Π. Λαμπαρδής: “Πάντα ήμουν ανοιχτός στους αναγνώστες μου και θα συνεχίσω να το κάνω”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Πελοποννησιακό Πρακτορείο Ειδήσεων είχε την ιδιαίτερη χαρά να συνομιλήσει με τον ψυχολόγο και γνωστό συγγραφέα των Εκδόσεων Πατάκη, Πασχάλη Λαμπαρδή. Ο κ. Λαμπαρδής αναφέρθηκε στο έναυσμα που το δόθηκε για τη συγγραφή του συγκεκριμένου μυθιστορήματος, στην κρίση που αντιμετωπίζουν οι σχέσεις στην εποχή μας και φυσικά μας αποκάλυψε το κεντρικό θέμα του επερχόμενου βιβλίου του.

Ακολουθεί η συνέντευξη

Τον Δεκέμβριο του 2018 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πατάκη το νέο σας μυθιστόρημα με τίτλο «Ξαναγράφω τη ζωή μου απ’ την αρχή». Θα μπορούσατε να μας κάνετε μια σύνοψη των όσων πρόκειται να διαβάσουμε σ’ αυτό;

Θα διαβάσουμε ένα μυθιστόρημα πολυεπίπεδης δράσης, μέσα από το οποίο καθένας θα μπορεί να αποκομίσει και κάποια μηνύματα για τον εαυτό του, το βαθύτερο νόημα της ζωής και τις σχέσεις, συντροφικές και διαπροσωπικές. Είναι μια πορεία γνώσης για όλα εκείνα τα ζευγάρια, τα οποία στις μέρες μας μοιάζουν σαν τραγικές φιγούρες μιας αρχαίας τραγωδίας, παγιδευμένες εν αγνοία τους στα ίδια λάθη και στην ίδια οδυνηρή κατάληξη: της σύγκρουσης και της διάσπασης. Θεωρώ, όμως, ότι οι σχέσεις είναι τέχνη και ως τέχνη μαθαίνεται, τα μυστικά της οποίας επιδιώκω να φωτίσω με το βιβλίο μου.

Ποιο ήταν το έναυσμα για τη συγγραφή του συγκεκριμένου μυθιστορήματος;

Ότι τα πάντα στη ζωή μας είναι σχέσεις. Συνιστούν τους πιο σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν τον ψυχισμό μας, τη διάθεσή μας και γενικότερα όλη την καθημερινότητά μας. Είναι ένα επίκαιρο θέμα που μας προβληματίζει όλους, γιατί οι σχέσεις σήμερα οδεύουν από το κακό στο χειρότερο. Οι άνθρωποι δεν ξέρουν να σχετίζονται σωστά. Μπορούν, όμως, να το μάθουν. Και ίσως, μέσα από ένα βιβλίο, να πάρουν κάποιες απαντήσεις, γιατί η τέχνη είναι η μόνη που μπορεί να εισχωρήσει στα τρίσβαθα της ψυχής, ώστε η αλήθεια των ηρώων να γίνει η αλήθεια και της δικής τους ζωής.

Υπάρχουν ιδανικές σχέσεις ή ιδανικοί σύντροφοι;

Δεν υπάρχουν ιδανικοί σύντροφοι, αλλά ιδανικές σχέσεις. Νομίζουμε πως, όταν γνωρίσουμε έναν άνθρωπο και τον ερωτευτούμε, μετά θα είμαστε ευτυχισμένοι μαζί του για μια ζωή. Αυτά, όμως, συμβαίνουν μόνο στα παραμύθια. Η αλήθεια είναι ότι οι σχέσεις ξεκινούν με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις και κατεδαφίζονται σταδιακά με τη μονομερή, εγωκεντρική θέαση του δίκαιου του καθενός. Απαιτείται, επομένως, προσωπικός και κοινός αγώνας για να διατηρηθούν οι σχέσεις υγιείς. Αναμφίβολα δημιουργούνται προβλήματα και συνήθως, όταν εμφανίζεται κακή αλληλεπίδραση ανάμεσα στο ζευγάρι. Έχει αποδειχθεί, όμως, πως, αν υπάρχει συμβατότητα, καλή πρόθεση και μια σπίθα αγάπης, τότε, ναι, αυτή η σχέση μπορεί να επιβιώσει στο χρόνο.

Θεωρείτε πως υπάρχει κάποιο «μυστικό συστατικό» για ν’ αντέξει μια σχέση μέσα στο πέρασμα του χρόνου;

Οι σχέσεις είναι ένας ζωντανός οργανισμός και χρειάζεται που και που να τον ποτίζουμε. Δεν φτάνει μόνο ο έρωτας και η αγάπη για να διατηρηθεί μια σχέση, χρειάζονται και κάποια άλλα συστατικά. Αρχικά η αναγνώριση της ευθύνης που μας αναλογεί, γιατί σε μια σχέση και οι δυο έχουν μερίδιο ευθύνης. Η καλή επικοινωνία, που σημαίνει να εκφράζουμε τα συναισθήματα και τις ανάγκες μας, αλλά χωρίς επίθεση και επίκριση. Διαφορετικά ο άλλος δε θα μας καταλάβει και μπορεί να χάσουμε το δίκιο μας στο τέλος. Αναπροσαρμόζουμε τη σχέση μας κατά περιόδους, γιατί δεν είναι ποτέ στατική. Μπαίνουμε και μερικές φορές στη θέση του άλλου, για να δούμε με τα δικά του μάτια. Και εν τοιαύτη περιπτώσει, ας μην τα παίρνουμε όλα προσωπικά, ας αφήσουμε και κάτι να πέσει κάτω.

Τα ετερώνυμα ή τα ομώνυμα έλκονται; Ποια είναι η γνώμη σας πρωτίστως ως συγγραφέας αλλά και ως ψυχολόγος;

Εδώ έχουμε να κάνουμε με το νόμο της φυσικής, σύμφωνα με τον οποίο τα ετερώνυμα έλκονται και τα ομώνυμα απωθούνται. Αυτό έγινε μια κοινωνική αντίληψη, που απέχει, όμως, κατά πολύ από την πραγματικότητα. Γιατί η αλήθεια είναι ότι μάς ελκύουν περισσότερο άνθρωποι με τους οποίους έχουμε κοινές αντιλήψεις, κοινά βιώματα και πιο κοντινούς παράλληλους κόσμους. Οπότε για τις ανθρώπινες σχέσεις ισχύει το αντίθετο από τον νόμο της φυσικής.

Με ποιον τρόπο μπορούμε στη σημερινή εποχή να «χτίσουμε» μια υγιή σχέση;

Στη σημερινή εποχή της κατολίσθησης των αξιών, των διαλυτικών προτύπων και των υλιστικών προτεραιοτήτων, νομίζω, πρώτιστο καθήκον είναι η επανιεράρχηση των αξιών, η δική μας εσωτερική αναμόρφωση και ο αγώνας μας για την κυριαρχία της ποιότητας και της ουσίας στη ζωή μας. Να βρούμε το αληθινό νόημα της ζωής και την πληρότητα της ύπαρξής μας μέσα από την γνήσια συνύπαρξη. Αυτό προϋποθέτει να φροντίσουμε την πιο σημαντική σχέση της ζωής μας, που είναι η σχέση με τον εαυτό μας. Από εκεί ξεκινάει το χτίσιμο σε μια σχέση, γιατί, αν δεν αγαπήσω εγώ τον εαυτό μου, πως θα αγαπήσω τον άλλον κι εκείνος εμένα. Με την δική μας αλλαγή και συνειδητοποίηση χτίζεται μια υγιής σχέση.

Πως νιώθετε που το μυθιστόρημα σας «Ξαναγράφω τη ζωή μου απ’ την αρχή» είναι υποψήφιο στα Βραβεία Βιβλίου Public στην κατηγορία «Ελληνικό Μυθιστόρημα»;

Από εσάς το μαθαίνω. Δεν το γνώριζα. Μάλλον αυτήν την περίοδο της ζωής μου είναι στραμμένο αλλού το μυαλό μου. Παρ’ όλα αυτά, όμως, έζησα ανάλογες στιγμές, όταν πήρα το Βραβείο Αναγνωστών 2012.

Όταν κάποιος αναγνώστης διαβάσει το «Ξαναγράφω τη ζωή μου απ’ την αρχή» τι αίσθηση πιστεύετε ότι θα του αφήσει;

Είναι ένα μυθιστόρημα πολλαπλών προσλήψεων, όπου προκαλώ κάθε αναγνώστη να γίνει πρωταγωνιστής της δικής του ιστορίας, ώστε να πάρει τη ζωή στα χέρια του και να την ξαναγράψει απ’ αρχή.

Διαβάζετε τις κριτικές των βιβλίων σας; Υπήρξε κάποια που σας επηρέασε είτε θετικά είτε αρνητικά;

Τολμώ να πω ότι οι κριτικές, και πιο πολύ των αναγνωστών μου, με ανατροφοδοτούν, ώστε να συνεχίζω το έργο μου. Έμαθα να αφουγκράζομαι τον παλμό του κόσμου και στο καλό και στο κακό. Και από τα δυο μαθαίνω. Έτσι μπορώ να εξελίσσομαι ως συγγραφέας αλλά και ως άνθρωπος.

Με ποιο τρόπο μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σας;

Μια μικρή αναζήτηση στο διαδίκτυο, αρκεί για να φέρει τον καθένα σε επικοινωνία μαζί μου. Συνήθως λαμβάνω τα μηνύματά τους με e-mail ή στο messenger. Πάντα ήμουν ανοιχτός στους αναγνώστες μου και θα συνεχίσω να το κάνω. Έχω φυλάξει πολλά μηνύματά τους, τα οποία αποτελούν πηγή άντλησης δύναμης και προσήλωσης στους στόχους μου.

Ευχαριστώ πολύ γι’ αυτή τη συνέντευξη. Πριν κλείσουμε θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: ποιο θα είναι το επόμενο επαγγελματικό σας βήμα;

Στο επόμενο βιβλίο μου οι ήρωες του είναι οι νέοι, οι οποίοι προσπαθούν να προσανατολιστούν σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει. Όλα δείχνουν πως ο πολιτισμός, όπως τον ξέραμε, αρχίζει να φθίνει και σταδιακά να παραδίδεται σε κάτι άλλο, που έχει σχέση με την εξιδανίκευση ψευδεπίγραφων προτύπων και με την τεχνητή νοημοσύνη. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο οι νέοι καλούνται να αντιταχθούν στην αλλοτρίωσή τους, να βρουν την αληθινή τους ταυτότητα, ώστε να μπορούν να ξεχωρίζουν τι είναι πιο σημαντικό στη ζωή τους.

Σχετικά άρθρα

Διαβάσαμε: “Ξαναγράφω τη ζωή μου απ’ την αρχή” του Πασχάλη Λαμπαρδή

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πολύ υψηλός κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς σε όλους τους νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου την Πέμπτη 18 Ιουλίου

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, τον οποίο εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας για την Πέμπτη 18 Ιουλίου προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) στους Νομούς Αρκαδίας, Αργολίδας, Κορινθίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες και στους επαγγελματίες να

Σινεμά ο Σταθμός, για τρίτη φορά στην Τρίπολη!

3 σιδηροδρομικοί σταθμοί ανοίγουν ξανά για μία μόνο βραδιά για να υποδεχτούν ξεχωριστές ταινίες του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου 4η χρονιά φέτος για την ενέργεια ΄΄Σινεμά ο Σταθμός΄΄ , και με 3η επίσκεψη στην πόλη της Τρίπολης! Ο παλιός σιδηροδρομικός σταθμός της πόλης ,αποτελεί εκ νέου επιλογή της ενέργειας και την τρίτη στάση της φετινής διαδρομής

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιών (18/7/2024)

ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Την 18/07/2024 ο κίνδυνος πυρκαγιών θα είναι πολύ υψηλός (κατηγορία κινδύνου 4) . Α] Ενημερώνουμε τους αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και τους κατοίκους της περιοχής εν γένει, για την αποφυγή ενεργειών πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια (χρήση πυρός για καύση χόρτων και κλαδιών, χρήση εργαλείων που δημιουργούν σ

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία 4) για αύριο Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024, στη Γορτυνία

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για αύριο Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), μεταξύ άλλων, για τη Γορτυνία. Οι υπηρεσίες του Δήμου Γορτυνίας, παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών. Σημειώνεται ότι η Γενική

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο