Σε ορισμένους κοσμογονικούς μύθους βρίσκουμε την ιδέα της γένεσης να πηγάζει από ένα «αυγό», όπως στους μύθους από την Ελλάδα, την Αφρική, την Ινδία, την Ιαπωνία και τον Νότιο Ειρηνικό. Το χαοτικό αυγό από το οποίο γεννήθηκε το Σύμπαν είναι ένα κλασσικό παράδειγμα της έννοιας του «χάους» που επικρατεί σε άλλους παρόμοιους μύθους όπως στους δικούς μας των αρχαίων Ελλήνων. Στη θεογονία των Ορφικών, για παράδειγμα, εκτός από το χάος, τη γαία, τον ουρανό, τον ωκεανό, υπάρχουν κι άλλες πρωταρχικές δυνάμεις όπως ο χρόνος, ο αιθέρας, το ύδωρ και το κοσμικό αυγό.
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι κρύβεται πέρα από τον έναστρο ουρανό; Πόσο μεγάλο είναι το Σύμπαν και πως δημιουργήθηκε; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα έρχεται να μας απαντήσει και να μας εξηγήσει ο διακεκριμένος αστροφυσικός Διονύσης Π. Σιμόπουλος.
Αυτή τη φορά ο γνωστός αστροφυσικός μας αφηγείται με ένα γοητευτικό τρόπο το πως δημιουργήθηκε το Σύμπαν αλλά και το πως σκέφτονταν και το έβλεπαν οι άνθρωποι ανά τους αιώνες. Η μυθολογία σταδιακά παραδίδει τη σκυτάλη στην Επιστήμη και στη θεωρία που άλλαξε όλα τα δεδομένα για την ύπαρξή του, που δεν είναι άλλη από τη θεωρία του Issac Newton για τη βαρύτητα.
Επί χιλιάδες χρόνια τώρα ο έναστρος ουρανός θεωρείτο σύμβολο του αιώνιου και αμετάβλητου, πολλοί μάλιστα λαοί τον λάτρευαν ως θεότητα. Ακόμα και σήμερα, καθένας από μας αισθάνεται έναν πραγματικό θαυμασμό, ενα κάποιο δέος, μπροστά στο θέαμα του κατάσπαρτου με άστρα νυχτερινού ουρανού. Ατενίζοντας λοιπόν τον έναστρο ουρανό, το ενδιαφέρον και η φαντασία του σημερινού ανθρώπου κεντρίζεται όπως κεντριζόταν και η φαντασία των προγόνων μας, μόνο που η σύγχρονη φαντασία υποστηρίζεται και από πραγματικά συνταρακτικές νέες ανακαλύψεις.
Επιπλέον μαθαίνουμε το πως ανακαλύφθηκε το Σωματίδιο Higgs αλλά και για τη δράση και το έργο που προσφέρει στην επιστημονική κοινότητα το κορυφαίο ερευνητικό κέντρο CERN, στο οποίο συμμετέχουν και Έλληνες ερευνητές από τα πανεπιστήμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Αιγαίου, το ΕΜΠ και από το ερευνητικό κέντρο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». Επίσης σημαντικές είναι οι πληροφορίες όσον αφορά τη Μεγάλη Έκρηξη, τα Πρώτα 600 Δευτερόλεπτα και την ύπαρξη Παράλληλου Σύμπαντος.
Το καθετί, πάντως, στο Σύμπαν έχει μια αρχή κι ένα τέλος. Το ίδιο συμβαίνει και με τον κόσμο που μας περιβάλλει, είτε αυτός είναι η Γη μας είτε ολάκερο το Σύμπαν: τα πάντα έχουν μια αρχή και τα πάντα θα φτάσουν σ’ ένα τέλος. Γιατί το κοσμικό ρολόι, αν και χτυπάει αργά, χτυπάει αμετάκλητα.
”Η άνοιξη του Σύμπαντος” είναι μια εξαιρετική και καλοδουλεμένη έκδοση. Ο Διονύσης Σιμόπουλος για μεγαλύτερη διευκόλυνση και κατανόηση του περιεχομένου του βιβλίου του, έχει συμπεριλάβει ένα παράρτημα πίνακες, διαγράμματα και γλωσσάρι όρων όπου θα βοηθήσουν τον αναγνώστη να «ταξιδέψει» στα άδυτα μυστήρια του Σύμπαντος.
Το βιβλίο του Διονύση Π.Σιμόπουλου “Η άνοιξη του Σύμπαντος“ κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.