Τα Άγρια Πουλιά ανήκουν στη ΦΥΣΗ – Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης

Με ένα νέο τηλεοπτικό – ραδιοφωνικό spot, σε εκφώνηση του αγαπημένου ηθοποιού Γιάννη Στάνκογλου, η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία ξεκινά μια νέα πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με στόχο να μπει ΤΕΛΟΣ στην παράνομη παγίδευση και εμπορία άγριων πουλιών, μια βάρβαρη, μη επιλεκτική και απαρχαιωμένη πρακτική που δυστυχώς παραμένει «ζωντανή» σε πολλές περιοχές της χώρας μας.

[iframe width=”1280″ height=”720″ src=”https://www.youtube.com/embed/6SKEVEB_Cow” title=”YouTube video player” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen ]

Η Ελλάδα φιλοξενεί εκατοντάδες είδη πουλιών και αποτελεί παγκοσμίως σημαντικό μεταναστευτικό πέρασμα. Την ίδια στιγμή, θεωρείται «μαύρο σημείο» (black spot), μια «μαύρη τρύπα» δηλαδή για τα άγρια πουλιά, κυρίως λόγω της έντασης του φαινομένου της λαθροθηρίας (που καταγράφεται σε όλη τη χώρα και ειδικά στα Ιόνια Νησιά) αλλά και της παγίδευσης «ωδικών» και μεταναστευτικών ειδών πουλιών, μια πρακτική που συνεχίζει να υφίσταται και να αντιμετωπίζεται με ανοχή από πολλές τοπικές κοινωνίες, πιο συχνά ως «τοπική παράδοση» (π.χ. σε πολλά νησιά του Αιγαίου).

Η παράνομη παγίδευση και εμπορία άγριων πουλιών δεν είναι «παράδοση», είναι ΕΓΚΛΗΜΑ. Σύμφωνα και με την εθνική νομοθεσία, όλα τα είδη άγριων πουλιών που έχουν συλληφθεί παράνομα στο φυσικό τους περιβάλλον είναι παράνομο να βρίσκονται σε κλουβί ή/και να πωλούνται.

Δυστυχώς, παρόλο που και στη χώρα μας η παγίδευση και εμπορία άγριων πουλιών απαγορεύεται από τον νόμο, κάθε χρόνο περισσότερα από 500.000 άγρια πουλιά πέφτουν κατά μέσο όρο θύματα παράνομης παγίδευσης. Το νούμερο αυτό, που αποτελεί υποεκτίμηση του πραγματικού αριθμού, κατατάσσει την Ελλάδα μεταξύ των χωρών με τη χειρότερη επίδοση στην προστασία των άγριων πουλιών, τόσο στη Μεσόγειο όσο και πανευρωπαϊκά.

Η παγίδευση άγριων πουλιών έχει αρνητικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πάνω από 20 εκατομμύρια «ωδικά» και άλλα άγρια πουλιά θανατώνονται/παγιδεύονται κάθε χρόνο στη Μεσόγειο. Στην Ελλάδα, από τις εκατοντάδες χιλιάδες άγριων πουλιών που συλλαμβάνονται, μεγάλο ποσοστό πεθαίνει αργά και βασανιστικά πριν καν πωληθεί, άλλοτε πάνω στις παγίδες αλλά και κατά τη διακίνηση, λόγω των άσχημων συνθηκών αιχμαλωσίας. Υπάρχουν και οι περιπτώσεις όπου τα θηλυκά θανατώνονται επί τόπου για να μην ξαναπιαστούν στις παγίδες.

Επιπλέον, τα άγρια πουλιά δεν ανήκουν σε κλουβί: είναι παγιδευμένα σε έναν μικρό χώρο που δεν είναι φτιαγμένος για αυτά. Γι’ αυτό είναι νευρικά, χτυπιούνται στα κάγκελα και προσπαθούν διαρκώς να δραπετεύσουν. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι, με την αυξανόμενη κρίση στη βιοποικιλότητα, κάθε επιπλέον επέμβαση στην άγρια ζωή επιφέρει επικίνδυνη ανισορροπία στη Φύση. Όταν περίπου το 13% των ειδών πουλιών του πλανήτη απειλείται και 1 στα 5 είδη πουλιών στην Ευρώπη κινδυνεύει να εξαφανιστεί, κανένα πουλί δεν «περισσεύει».

Συνολικά, πάνω από 55 είδη άγριων πουλιών αποτελούν στόχο παγίδευσης στην Ελλάδα. Από τα 24 είδη που αποτελούν τα πιο συχνά θύματα παγίδευσης και πωλούνται παράνομα στη χώρα μας, η μεγάλη πλειοψηφία ανήκει στην οικογένεια των Σπιζών (όπως Καρδερίνες, Φλώροι, Σκαρθάκια κ.ά.), ευρύτερα γνωστά και ως «ωδικά πουλιά». Η διακίνησή τους γίνεται κυρίως μέσα από υπαίθριες αγορές στις παρυφές των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το «παζάρι» του Σχιστού στην Αττική, όπου εδώ και χρόνια κατάσχονται σε σταθερή βάση χιλιάδες άγρια πουλιά.

Τα τελευταία χρόνια, το Διαδίκτυο έχει αναδειχθεί ως δημοφιλής τόπος παροχής συμβουλών και «τεχνογνωσίας» αλλά και συναλλαγής μεταξύ λαθροκυνηγών, ατόμων που παγιδεύουν άγρια πουλιά και υποψήφιων αγοραστών. Η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ έχει συγκεντρώσει και παραπέμψει δεκάδες περιστατικά στην Αρχή Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Πολύ συχνά, άγρια πουλιά πωλούνται παράνομα και σε καταστήματα πώλησης ωδικών πτηνών καθώς και σε ορισμένα pet shops, τόσο στην επαρχία όσο και στα μεγάλα αστικά κέντρα. Τα παράνομα παγιδευμένα πουλιά πωλούνται σε πολλές περιπτώσεις δίπλα σε πουλιά εκτροφής τα οποία όμως επιτρέπεται να πωλούνται νόμιμα, με την προϋπόθεση να φέρουν στο πόδι τους ειδικό δαχτυλίδι (κλειστού τύπου) και να συνοδεύονται από ειδικά πιστοποιητικά που αποδεικνύουν ότι προέρχονται από εκτροφεία και δεν έχουν συλληφθεί παράνομα στη φύση.

Στο πλαίσιο της Εκστρατείας ενάντια στο Έγκλημα κατά των άγριων πουλιών, η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ υλοποιεί δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού και των Αρχών πανελλαδικά, αφού η ανοχή και οι συνενοχή διαιωνίζουν μια θλιβερή πρακτική που στερεί από την ελληνική ΦΥΣΗ μερικά από τα πιο όμορφα στολίδια της: τα άγρια πουλιά.

Το νέο τηλεοπτικό/ραδιοφωνικό spot: Τα άγρια πουλιά ανήκουν στη ΦΥΣΗ, παραγωγής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ, υλοποιήθηκε με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της ΕΕ (LIFE17 GIE/NL/000599) και του Ιδρύματος MAVA και θα προβάλλεται ως κοινωνικό μήνυμα μέσω τηλεοπτικών (και ραδιοφωνικών) σταθμών σε όλη τη χώρα, με έγκριση του ΕΣΡ.

Αναφέρετε κάθε παράνομο περιστατικό στην πλησιέστερη Δασική Υπηρεσία (καλέστε το 1591), την Αστυνομία ή μέσω της ειδικής φόρμας καταγγελιών της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ.

Ενημερωθείτε για την Εκστρατεία και το Πρόγραμμα LIFE Ενάντια στο Έγκλημα κατά των άγριων πουλιών ΕΔΩ

Ας αφήσουμε τα άγρια πουλιά εκεί που ανήκουν: στη ΦΥΣΗ!

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χορηγός η Παγκρήτια Τράπεζα στην έκθεση «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ EXPO»

Η «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ EXPO», έχει κερδίσει πλέον τη θέση της...

Καιρός: Ο πιο ζεστός Μάρτιος των τελευταίων 14 ετών

Καλοκαίρι θυμίζει ο καιρός σε συνδυασμό με την αφρικανική...

Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου αντιπρόεδρος των Δημοκρατών του Λοβέρδου

Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου είναι από σήμερα ο αντιπρόεδρος του...

Με ρεκόρ συμμετοχών το Ράλλυ Σπριντ «Μολών Λαβέ» στις Καρυές

Η αγωνιστική χρονιά για τους χωμάτινους αγώνες του 2024...
Μετάβαση στο περιεχόμενο