Σε μια μοναχική ζωή, υπάρχουν μερικές σπάνιες στιγμές που μια άλλη ψυχή αγγίζει τη δική σου, όπως τα άστρα αγγίζουν τη γη μια φορά τον χρόνο.
Η Κίρκη, κόρη του Ήλιου και της νύμφης Πέρσης, από τη πρώτη στιγμή της γέννησής μαθαίνει να ζει στο περιθώριο. Η Κίρκη είναι διαφορετική, δεν έχει την επιβλητική προσωπικότητα του πατέρα της, ούτε την ομορφιά της μητέρας της και τη πανούργα συμπεριφορά των αδερφών της. Τα αδέρφια της την χλευάζουν συχνά για το περίεργο παρουσιαστικό της, τη στριγκιά φωνή της και τη γερακίσια ματιά της. Προτιμά τη μοναξιά, της αρέσει να περιφέρεται στις ήσυχες κάμαρες του παλατιού και να περνά όσο περισσότερο χρόνο μπορεί με τον θεό Ήλιο.
Τα χρόνια περνούν με τη Κίρκη να παραμένει στην αφάνεια και να συνεχίζει να υπομένει τα χλευαστικά σχόλια των αδερφών και των συγγενών της. Όλα αυτά όμως αλλάζουν τη στιγμή που γνωρίζει τον Γλαύκο. Η Κίρκη για πρώτη φορά θα νιώσει πρωτόγνωρα συναισθήματα, μόνο που υπάρχει ένα πρόβλημα. Εκείνος είναι θνητός και αυτή θεά, μια σχέση δίχως μέλλον, μια σχέση απαγορευμένη από τους νόμους των Θεών και των Τιτάνων. Η Κίρκη πάνω στην απελπισία της θα παραβεί τους θεϊκούς νόμους και με τη βοήθεια κάποιων βοτάνων θα τον μεταμορφώσει σε θεό. Μετά τη μεταμόρφωση του, ο Γλαύκος δείχνει να έχει χάσει τον καλοσυνάτο χαρακτήρα του αλλά και το ενδιαφέρον του για αυτή και εκδηλώνει τον έρωτά του για τη νύμφη Σκύλλα. Η Κίρκη τυφλωμένη από οργή και ζήλεια, θα χρησιμοποιήσει τα ίδια βότανα και σε εκείνη και θα τη μεταμορφώσει σε ένα αποκρουστικό τέρας που η μοίρα του μέλλει να τιμωρεί τους ναυτικούς.
Η νεαρή νύμφη φοβάται ότι οι θεοί θα μάθουν για το ατόπημα της, όμως κανείς δεν έρχεται για να της επιβάλλει την τιμωρία της, ούτε οι τρομερές και φοβέρες Ερινύες. Μη μπορώντας πλέον να ζει στην αφάνεια, η Κίρκη αποκαλύπτει μπροστά στους θεούς ότι αυτή είναι υπεύθυνη για τη μεταμόρφωση του Γλαύκου σε θεό και της Σκύλλας σε τέρας. Οι θεοί εξοργίζονται και την εξορίζουν στην Αία. Εκεί, στις ερημικές ακτές της Αίας η Κίρκη για πρώτη φορά θα νιώσει πραγματικά ελεύθερη, θα ανακαλύψει τα όρια του ίδιου της του εαυτού και της μαγεία της. Η ζωή δεν θα είναι τόσο μοναχική όσο φανταζόταν. Στις ακτές του νησιού της θα προσαράξουν ταλαιπωρημένοι ναυτικοί, θα καταφθάσει ο περίφημος τεχνίτης Δαίδαλος ζητώντας βοήθεια για να περιορίσει τον Μινώταυρο και θα γίνει τόπος εξορίας για πολλές νύμφες. Όμως, η πιο καθοριστική επίσκεψη απ’ όλες θα είναι αυτή του πολυμήχανου Οδυσσέα. Η σχέση τους θα κρατήσει ένα χρόνο, οι μέρες και οι νύχτες τους θα περάσουν με τις διηγήσεις του Οδυσσέα για την πατρίδα του και για τα κατορθώματά του στα πεδία των μαχών της Τροίας. Ο αποχωρισμός τους αναπόφευκτος μα αναγκαίος, που θα αφήσει το στίγμα του πάνω τους, αλλά αυτό που δε γνωρίζει ο Οδυσσέας είναι ότι θα υπάρχει κάτι που θα τους ενώνει και το οποίο συνδέεται με τις προφητείες των θεών.
Ψηλά στον ουρανό οι αστερισμοί χαμηλώνουν και κάνουν στροφή. Η θεϊκή μου υπόσταση φέγγει μέσα μου όπως οι τελευταίες ακτίνες του ήλιου προτού βυθιστούν στη θάλασσα. Κάποτε νόμιζα ότι οι θεοί είναι το αντίθετο του θανάτου, τώρα όμως διαπιστώνω πως είναι πιο νεκροί από οτιδήποτε άλλο, γιατί είναι αμετάβλητοι και δεν μπορούν να κρατήσουν τίποτε στα χέρια τους.
Η Madeline Miller επτά χρόνια μετά το «Τραγούδι του Αχιλλέα» επιστρέφει με τη «Κίρκη» και ανα-διηγείται με τον δικό της μοναδικό τρόπο την ιστορία αυτής της ισχυρής γυναικείας προσωπικότητας που η δύναμή της προκαλούσε και τρόμαζε θεούς και ανθρώπους. Πολύ συχνά οι γυναίκες στην αρχαία ελληνική μυθολογία κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες· είναι είτε δολοφονικές μέγαιρες με φριχτή κατάληξη είτε ενάρετα και τραγικά πιόνια με αμελητέα επίδραση. Η Κίρκη όμως είναι διαφορετική, δεν είναι ούτε ραδιούργα ούτε ενάρετη αλλά πολυσύνθετη και δυναμική. H Madeline Miller στη δική της εκδοχή του μύθου δίνει φωνή στη Κίρκη από τη πρώτη στιγμή της γέννησης της μέχρι και τη δύση της ενώ την ίδια στιγμή «χτίζει» τον χαρακτήρα της, από φοβισμένη και άβουλή νύμφη που υπομένει αδιαμαρτύρητα τις προσβολές της οικογένειάς της μετατρέπεται σε μια γυναίκα με αυτοπεποίθηση που είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε δυσκολία. Η γραφή της Miller είναι πιο ώριμη, πιο λυρική ενώ οι περιγραφές της μοναδικές και συγκλονιστικές, αποδεικνύοντας έτσι για άλλη μια φορά το πόσο έχει εμβαθύνει τις γνώσεις της γύρω από την ελληνική μυθολογία ενώ παράλληλα παροτρύνει και τον ίδιο τον αναγνώστη να αναζητήσει μυθολογικά πρόσωπα και καταστάσεις. Στο προσκήνιο έρχονται με μεγάλη μαεστρία σημαντικές προσωπικότητες όπως ο περίφημος τεχνίτης Δαίδαλος, ο πολυμήχανος Οδυσσέας, η θεά της σοφίας Αθηνά, ο Προμηθέας, ο αγγελιοφόρος των θεών Ερμής αλλά και λιγότερο φημισμένες προσωπικότητες όπως η Πασιφάη και ο Αιήτης, η Μήδεια και ο Ιάσωνας, η Σκύλλα και ο Γλαύκος. Αναμφίβολα, η «Κίρκη» είναι ένα μοναδικό retelling με το οποίο η Madeline Miller γοητεύει για άλλη μια φορά τους λάτρεις της μυθολογίας και δημιουργεί σε όλους μας το ερώτημα, πόσα γνωρίζουμε άραγε από την Ελληνική Μυθολογία -πέρα από τις αναφορές της Οδύσσειας- για τη Κίρκη;
Το μυθιστόρημα της Madeline Miller «Κίρκη» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα.