Διαβάσαμε: "Ζευγάρια που έγραψαν την ιστορία της Ελλάδας" από τη Λένα Διβάνη

Ιανουαρίου 08, 2021
Το πως έζησαν αυτό τον έρωτα είναι δύσκολο να το ξέρουμε. Το μόνο σίγουρο είναι πως είχαν λίγο χρόνο στη διάθεσή τους, δεν προλάβαιναν να πουν όσα ήθελαν να πουν, ούτε να αγκαλιαστούν όσο τραβούσε η όρεξή τους. Η παρανομία ήταν σκληρό πράγμα. Από κρησφύγετο σε κρησφύγετο με την ψυχή στο στόμα, από συνάντηση σε συνάντηση, ο έρωτάς τους έπαιζε με τον θάνατο και κέρδιζε.

Το νήμα της ιστορίας μας ξετυλίγεται στην Ελλάδα της Επανάστασης και φτάνει μέχρι τη δεκαετία του 1960. Από τη Μαντώ Μαυρογένους και τον Δημήτριο Υψηλάντη μέχρι τον Ελευθέριο Βενιζέλο και την Έλενα, από τον Νίκο Μπελόγιαννη και την Έλλη Παππά μέχρι τον Γεώργιο Παπανδρέου και τη θρυλική Κυβέλη Ανδριανού. Κάθε ζευγάρι έχει τη δική του δυναμική, οι άντρες ναι μεν είναι οι μοναδικοί πρωταγωνιστές αλλά οι γυναίκες εδώ συμμετέχουν ενεργά στη πολιτική και σε γεγονότα που διαμόρφωσαν την Ελλάδα και έμειναν χαραγμένα στις σελίδες της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας.

Δε γίνεται όταν ακούς το όνομα του Γεώργιο Παπανδρέου, να αναφέρονται στα πολιτικά του επιτεύγματα και την κόντρα που είχε με τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τα Ανάκτορα και να μην έρχεται στο νου ο «παράνομος έρωτας» με το ιερό τέρας του θεάτρου, τη Κυβέλη. Επιβάλλεται να γνωρίζεις τον καλοκάγαθο «γίγαντα» Βασιλιά Παύλο με την ισχυρή και παρεμβατική Φρειδερίκη. Όταν ακούς για το Σύνταγμα μη λησμονήσεις τη στάση του νεαρού Όθωνα και της Αμαλίας, όπου μπορεί να αγαπούσαν την Ελλάδα αλλά διώχθηκαν στις 23 Οκτωβρίου του 1862. Επιπλέον δε γίνεται να μη νιώσεις θαυμασμό για τον Νίκο Μπελόγιαννη και την Έλλη Παππά που υπερασπίστηκαν τα ιδανικά τους σε μια πολιτικά επικίνδυνη Ελλάδα και τόλμησαν να ζήσουν τον έρωτα τους και ας τους χώρισαν στη φυλακή.

Η Λένα Διβάνη με αφορμή τη συνέντευξη που είχε με τον πολιτικό και ακαδημαϊκό, Παναγιώτη Κανελλόπουλο, αποφάσισε να ερευνήσει και να μιλήσει για τα πιο επιδραστικά, τα πιο έντονα ζευγάρια που έγραψαν την ιστορία της Ελλάδας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η συγγραφέας, διάλεξε να μιλήσει για ζευγάρια γιατί ο έρωτας, η συμβίωση, είναι η μοναδική συνθήκη όπου όλοι είμαστε αναπόφευκτα έκθετοι και γυμνοί, ολόκληροι. Η προσέγγιση της Λένας Διβάνη είναι πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα καθώς σκοπός της ήταν να βιώσει αυτό που έζησαν και όχι να τους αποδημήσει. Αν μη τι άλλο πρόκειται να ταξιδέψει τον αναγνώστη σε μια άλλη εποχή. Σε μια εποχή τόσο μακρινή μα και τόσο κοντινή.

Το βιβλίο της Λένας Διβάνη «Ζευγάρια που έγραψαν την ιστορία της Ελλάδας» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Τελευταία τροποποίηση στις 7 Ιανουαρίου 2021 %22:%Ιαν

Προσθήκη σχολίου

logofootermedia