Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 2019 για τον Executive Chef της Εtoile, Σταύρο Κουστένη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με το Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 2019 τιμήθηκε ο ταλαντούχος Σεφ και συνεργάτης της Etoile, Σταύρος Κουστένης (Cesar Restaurant, Ρόδος), ένας τίτλος που τον καθιστά ένα από τους καλύτερους εκφραστές της εθνικής μας γαστρονομίας σε ένα θεσμό που έχει ως σκοπό την ανάδειξη της εθνικής μας κουζίνας σε όλες τις μορφές της -από την κλασική και τοπική μέχρι τις σύγχρονες, δημιουργικές της τάσεις.

Από τη θέση του Executive Chef στις επιχειρήσεις Caesar’s Gardens Hotel & Spa και Cesar Meze Bar (το οποίο έχει υποψηφιότητα για Χρυσό Σκούφο), ο νεαρός σεφ Σταύρος Κουστένης φέρνει τη σύγχρονη, φρέσκια όψη της ελληνικής κουζίνας στο τοπίο της τουριστικής Λίνδου στην Ρόδο, ενώ από τη θέση του συνεργάτη της Etoile μετατρέπει καθημερινά τη νοστιμιά σε πολύτιμη γνώση για τους σπουδαστές στο πλαίσιο του διδακτικού του έργου.

Η τεχνική του βασίζεται σε λιτούς συνδυασμούς υλικών, αναφορές σε τοπικά εδέσματα και ανάμεσα στις δημιουργίες του συναντάμε βραβευμένα πιάτα που χαρακτηρίζονται από φαντασία και απογειώνουν τη γεύση. 

Δείτε εδώ και εδώ μερικές από τις προτεινόμενες  παρασκευές του όπως τις ετοιμάζει μπροστά στο φακό της Etoile.

Μια ιδέα από τις δημιουργίες του Chef: 

Ο μουσακάς αποδομείται σε dumplings γεμιστά με μοσχαρίσιο κιμά πάνω σε κρέμα καπνιστής μελιτζάνας, γιαούρτι μοσχοκάρυδο και μπισκότα γραβιέρας.

Τα γεμιστά τα συναντάμε σε εκδοχή σαλάτας με ρολάκια από κολοκύθι γεμισμενα με πλιγουροσαλάτα «γεμιστά», κρέμα φέτας και πέστο δυόσμου πάνω σε ένα smoothie από χωριάτικη σαλάτα. 

Signatute δημιουργία επίσης το grushi (gr ελληνικό sushi). Φρέσκια γαρίδα tempura τυλιγμένη σε αμπελόφυλλο με κρέμα ταραμά, sushi rice και αυγοτάραχο

Πάνω σε μοσχαρίσιο μεδούλι κάθετε ένα πικάντικο ταρταρ τόνου με κρέμα γιαουρτι- αντζούγια και τουρσί από καπαροκλαδα για να εκφράσει την αποψή του σεφ για το διάσημο vitello tonnato.

Φέτος, είναι η δεύτερη χρονιά της «ανεξαρτητοποίησης» του θεσμού των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας -μέχρι το 2017 η απονομή τους γίνονταν στο πλαίσιο των Χρυσών Σκούφων- ενός θεσμού που επιδρά καταλυτικά στην ποιοτική αναβάθμιση της εθνικής μας κουζίνας, υποστηρίζει την πρωτογενή παραγωγή ελληνικών προϊόντων διατροφής, τις τοπικές οικονομίες αλλά και την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού.

Πρέπει να σημειωθεί ότι για να απονεμηθούν τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας, η γευσιγνωστική επιτροπή του Αθηνοράματος χρειάστηκε να διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα και ναυτικά μίλια σε όλη την επικράτεια, δοκιμάζοντας και βαθμολογώντας χιλιάδες πιάτα σε εστιατόρια και ταβέρνες από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και από το Ιόνιο μέχρι το Καστελόριζο. Στο πολύμηνο αυτό σαφάρι, οι γευσιγνώστες διαπίστωσαν ακόμα για μία φορά ότι η εθνική μας γαστρονομία ανεβάζει στροφές και ποιοτικά και δημιουργικά τόσο στην παραδοσιακή  εκδοχή της όσο και στις σύγχρονες εκφάνσεις της.

Η Etoile είναι περήφανη που μπορεί να παρέχει στους σπουδαστές της εκπαίδευση υψηλών προδιαγραφών από κορυφαίους διδάσκοντες που διακρίνονται στο εγχώριο οικοσύστημα της γαστρονομίας και επηρεάζουν το μέλλον της ελληνικής κουζίνας.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πρόσκληση Συμβουλίου Κοινότητας Τρίπολης (22/4/2024)

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Σας καλούμε την 22α Απριλίου 2024, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18:00, να προσέλθετε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Τρίπολης (1ος όροφος), Λαγοπάτη & Αταλάντης), σε τακτική συνεδρίαση του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Τρίπολης, για τη συζήτηση και λήψη απόφασης στα πιο κάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:Χορήγηση έγκρισης άδειας λειτουργίας μουσικής με παρατεταμένο ωράριο σε

Πρόσκληση συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου (22/4/2024)

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ H Σας καλούμε στις 22 Απριλίου 2024 ημέρα Δευτέρα και ώρα 20.30 να προσέλθετε στο κτίριο της ΟΕΒΕΑ επί της οδού Καλαμάτας 113 σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του αρ.67 του Ν. 3852/2010 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 6 του Ν. 5056/23

Κόρινθος: Συναγερμός στις Αρχές – Άψυχο σώμα βρέθηκε να επιπλέει στη θάλασσα

Συναγερμός στις Αρχές νωρίς το πρωί της Πέμπτης 18/04,...
00:00:59

10 χρόνια Greek Maritime Golf Event στην Costa Navarino

Αθήνα, 18 Απριλίου 2024 – Το κορυφαίο τουρνουά γκολφ...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο