Οι φυσικές και τεχνιτές λίμνες της Περιφέρειας Πελοποννήσου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καθώς μπήκε η άνοιξη και αρκετοί από εμάς θέλουν να προβούν σε εξορμήσεις στη φύση, ας δούμε τις λίμνες που υπάρχουν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Οι περισσότερες από αυτές έχουν εύκολη πρόσβαση και είναι μία όμορφη επιλογή για χαλάρωση σε συνδυασμό με βόλτα καθώς το τοπίο που τις περικλείει είναι μαγευτικό. 

Νομός Αρκαδίας:

Λίμνη Λάδωνα:

Η Λίμνη Λάδωνα είναι τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε έπειτα από κατασκευή φράγματος στον ποταμό Λάδωνα. Βρίσκεται στον νομό Αρκαδίας και αποτελεί τμήμα της λεκάνης απορροής του Αλφειού, παραπόταμος του οποίου είναι ο Λάδωνας. Η έκτασή της είναι 3.048 τ.μ.

ladonas nemouta

Λίμνη του Μουστού:

Η Λίμνη του Μουστού είναι υδροβιότοπος που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Άστρος, στον Νομό Αρκαδίας, και χωρίζει τη Θυρεατική πεδιάδα σε δύο τμήματα, τον κάμπο του Άστρους και τον κάμπο του Αγίου Ανδρέα.

1280px ΔΥΣΗ ΗΛΙΟΥ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ ΜΟΥΣΤΟΥ

Εντεταγμένος στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000, ο υδροβιότοπος της Κυνουρίας έχει χαρακτηριστεί ως προστατευόμενη περιοχή, καθώς αποτελεί καταφύγιο για σημαντικό πληθυσμό αποδημητικών πουλιών τα οποία διαχειμάζουν σε αυτόν (αγριόκυκνοι, ερωδιοί, αγριόπαπιες, νερόκοτες). Στους πυκνούς καλαμιώνες του φωλιάζουν γεράκια, πορφυροτσικνιάδες αλλά και μικρός αριθμός από τους απειλούμενους με εξαφάνιση καλαμοκανάδες. Από τα υπόλοιπα είδη της πανίδας του συναντώνται κέφαλοι, χέλια, κρασπεδοχελώνες και είδη φρύνων και σαυρών που προστατεύονται από τη συνθήκη της Βέρνης και από την ελληνική νομοθεσία. Η βλάστηση που αναπτύσσεται στις άκρες του υδροβιότοπου χαρακτηρίζεται κυρίως από υδρόβια φυτά όπως: Καλάμια, είδη αγκαθιών και αρμυρίκια ενώ περιμετρικά ανθούν ο λευκός κρόκος, κόκκινες και λευκές ανεμώνες, κυκλάμινα, παπαρούνες και ο λευκός νάρκισσος, ένα πανέμορφο λουλούδι με μεθυστικό άρωμα που οι κάτοικοι ονομάζουν μανουσάκι.

Λίμνη Τάκα:

Η λίμνη Τάκα είναι λίμνη της Αρκαδίας που βρίσκεται σε υψόμετρο 650 μέτρα στο οροπέδιο της Τεγέας και σε απόσταση 10 χιλιόμετρα από την Τρίπολη. Έχει γλυκό νερό και αποτελεί σημαντικό υδροβιότοπο της Πελοποννήσου με πολλά πτηνά και ψάρια. Στη φυσική της πανίδα περιλαμβάνονται -μεταξύ άλλων- λευκοτσικνιάδες, χαλκόκοτες, φιδαετοί, γλαρόνια, αλκυόνες, τα οποία την επισκέπτονται κατά τη διάρκεια της άνοιξης.

taka

Ανήκει στην λεκάνη απορροής του Αλφειού όπου μέσω των καταβόθρων τον εμπλουτίζει με τα νερά της. Η Τάκα είναι ο πάροχος νερού για τις καλλιέργειες του Τεγεατικού πεδίου. Προνομιακή θέαση της λίμνης μπορεί να έχει κάποιος από το χωριό Κάνδαλος που βρίσκεται στα ορεινά της. Η λίμνη, ειδικά το χειμώνα, είναι τόπος συνάντησης των κυνηγών.

Νομός Κορινθίας: 

Λίμνη Βουλιαγμένη – Ηραίου (Κορινθίας):

Η Λίμνη Βουλιαγμένη είναι λιμνοθάλασσα που βρίσκεται 16 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Λουτρακίου, πολύ κοντά στην περιοχή του αρχαιολογικού χώρου του Ηραίου και στον οικισμό Περαχώρα. Έχει μέγιστο μήκος 2 χλμ. και μέγιστο πλάτος περίπου 1 χλμ. Το βάθος της δεν υπερβαίνει τα 40 μέτρα. Διαθέτει παραλία με άμμο εν αντιθέσει με την παραλία του Λουτρακίου. Επικοινωνεί με τα νερά του Κορινθιακού κόλπου από ένα πολύ στενό κανάλι που το πλάτος του δεν υπερβαίνει τα 6 μέτρα.

vouliagmeni

Στην αρχαιότητα ονομαζόταν Εσχατιώτις αλλά και Γοργωπίς, όνομα που πήρε από την Γόργη κόρη του Μεγαρέα που πνίγηκε στην λίμνη. Στην περιοχή κοντά στο στενό κανάλι της λίμνης έχουν εντοπιστεί ίχνη ανθρώπινης εγκατάστασης της πρωτοελλαδικής περιόδου, δείγμα ότι η περιοχή κατοικείται από την 3η χιλιετία π.Χ

Λίμνη Δόξα:

Η Λίμνη δόξα είναι μία τεχνητή λίμνη σε υψόμετρο 900 μέτρων, η οποία βρίσκεται στην περιοχή Φενεού Κορινθίας, στις υπώρειες του όρους Πεντέλεια (Ντουρντουβάνας) και Αροανίων (Χελμού) πλησίον των οικισμών Αρχαίας Φενεού (Καλύβια) και Πανοράματος (Φονιά) και σε μικρή απόσταση από τη Μονή Αγίου Γεωργίου, απέχει δε οδικώς από τη Γκούρα 8 με 10 χιλιόμετρα.

Η κατασκευή του φράγματος ολοκληρώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και η λίμνη σχηματίζεται από τα νερά που ρέουν από τα παραπάνω βουνά. Το όνομα Δόξα το πήρε από το μικρό ποτάμι που ξεκινούσε απο την περοχή και κατέληγε σε καταβόθρες κοντά στο όρος Σαιτά, στα Νότια του οροπεδίου του Φενεού. 

Στην περιοχή της λίμνης υπήρχε παλιά η Μονή του Αγίου Γεωργίου η οποία προς το τέλος του 17ου αιώνα μεταφέρθηκε βορειοδυτικά και ψηλότερα στη σημερινή της θέση. Διατηρήθηκε όμως το εκκλησάκι του μοναστηριού αυτού, που ήταν γνωστό ως παλιομονάστηρο και σήμερα, μετά την κατασκευή του φράγματος, έχει πάρει το όνομα του Αγίου Φανουρίου. Το εκκλησάκι αυτό βρίσκεται Νότια στην άκρη της Λίμνης και επικοινωνεί με τη στεριά με στενή εδαφική λωρίδα. Η περιοχή της Λίμνης που έχει κηρυχθεί ως περιοχή ΝATURA είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και δέχεται πολλούς επισκέπτες.

Στυμφαλία:

Η Στυμφαλία είναι ελώδης λίμνη της ορεινής Κορινθίας. Βρίσκεται σε ένα οροπέδιο σε υψόμετρο 600 μέτρων ανάμεσα στα όρη Κυλλήνη και Ολίγυρτος. Διατηρεί νερό κυρίως τους χειμερινούς μήνες και η έκτασή της φτάνει τα 3,5 τ.χλμ. Το βάθος της λίμνης στα σημεία οπού καλύπτεται μονίμως από νερό κυμαίνεται από 2 / 2,5 μέτρα την άνοιξη και μισό (0,5) περίπου μέτρο στις αρχές του φθινοπώρου.

 Στυμφαλίας

Η λίμνη Στυμφαλία συνδέεται με τον έκτο άθλο του Ηρακλή ο οποίος στην περιοχή αντιμετώπισε τις Στυμφαλίδες Όρνιθες. Ο Ηρακλής κατάφερε να παρασύρει τις όρνιθες να βγουν από την πυκνή βλάστηση της λίμνης, χάρη στα κρόταλα από χαλκό που του έδωσε η θεά Αθηνά. Στη συνέχεια ο Ηρακλής πετύχαινε τις όρνιθες που αποκαλύπτονταν με τα βέλη του.

Στη λίμνη επιβιώνει το ψάρι Phoxinellus stymfalicious το οποίο είναι ενδημικό της λίμνης. Χαρακτηριστικό του είναι πως έχει την ιδιότητα να επιβιώνει όταν αποξηραίνεται η λίμνη βυθιζόμενο στο παχύ στρώμα λάσπης που δημιουργείται. Η λίμνη Στυμφαλία είναι προστατευόμενος βιότοπος του Natura 2000, με κωδικό GR2530002, κατά μία έκταση 12,83 τ.χλμ.

Λίμνη Φενεού:

Ο κάμπος της Φενεού κατά μεγάλα διαστήματα στο παρελθόν υπήρξε λίμνη που στην μέγιστη έκταση της έφτανε μέχρι και τα 194.000 στρέμματα. Αυτό συνέβαινε διότι τα δύο ποτάμια της κοιλάδας της Φενεού, ο Όλβιος και ο Δόξας, δεν μπορούσαν να βρουν δίοδο προς τη θάλασσα, με αποτέλεσμα τα νερά τους να διοχετεύονται στο οροπέδιο της Φενεού.

1280px Feneos polje floods

Με τα χρόνια, στις νότιες απολήξεις του οροπεδίου σχηματίστηκαν μεγάλα βάραθρα, οι λεγόμενες καταβόθρες, οι οποίες έλυναν το πρόβλημα της συσσώρευσης του νερού των δύο ποταμών. Όμως κατά περιόδους οι καταβόθρες έκλειναν, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σιγά σιγά έλος, το οποίο με τον καιρό να μετατρέπεται σε λίμνη. Η λίμνη της Φενεού και οι καταβόθρες αποτέλεσαν στα αρχαία χρόνια πηγή μύθων και ιστοριών, επισημαίνοντας έτσι τον σημαντικό ρόλο τους στην ζωή των Φενεατών.

Λίμνη Δασίου:

Στη Ζήρεια ή στην Κυλλήνη, όπως θα ακούσεις αλλιώς να την προσφωνούν, βρίσκεται μια πανέμορφη ορεινή λίμνη, με νερά που παραμένουν «ζωντανά» για 8 – 9 μήνες τον χρόνο, από το φθινόπωρο μέχρι και την άνοιξη. Πρόκειται φυσικά για τη λίμνη Δασίου, η οποία έχει έκταση 60 περίπου στρέμματα και βρίσκεται σε υψόμετρο 1.480 μέτρων.

 τίτλο

Η ονοματοδοσία της προέκυψε από την αρχοντοοικογένεια Δασίου, τους «Δασαίους», όπως τους αποκαλούσαν οι ντόπιοι, που διέμεναν στα Τρίκαλα Κορινθίας. Σύμφωνα με την ιστορία, οι τοπικοί άρχοντες συνδέονταν συγγενικά με την οικογένεια των Νοταραίων και στον αγώνα της επανάστασης, προσχώρησαν στην Φιλική Εταιρεία.

Σήμερα, η λίμνη αποτελεί έναν ελκυστικό προορισμό για επισκέπτες, καθόλη τη διάρκεια του έτους. Φυσιολάτρες και… περιπετειολάγνοι καταφθάνουν κάθε χρόνο, κυρίως τα Σαββατοκύριακα και απολαμβάνουν το πανέμορφο φυσικό τοπίο και τις αθλητικές δραστηριότητες που αυτό προσφέρει. Πρόκειται για μια καθαρή λίμνη, από τις λίγες φυσικές που συναντώνται σε τέτοιο υψόμετρο. Διαθέτει ιδιαίτερη πανίδα, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τον πράσινο δεντροβάτραχο, τη στικτή, τη γραμμωτή νεροχελώνα. Παράλληλα, η χλωρίδα του όρους Κυλλήνη / Ζήρειας είναι εξαιρετικά πλούσια, με τουλάχιστον 900 είδη φυτών στην περιοχή.

Νομός Μεσσηνίας

Πολυλίμνιο:

Το Πολυλίμνιο βρίσκεται στο Νομό Μεσσηνίας, στην κοινότητα Χαραυγής του Δήμου Μεσσήνης. Είναι ένα σύμπλεγμα από λίμνες, οι οποίες λόγω του ανώμαλου εδάφους δημιουργούν καταρράκτες

335966676 211941131415444 624613950785180971 n

Η Χαραυγή της Δημοτικής Ενότητας Βουφράδος, βρίσκεται μεταξύ Μεσσήνης και Πύλου και απέχει 32 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα. Στην Καζάρμα υπάρχει πινακίδα που οδηγεί στη Χαραυγή και το Πολυλίμνιο.

Λιμνοθάλασσα Γιάλοβας:

Η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας ή Διβάρι, βρίσκεται στη Μεσσηνία και το νοτιοδυτικό άκρο της Πελοποννήσου, σε απόσταση περίπου 8 χιλιομέτρων βόρεια της Πύλου. Μαζί με τον όρμο της Βοϊδοκοιλιάς αποτελεί προστατευόμενη περιοχή μεγάλου φυσικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος και καλύπτει μια έκταση περίπου 6.000 στρεμμάτων.

Palaiokastro view

Τα νερά της είναι υφάλμυρα, το βάθος τους δεν ξεπερνούν το ένα μέτρο και στην περιοχή της αναπτύσσονται δεκάδες μικροί βιότοποι (αμμοθίνες με αρμυρίκια, παλιρροιακοί λασπότοποι, δασάκια από κέδρους και αρμυρίκια, κάθετα βράχια, αμμώδεις παραλίες, υδάτινα κανάλια, μικροί καλαμιώνες και θαμνώδεις εκτάσεις).

Λίμνη Ντοπόλη:

Η Λίμνη Ντοπόλη της Χριστιανούπολης, είναι τεχνητή λίμνη της Πελοποννήσου, που δημιουργήθηκε από την κατασκευή φράγματος, στη ροή του Φιλιατρινού ποταμού. Βρίσκεται στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και ειδικότερα, στη Δημοτική Ενότητα Φιλιατρών, του Δήμου Τριφυλίας.

1920px Chistianoupolis Artificial Lake

Το Φιλιατρινό Φράγμα δημοπρατήθηκε τον Οκτώβριο του 2008, η σύμβαση κατασκευής υπογράφτηκε το Μάιο του 2009, το έργο ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο του 2017 και η οριστική παραλαβή από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έγινε το Δεκέμβριο του 2019.

Νομός Λακωνίας

Λίμνη Βιβάρι:

Η λίμνη Βιβάρι είναι μικρή σε έκταση λίμνη και βρίσκεται στο δήμο Ευρώτα Λακωνίας.

333358236 683525620402208 310853535109189730 n

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δείτε ζωντανά την τακτική συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Βόρειας Κυνουρίας (22/11/24)

https://www.youtube.com/live/VqsOAunvaqU Θέματα της ημερήσιας διάταξης : 1. Λήψη απόφασης σχετικά με...

Σημαντικές επαφές του προέδρου ΣΕΒΙΠΕΤ στο πλαίσιο του 5ου ΣΔΙΤ FORUM

Στο 5ο ΣΔΙΤ FORUM  που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα (...

Αποκατάσταση και Ανάδειξη της Ι.Μ. Καλτεζών-Στενή Συνεργασία Περιφέρειας και Εκκλησίας

Την Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας επισκέφθηκαν το πρωί της Παρασκευής, 22 Νοεμβρίου, ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Χρήστος Λαμπρόπουλος, και ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Κώστας Μανδρώνης, με σκοπό την ενημέρωση του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη κ.κ. Επιφανίου για την πρόοδο των σχεδίων της Περιφέρειας σχετικά με την αποκατάσταση και ανάδειξη της ιστορικής Ιεράς Μονής Καλτεζών. Κατά τη διάρκεια

ΔΗΜΟΦΙΛΗ