των πηγών, καθώς και σε άλλα σημεία σε όλο το νομό.

Ειδικά για τις αντιπλημμυρικές εργασίες στο Νέδοντα, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας επισκέφθηκε, χθες Τρίτη 21 Αυγούστου, το χώρο των εργασιών και επόπτευσε την εξέλιξη του έργου, ενώ πριν είχε μεταβεί στην περιοχή λιθωμένο φίδι, βορειότερα των εργασιών. Εκεί, παρουσία και του Δασάρχη Καλαμάτας Σπύρου Κατσίποδα και υπηρεσιακών παραγόντων, καθορίστηκαν οι ενέργειες που πρέπει να υλοποιηθούν για την απομάκρυνση ξερών πλατάνων, προσβεβλημένων από μύκητα, από την κοίτη και τα πρανή του Νέδοντα. Η εργασία αυτή έχει ήδη εγγραφεί στο τεχνικό πρόγραμμα της ΠΕ Μεσσηνίας και άμεσα πρόκειται να ξεκινήσει, με σκοπό την αποτροπή της παράσυρσης των κορμών  από τη ροή του χειμάρρου και την απρόσκοπτη κίνηση του νερού.

Παράλληλα με τα μηχανήματα και το προσωπικό που διαθέτει η ΠΕ Μεσσηνίας, έχει προχωρήσει σε καθαρισμούς ρεμάτων, κατά θέσεις, με τις  μέχρι σήμερα αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις να έχουν πραγματοποιηθεί στις παρακάτω θέσεις:

  • Παλιά σφαγεία Καλαμάτας, μήκος 150 μ.
  • Ρέμα Καλαμίτσι, μήκος 250 μ.
  • Ρέμα Αγριλιά Βέργας, μήκος 100 μ.
  • Ρέμα Ελαφογκρέμι
  • Ρέμα Πολιτέϊκο
  • Ρέμα Αγίας Τριάδας
  • Ρέμα Ακοβίτικα

Επίσης ανάλογες παρεμβάσεις καθαρισμών με τα μηχανήματα της ΠΕ Μεσσηνίας έχουν υλοποιηθεί και στο δίκτυο του ΓΟΕΒ άνω και κάτω ζώνης, όπως:

  • Καθαρισμός αποστραγγιστικής τάφρου Λιγδού περιμετρικά του αεροδρομίου
  • Καθαρισμού τάφρων Βαλύρα
  • Καθαρισμοί αποστραγγιστικών καναλιών ΓΟΕΒ Παμίσου, μήκος 20 χιλιόμετρα
  • Καθαρισμός παρόδιας τάφρου Παμίσου πλησίον Αγίου Φλώρου, μήκους 2 χιλιομέτρων
  • Καθαρισμοί τάφρων στο Πλατύ

Αρδευτικά έργα

Σε εξέλιξη βρίσκεται και το έργο: «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ – ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΓΕΩΤΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΡΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΓΟΕΒ ΠΑΜΙΣΟΥ», προϋπολογισμού 320.000 €, από το πρόγραμμα ΚΑΠ της ΠΕ Μεσσηνίας. Το έργο επισκέφθηκε σήμερα, Πέμπτη 22 Αυγούστου ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, συνοδευόμενος από το Δ/νση ΓΟΕΒ Κώστα Χρυσανθακόπουλο, υπηρεσιακούς παράγοντες και παρουσία του προέδρου της Ασπροπουλιάς Γεώργιο Κατσιμαγκλή.

Στην γεώτρηση της Ασπροπουλιάς υλοποιούνται εργασίες επισκευών και αναβάθμισης του μηχανολογικού εξοπλισμού, καθώς και κατασκευής δικτύου άρδευσης, μήκους περίπου 1400 μέτρων.

Επίσης από το ίδιο έργο, έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα εργασίες κατασκευής δικτύου άρδευσης στο κλειστό δίκτυο άνω ζώνης ΓΟΕΒ και ειδικότερα στον Άγιο Κωνσταντίνο, με μήκος 1250 μέτρων και πλησίον του Αγίου Φλώρου, για μήκος 250 μέτρων, ενώ στο Μαντζάρι έχει εγκατασταθεί δίκτυο άρδευσης, μήκους 350 μέτρων

Ο προγραμματισμός περιλαμβάνει την υλοποίηση ανάλογων εργασιών αναβάθμισης γεωτρήσεων και δικτύων στο Αγριλόβουνο και στο Διαβολίτσι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έναρξη εγγραφών Δ.Σ.Α.Ε.Κ. Στεμνίτσας

Ανακοινώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και...

3ο Διεθνές Φεστιβάλ Μίκη Θεοδωράκη ΑΡΚΑΔΙΕΣ – Ζάτουνα

Το ηχηρό καλλιτεχνικό και πολιτικό αποτύπωμα του Μίκη Θεοδωράκη...

Ο Εμπορικός Σύλλογος Τρίπολης για ακόμη μία χρονιά στηρίζει τον ASTERAS AKTOR

Ο Εμπορικός Σύλλογος Τρίπολης για ακόμη μία χρονιά στηρίζει...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Πέμπτη 22 Αυγούστου

Σήμερα Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024 είναι των Μαρτύρων Αγαθονίκου...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο