Γ. Κουντουράκης: “Η μαγεία της φύσης από τη μία και οι ίντριγκες από την άλλη συνθέτουν ένα σκηνικό μυστηριώδους αντίθεσης”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Πελοποννησιακό Πρακτορείο Ειδήσεων είχε την ιδιαίτερη χαρά να συνομιλήσει με τον συγγραφέα των Πρότυπων Εκδόσεων Πηγή, Γιώργο Κουντουράκη. Ο κ. Κουντουράκης μας μίλησε για το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα με τίτλο “Ίντριγκες στον Λούσιο” καθώς και για τα επόμενα συγγραφικά του σχέδια.  

Ακολουθεί η συνέντευξη 

Τον Δεκέμβριο του 2021 κυκλοφόρησε από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή το αστυνομικό σας μυθιστόρημα «Ίντριγκες στον Λούσιο». Θα μπορούσατε να μας κάνετε μια σύντομη παρουσίαση των όσων πρόκειται να διαβάσουμε σ’ αυτό;

Το βιβλίο μου «Ίντριγκες στον Λούσιο» εκτυλίσσεται, όπως φαίνεται και από τον τίτλο του, στον ποταμό Λούσιο της Αρκαδίας. Μια άλλοτε αρραγής παρέα 8 νέων, που όμως είναι πλέον στα πρόθυρα της διάλυσης, έχει οργανώσει ένα ράφτινγκ σε μια απέλπιδα προσπάθεια να διατηρήσει τη συνοχή της. Οι τεταμένες σχέσεις, οι αντιζηλίες και οι ίντριγκες γενικότερα υπερισχύουν τον τελευταίο καιρό με αποτέλεσμα η κατάσταση να μοιάζει με απασφαλισμένη χειροβομβίδα. Ο Μανώλης, που έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα με τον Άρη, φέρνει ένα πιστόλι στην εκδρομή και σε μια στάση για ξεκούραση βρίσκει αφορμή να πυροβολήσει δήθεν στον αέρα. Ο Άρης πέφτει στο νερό και χάνεται στη ροή του ποταμού. Από εκεί και πέρα και με αγνοούμενο τον Άρη, ξεκινάει ένας αγώνας δρόμου της Αστυνομίας να τον εντοπίσει και παράλληλα να ανακαλύψει τι ακριβώς έχει συμβεί ανακρίνοντας τους υπόλοιπους. Καθώς τα στοιχεία που εμφανίζονται σταδιακά αλλάζουν συνεχώς την κατεύθυνση των αναζητήσεων, η οξυδέρκεια του «Αρχιεπίσκοπου», του απόστρατου Αξιωματικού της Αστυνομίας που συνδράμει στις έρευνες, είναι αυτή που αποτελεί τον καταλύτη στην επίλυση του μυστηρίου.

Πως επιλέξατε την ορεινή Αρκαδία ως βασικό σκηνικό στην πλοκή του βιβλίου σας;

Έχοντας κάνει και ο ίδιος ράφτινγκ στον Λούσιο ήταν αδύνατο να μη θαυμάσω το υπέροχο τοπίο και την επιβλητικότητα της φύσης αλλά και την περίεργη ενέργεια του συγκεκριμένου ποταμού ο οποίος συνδέεται άρρηκτα με τη μυθολογία και την ιστορία. Έτσι, όταν άρχισα να κάνω το σχεδιάγραμμα του δεύτερου βιβλίου μου, τον επέλεξα ως «πεδίο μάχης». Η μαγεία της φύσης από τη μία και οι ίντριγκες από την άλλη νομίζω ότι συνθέτουν ένα σκηνικό μυστηριώδους αντίθεσης.

Θα μπορούσατε να μας συστήσετε τους πρωταγωνιστές της ιστορίας σας;

Ο βασικός χαρακτήρας των βιβλίων μου είναι ο απόστρατος Αξιωματικός της Αστυνομίας που φέρει το παρατσούκλι «Αρχιεπίσκοπος», ο οποίος δεν αντέχει να αφήσει τη δράση και κατά έναν περίεργο τρόπο βρίσκεται παρών στις δύσκολες υποθέσεις. Από εκεί και πέρα, στο «Ίντριγκες στον Λούσιο» πρωταγωνιστεί μια οκταμελής παρέα τριαντάρηδων, τεσσάρων αντρών και τεσσάρων γυναικών, που βρίσκεται σε τρικυμία λόγω έντονων αντιπαραθέσεων ανάμεσά τους και ειδικά μεταξύ του Μανώλη και του Άρη που διεκδικούν τον άτυπο τίτλο του αρχηγού. Τέλος, υπάρχει και ο Αστυνόμος Νικολάου που αναλαμβάνει επισήμως την υπόθεση.

Με σπουδές στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ, ποιο ήταν το έναυσμα για να ασχοληθείτε με τη συγγραφή;

Εκ πρώτης όψεως φαίνεται το Πολυτεχνείο να δείχνει αταίριαστο με τη λογοτεχνία. Όμως, το κυριότερο που μας μαθαίνει είναι ο δομημένος τρόπος σκέψης, έκφρασης και δράσης και μας δίνει όλα τα εφόδια για να μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα σε οποιοδήποτε πεδίο, όσο άσχετο κι αν είναι με το τεχνικό μας αντικείμενο. Νομίζω ότι αυτά τα στοιχεία μου επέτρεψαν να υποστηρίξω το δύσκολο έργο της συγγραφής. Από εκεί και πέρα, δεν έχω συγκεκριμένη απάντηση για το ερώτημα. Όπως σημείωσα στον πρόλογο του πρώτου μου βιβλίου, μάλλον είναι ένα κράμα συγκυριών όρεξης, διαθεσιμότητας, ανάγκης για δημιουργικότητα, ωρίμανσης δεξιοτήτων από σπουδές κι εργασία και διάθεσης γενικότερα.

Ποια είναι η πηγή της έμπνευσής σας; Γιατί επιλέξατε την αστυνομική λογοτεχνία;

Η βασική πηγή της έμπνευσής μου είναι η φύση και ειδικά τα μέρη όπου η κυριαρχία της είναι έντονη, καθώς θεωρώ ότι προσδίδει μια άγρια ομορφιά στο έργο. Επέλεξα την αστυνομική λογοτεχνία γιατί είναι το είδος που μου αρέσει ως αναγνώστη και κατ’ επέκταση μπορώ να υποστηρίξω καλύτερα και ως συγγραφέας. Επιπλέον, είναι ένα είδος που δεν απαιτεί ιδιαίτερα εξειδικευμένες γνώσεις που μου λείπουν, όπως π.χ. το ιστορικό ή το ψυχολογικό μυθιστόρημα. Χρειάζεται κυρίως φαντασία και μια δομημένη, ανατρεπτική πλοκή.

Ως λάτρης της κλασσικής αστυνομικής λογοτεχνίας, θεωρείται ότι το έργο σας έχει επιρροές από Αγκάθα Κρίστι και άλλους εμβληματικούς συγγραφείς αυτού του είδους;

Η Αγκάθα Κρίστι είναι το πρότυπό μου γιατί θεωρώ τα έργα της ως τον ορισμό της αστυνομικής λογοτεχνίας (προσωπική άποψη αυτή, όχι επιστημονική). Είναι βιβλία που «πουλάνε» μια ανατρεπτική πλοκή και είναι χτισμένα γύρω από αυτήν. Η πλοκή είναι, δηλαδή, ο βασικός πρωταγωνιστής των βιβλίων της. Οπότε, ναι, έχω πολλές επιρροές από την Αγκάθα Κρίστι, δεν θα το έλεγα όμως για άλλα ιερά τέρατα της αστυνομικής λογοτεχνίας.

Ο «Αρχιεπίσκοπος» ως κεντρικός χαρακτήρας, φέρει στοιχεία από Ηρακλή Πουαρό;

Δεδομένων των επιρροών της Αγκάθα Κρίστι στα έργα μου, είναι επόμενο ο ήρωάς μου να θυμίζει τον Ηρακλή Πουαρό. Αυτό όμως δεν έγινε επειδή ήθελα οπωσδήποτε κι εγώ τον δικό μου Πουαρό αλλά επειδή προτιμούσα ο ήρωάς μου να είναι δραστήριος, νηφάλιος και με διαύγεια πνεύματος που να ξεχωρίζει επειδή σκέφτεται το απίθανο κι όχι για την άστατη ζωή του, όπως γίνεται συνήθως σε ανάλογους ήρωες άλλων συγγραφέων.

Υπάρχει περίπτωση να δούμε τον «Αρχιεπίσκοπο» σε νέα υπόθεση στο μέλλον ή ολοκληρώθηκε ο ρόλος του με την υπόθεση στον Λούσιο;

Όχι, δεν έχει ολοκληρωθεί η «θητεία» του. Εκτός απροόπτου θα τον δείτε και σε τρίτο βιβλίο που το έχω ήδη ολοκληρώσει αλλά δεν έχω προχωρήσει ακόμη στην έκδοσή του.

Έχοντας ήδη δυο αστυνομικά μυθιστορήματα στο ενεργητικό σας, πως διαχειρίζεστε τις κριτικές που λαμβάνετε;

Οι κριτικές είναι καλοδεχούμενες γιατί με βοηθούν να εντοπίζω τις αδυναμίες μου και να επιχειρώ να τις βελτιώσω. Θέλω να πιστεύω ότι είναι εμφανή τα σημάδια ανοδικής πορείας στη συγγραφική ωριμότητα μεταξύ των βιβλίων μου κι αυτό οφείλεται και στην αξιοποίηση καλοπροαίρετων παρατηρήσεων από ανθρώπους του περιβάλλοντός μου. Υπάρχουν, βέβαια, και σχόλια που δεν υιοθετώ είτε γιατί έχω διαφορετική άποψη και προτιμήσεις είτε γιατί έρχονται σε αντίθεση με άλλα σχόλια ανθρώπων που εμπιστεύομαι περισσότερο.

Κλείνοντας, και αφού σας ευχαριστήσω γι’ αυτή την όμορφη συνέντευξη, ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους αναγνώστες σας;

Δεδομένου ότι δεν είμαι γνωστός στο ευρύ κοινό, και μόνο που υπάρχουν άνθρωποι που διάβασαν τα βιβλία μου είναι μεγάλη ικανοποίηση και τιμή για μένα. Τους ευχαριστώ θερμά γι’ αυτό κι ελπίζω ν’ αποζημιώθηκαν κλείνοντάς τα. Επίσης, θα ήθελα να τους προτρέψω να συνεχίσουν να ενημερώνονται για την επιλογή ενός βιβλίου από ανθρώπους με μεράκι κι αγάπη για το βιβλίο π.χ. σε ιστοχώρους όπως ο δικός σας, από το εξειδικευμένο προσωπικό ενός βιβλιοπωλείου που κάνει μόνο αυτό (όχι δηλαδή κάπου που μεταξύ άλλων πωλούνται και βιβλία), από ομάδες βιβλιόφιλων, από διασταύρωση προτάσεων και κριτικών. Ο λόγος δεν είναι μόνο για να έχουν μια ευκαιρία παραπάνω τα έργα μη-δημοφιλών συγγραφέων αλλά και για να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα να πέσει στα χέρια τους κάτι που δεν θα τους αρέσει. Προσωπικά, τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις ως αναγνώστης τις έχω βιώσει από υποτιθέμενα best sellers.

Κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και τον (ιστο)χώρο που αφιερώνετε στο έργο μου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κώστας Τζιούμης: «Με συνεργασίες κάνουμε δουλειά για τα σχολεία του τόπου μας»

Η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Τρίπολης, με την υπ’ αρ. 431/2024 απόφασή της, προχώρησε στην αποδοχή μιας ιδιαίτερα σημαντικής δωρεάς, αυτής των μελετών της εταιρείας DTG Α.Ε. ,που αφορούν τη στατική ενίσχυση κτιρίων που στεγάζουν το 1ο και 3ο Επαγγελματικό Λύκειο και το Δημόσιο ΙΕΚ Τρίπολης. Η εκπόνηση των μελετών ήταν επιβεβλημένη κατόπιν αυτοψιών που

Με δράσεις από τα ΚΔΑΠ συνεχίζεται το 5ο Παιδικό Πολιτιστικό Φεστιβάλ του Δήμου Καλαμάτας

Την Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024 στις 19.00 στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων (χώρος πατινάζ) θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη δράση του 5ου Παιδικού Πολιτιστικού Φεστιβάλ που διοργανώνει ο Δήμος Καλαμάτας και η Κ.Ε. Φάρις στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ‘’ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2024’’. Αυτή τη φορά, οι μικροί μας φίλοι θα συμμετάσχουν σε παιχνίδια και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες με τα

Αντικατάσταση χλοοτάπητα σε 3 ποδοσφαιρικά γήπεδα του Δήμου Κορινθίων

Για τη νέα δημοτική αρχή του δήμου Κορινθίων η αναβάθμιση των δημοτικών υποδομών είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, αποφασίστηκε η αναβάθμιση των αγωνιστικών χώρων σε τρία γήπεδα του δήμου μας. Πρόκειται για το Δημοτικό Στάδιο της Κορίνθου, όπου θα τοποθετηθεί νέος, σύγχρονος, φυσικός χλοοτάπητας και για τα

Στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “Δημιουργική Ευρώπη” ο Δήμος Τρίπολης

Εταίρος στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα "Δημιουργική Ευρώπη" (Τομέας: Πολιτισμός - Ψηφιακές τέχνες) είναι ο Δήμος Τρίπολης. Διαβάστε παρακάτω όλες τις λεπτομέρειες https://proprogressione.com/en/project/imgame/ Τα σχετικά αρχεία, θα βρείτε εδώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο