Διαβάσαμε: “Το δάκρυ της Μάντισσας” από τη Γιώτα Γουβέλη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η νεαρή Άννα φον Μπέριγκεν ανήκει στην καλή κοινωνία της Αθήνας του Όθωνα. Η μητέρα της, Κέιτ φον Μπέριγκεν, δεν είναι μια απλή Αγγλίδα Αριστοκράτισσα αλλά μια γυναίκα με ιδιαίτερη και έντονη προσωπικότητα και ευρέως γνωστή για την κοσμοπολίτικη ζωή της καθώς κινείται ανάμεσα σε κοσμικά σαλόνια και στη βασιλική αυλή. Η Άννα όμως διαφέρει πολύ από την μητέρα της, δεν μπορεί να ακολουθήσει αυτό το τρόπο ζωής και αποφασίζει να γίνει δασκάλα. Η μοίρα τη στέλνει στη Ρίζα, ένα μικρό ορεινό χωριό της Ρούμελης.

Η Άννα θα αντικρίσει την άλλη όψη της πραγματικότητας, από την πολυτέλεια και το φιλελεύθερο πνεύμα της πρωτεύουσας θα βρεθεί σε μια κλειστή κοινωνία με αυστηρές αρχές και ήθη, με τους κατοίκους της να κατακρίνουν και το πιο μικρό παράπτωμα. Οι συνθήκες που επικρατούν είναι πρωτόγονες και άκρως καταπιεστικές. Ωστόσο η Αθηναία δασκάλα θα γίνει δεκτή με θέρμη και ενθουσιασμό στο σπίτι των Λιακαίων από τη πεντάμορφη Μαρίτσα, τη συμπονετική θεία Παναούλα και φυσικά από τον αυστηρό και συντηρητικό Νάσο Βεργιόνη.

Στην αρχή θα αντιμετωπίσει αρκετές δυσκολίες στην προσαρμογή της. Οι κάτοικοι είναι επιφυλακτικοί απέναντί της και όποιες πρωτοβουλίες παίρνει για την διαπαιδαγώγηση των παιδιών απορρίπτεται. Μέσα σ’αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον η ζωή της επιφυλάσσει εκπλήξεις και έρχεται αντιμέτωπη με συναισθήματα και πάθη που δεν είχε νιώσει στο παρελθόν. Παρόλα αυτά πάντα θα θυμάται την προειδοποίηση της γηραιής μάντισσας για τον θανάσιμο κίνδυνο που απειλεί τη μοίρα της.

Η Γιώτα Γουβέλη εμπνέεται από μια θρυλική υπόθεση και φονικού που εκδικάστηκε στο Κακουργιοδικείο του Μεσολογγίου τον προηγούμενο αιώνα. Η συγγραφέας μεταφέρει με έναν εξαιρετικά παραστατικό τρόπο τα ήθη και τα έθιμα της Ελλάδας εκείνης της χρονικής περιόδου και που καθόρισαν τον τρόπο ζωής πολλών γενιών. Οι χαρακτήρες της είναι δυναμικοί και καλοδουλεμένοι ενώ παράλληλα είναι “σφιχτά δεμένοι” στα κοινωνικά στερεότυπα της εποχής. Δίχως αμφιβολία “Το δάκρυ της Μάντισσας” είναι μια ιστορία αγάπης που αποδεικνύει περίτρανα ότι οι νόμοι των ανθρώπων είναι ανίσχυροι απέναντί της.

Το μυθιστόρημα της Γιώτας Γουβέλης “Το δάκρυ της Μάντισσας” κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα. 

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πασχαλινή Εορταγορά Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού Τ.Τ.Τρίπολης

Το Τοπικό Τμήμα Τρίπολης του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού-ΣΕΟ, διοργανώνει...

Συνελήφθησαν 19 άτομα σε στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στη Μεσσηνία

Στο πλαίσιο της πρόληψης και της καταστολής εγκληματικών ενεργειών,...

Πασχαλινό Bazaar από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης

Πασχαλινά Bazaars από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε όλη...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο