Ο Δήμαρχος για το κόστος της διαχείρισης απορριμμάτων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας και Πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου Θανάσης Βασιλόπουλος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας την Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024, ανέφερε σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων:

«Συμπληρώσαμε ένα έτος που ως Δήμος Καλαμάτας μεταφέρουμε τα απορρίμματα μας στην μονάδα διαχείρισης στην Καλλιρρόη. 1η Ιουλίου 2023 όπως είχαμε δεσμευθεί και υποσχεθεί, όταν μας δόθηκε η δυνατότητα να μεταφέρουμε τα απορρίμματα μας στην μονάδα το πράξαμε και διακόψαμε την διαχείριση στην Μαραθόλακκα. Παρά το ότι γνωρίζαμε ότι αυτό σήμαινε σημαντική οικονομική επιβάρυνση και μεγάλη πίεση στα οικονομικά του Δήμου καθώς επιλέξαμε να μην κάνουμε αυξήσεις Δημοτικών Τελών.

Ας δούμε όμως εν τέλει ποια είναι η επιβάρυνση. Τα επιπλέον χρήματα που καλούμαστε να καταβάλουμε για την διαχείριση των απορριμμάτων στην εταιρεία σε σχέση με αυτά που καταβάλαμε για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Μαραθόλακκα είναι 630.000 €. Επίσης για επιπλέον καύσιμα, διόδια, συντήρηση οχημάτων, επιπλέον προσωπικό που απαιτείται, ανανέωση εξοπλισμού, έχουν υπολογιστεί ότι απαιτούνται 400.000 €.

Για το χρόνο που πέρασε από 1/7/2023 έως 30/6/2024 ως Δήμος Καλαμάτας έχουμε καταβάλει από Δημοτικούς Πόρους, επιπλέον 1 εκατομμύριο ευρώ.

Όμως έτσι δομήθηκε ο διαγωνισμός το 2011, αυτές τις οικονομικές προβλέψεις είχε και αυτό το αποτέλεσμα προέκυψε μέσα από τον διεθνή διαγωνισμό.

Οικονομικά προβληματιζόμαστε, διότι σίγουρα δεν είναι η οικονομικότερη διαχείριση απορριμμάτων στην χώρα μας. Καταβάλουμε 91,25 € με το ΦΠΑ ανά τόνο στην πόρτα του εργοστασίου, συν τα 3 ευρώ για τον ΦοΔΣΑ (1€ ανταποδοτικό, 2€ λειτουργικά έξοδα). Συνολικά 94,25€/τόνο. Όμως προφανώς οι συμβάσεις, τα έργα, η διοίκηση έχουν συνέχεια και εμείς αυτό το αναγνωρίζουμε.

Όπως βέβαια και οι υποχρεώσεις της εταιρείας προς τον ΦοΔΣΑ πρέπει να έχουν συνέχεια. Και αναφέρομαι στο ανταποδοτικό πράσινο ταμείο που έπρεπε ήδη να έχει δημιουργηθεί και να έχουμε επιστροφές χρηματοδοτήσεων προς τους Δήμους. Τα Φωτοβολταϊκά 3 ΜW γιατί δεν έχουν ακόμα εγκατασταθεί, να έχει σημαντικά έσοδα ο ΦοΔΣΑ για λογαριασμό των Δήμων; Είναι κορεσμένο το δίκτυο στην Περιφέρεια μας και λοιπόν; Ας το εγκαταστήσουν όπου θέλουν και ας λειτουργεί για λογαριασμό μας. 

Περιβαλλοντικά  χαιρόμαστε, γιατί σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν η Πελοπόννησος πλέον ανήκει στις Περιφέρειες εκείνες που διαθέτουν ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων.

Η Περιφέρεια μας βρίσκεται σήμερα σε μια νέα εποχή ως προς την διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Με ένα έργο που ήρθε πραγματικά για να δώσει λύσεις και να οδηγήσει την Περιφέρεια μας και τους Δήμους μας στην μετά των χωματερών εποχή.

Σήμερα όμως έχουμε κάποια νέα δεδομένα και αυτά είναι το Τέλος Ταφής. Και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει καταθέσει η εταιρεία που διαχειρίζεται τα απορρίμματα μας για τον χρόνο αυτό που δανείσαμε ( 2ο εξάμηνο 2023 και 1ο εξάμηνο 2024) πρέπει να καταβάλουμε προς την ΕΟΑΝ 643.000 €.

Έχω πει από την πρώτη στιγμή, ότι το τέλος αυτό είναι καταχρηστικό διότι ουσιαστικά τιμωρεί τους Δήμους που συμμετέχουν στην προσπάθεια για μια καλύτερη και πιο καθαρή Περιφέρεια και κατ’ επέκταση καθαρότερη χώρα. 

Η προσφυγή της ΚΕΔΕ που ο Δήμος Καλαμάτας στηρίζει με ομόφωνη απόφαση θα συζητηθεί αρχές Οκτωβρίου. Μέχρι τότε όμως οι Δήμοι οφείλουν να αποδώσουν το Τέλος Ταφής σύμφωνα με τις επιδώσεις που έχει πετύχει η εταιρεία.

Προσέξτε τώρα, από το σύνολο των απορριμμάτων που ο Δήμος μας μετέφερε στην Μονάδα το 2ο εξάμηνο του 2023, το 74,40% οδηγήθηκε προς ταφή. Για το 1ο εξάμηνο του 2024, το 81,88% οδηγήθηκε προς ταφή. Πόσο έπρεπε να είναι το ποσοστό; Μέχρι 40% όπως είναι στα άλλα εργοστάσια που έχουν ολοκληρωθεί. Γιατί δεν είναι τόσο στην Καλλιρρόη, γιατί εκεί λειτουργεί μεταβατική μονάδα διαχείρισης. Γιατί όμως έχουν ευθύνη οι Δήμοι του νομού μας ότι δεν έχει ολοκληρωθεί το εργοστάσιο και λειτουργεί η μεταβατική μονάδα; Εμείς στην πόρτα πληρώνουμε κανονικά, σαν να είναι ολοκληρωμένο το εργοστάσιο 91,25 € συν 3 € για τον ΦΟΔΣΑ ανά τόνο απορριμμάτων.

Δεν μας γίνεται καμία έκπτωση από την εταιρεία επειδή θάβεται το 82%. Τη διαφορά λοιπόν στον ΕΟΑΝ για το Τέλος Ταφής (που δεν πρέπει καθόλου να το καταβάλουμε), ας το πληρώσει η Πολιτεία ή η εταιρεία. Γιατί πρέπει οι Δήμοι του Νομού μας να πληρώσουν επιπλέον ένα τεράστιο ποσό επειδή δεν είναι έτοιμο το εργοστάσιο;».    


Discover more from Πελοποννησιακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τον Σεπτέμβριο η τελική διαδικασία για τη δημιουργία του Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Πελοποννήσου μεταξύ Περιφέρειας και Υπουργείου Τουρισμού

Υπό την Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, συνεδρίασε, την Τετάρτη 31 Ιουλίου, το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού με βασικά θέματα τη σύσταση και λειτουργία των οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών (DMMOS) και το Εθνικό Παρατηρητήριο για τη Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Αθανάσιο Μιχελόγγονα

ΠΡΟΣΟΧΗ – Ανακοίνωση από την ΔΕΥΑ Κoρίνθου για το νερό στα Αθίκια

Σας ενημερώνουμε ότι, λόγω της παρατεταμένης ζέστης, της αυξημένης  κατανάλωσης νερού και της μείωσης της παροχής των τοπικών γεωτρήσεων, από την Παρασκευή 2-8-2024, η υδροδότηση των Αθικίων θα γίνεται με νερό από τις τοπικές γεωτρήσεις, σε ανάμειξη με νερό γεωτρήσεων της Κορίνθου. Το νερό  θα θεωρείται μη πόσιμο, κατάλληλο για οποιαδήποτε άλλη οικιακή χρήση μέχρι

Πρόσληψη προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σε υπηρεσίες καθαρισμού σχολικών μονάδων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ο Δήμος Κορινθίων ανακοινώνει  την πρόσληψη με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά εξήντα οκτώ (68) ατόμων για την καθαριότητα σχολικών μονάδων στον Δήμο Κορινθίων. Για να δείτε όλη την ανακοίνωση,  πατήστε εδώ Για να κατεβάσετε την αίτηση,   πατήστε εδώ Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι δέκα (10) εργάσιμες ημέρες, ήτοι από 02-08-2024

Τριήμερο Φεστιβάλ Μελιού Μαινάλου και φέτος στη Βυτίνα Αρκαδίας, 9-10-11 Αυγούστου 2024

Το καθιερωμένο Φεστιβάλ Μελιού Μαινάλου για μια ακόμη χρονιά θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία της Βυτίνας Αρκαδίας, στις 9, 10 και 11 Αυγούστου 2024.Διοργανώνεται  από τον Δήμο Γορτυνίας με την υποστήριξη του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας Αποτελεί καλοκαιρινό ραντεβού του κόσμου της μελισσοκομίας και αναμένεται να υποδεχτεί και φέτος πολλούς καταναλωτές αλλά και τους φίλους μελισσοκόμους. Οι

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο