Διαβάσαμε: “Η άνοιξη του Σύμπαντος” του Διονύση Π. Σιμόπουλου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σε ορισμένους κοσμογονικούς μύθους βρίσκουμε την ιδέα της γένεσης να πηγάζει από ένα «αυγό», όπως στους μύθους από την Ελλάδα, την Αφρική, την Ινδία, την Ιαπωνία και τον Νότιο Ειρηνικό. Το χαοτικό αυγό από το οποίο γεννήθηκε το Σύμπαν είναι ένα κλασσικό παράδειγμα της έννοιας του «χάους» που επικρατεί σε άλλους παρόμοιους μύθους όπως στους δικούς μας των αρχαίων Ελλήνων. Στη θεογονία των Ορφικών, για παράδειγμα, εκτός από το χάος, τη γαία, τον ουρανό, τον ωκεανό, υπάρχουν κι άλλες πρωταρχικές δυνάμεις όπως ο χρόνος, ο αιθέρας, το ύδωρ και το κοσμικό αυγό.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι κρύβεται πέρα από τον έναστρο ουρανό; Πόσο μεγάλο είναι το Σύμπαν και πως δημιουργήθηκε; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα έρχεται να μας απαντήσει και να μας εξηγήσει ο διακεκριμένος αστροφυσικός Διονύσης Π. Σιμόπουλος.

Αυτή τη φορά ο γνωστός αστροφυσικός μας αφηγείται με ένα γοητευτικό τρόπο το πως δημιουργήθηκε το Σύμπαν αλλά και το πως σκέφτονταν και το έβλεπαν οι άνθρωποι ανά τους αιώνες. Η μυθολογία σταδιακά παραδίδει τη σκυτάλη στην Επιστήμη και στη θεωρία που άλλαξε όλα τα δεδομένα για την ύπαρξή του, που δεν είναι άλλη από τη θεωρία του Issac Newton για τη βαρύτητα.

Επί χιλιάδες χρόνια τώρα ο έναστρος ουρανός θεωρείτο σύμβολο του αιώνιου και αμετάβλητου, πολλοί μάλιστα λαοί τον λάτρευαν ως θεότητα. Ακόμα και σήμερα, καθένας από μας αισθάνεται έναν πραγματικό θαυμασμό, ενα κάποιο δέος, μπροστά στο θέαμα του κατάσπαρτου με άστρα νυχτερινού ουρανού. Ατενίζοντας λοιπόν τον έναστρο ουρανό, το ενδιαφέρον και η φαντασία του σημερινού ανθρώπου κεντρίζεται όπως κεντριζόταν και η φαντασία των προγόνων μας, μόνο που η σύγχρονη φαντασία υποστηρίζεται και από πραγματικά συνταρακτικές νέες ανακαλύψεις.

Επιπλέον μαθαίνουμε το πως ανακαλύφθηκε το Σωματίδιο Higgs αλλά και για τη δράση και το έργο που προσφέρει στην επιστημονική κοινότητα το κορυφαίο ερευνητικό κέντρο CERN, στο οποίο συμμετέχουν και Έλληνες ερευνητές από τα πανεπιστήμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Αιγαίου, το ΕΜΠ και από το ερευνητικό κέντρο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». Επίσης σημαντικές είναι οι πληροφορίες όσον αφορά τη Μεγάλη Έκρηξη, τα Πρώτα 600 Δευτερόλεπτα και την ύπαρξη Παράλληλου Σύμπαντος.

Το καθετί, πάντως, στο Σύμπαν έχει μια αρχή κι ένα τέλος. Το ίδιο συμβαίνει και με τον κόσμο που μας περιβάλλει, είτε αυτός είναι η Γη μας είτε ολάκερο το Σύμπαν: τα πάντα έχουν μια αρχή και τα πάντα θα φτάσουν σ’ ένα τέλος. Γιατί το κοσμικό ρολόι, αν και χτυπάει αργά, χτυπάει αμετάκλητα.

Η άνοιξη του Σύμπαντος” είναι μια εξαιρετική και καλοδουλεμένη έκδοση. Ο Διονύσης Σιμόπουλος για μεγαλύτερη διευκόλυνση και κατανόηση του περιεχομένου του βιβλίου του, έχει συμπεριλάβει ένα παράρτημα πίνακες, διαγράμματα και γλωσσάρι όρων όπου θα βοηθήσουν τον αναγνώστη να «ταξιδέψει» στα άδυτα μυστήρια του Σύμπαντος.

Το βιβλίο του Διονύση Π.Σιμόπουλου Η άνοιξη του Σύμπαντος κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πολύ υψηλός κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς σε όλους τους νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου την Πέμπτη 18 Ιουλίου

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, τον οποίο εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας για την Πέμπτη 18 Ιουλίου προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) στους Νομούς Αρκαδίας, Αργολίδας, Κορινθίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες και στους επαγγελματίες να

Σε εξέλιξη η πυρκαγιά που ξέσπασε στο δάσος της Σολυγείας

Σε εξέλιξη είναι μέχρι αυτή την ώρα η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι στο Σοφικό και συγκεκριμένα  στη θέση “Λαρίσι”. Λόγω των καιρικών συνθηκών που ευνοούν το ξέσπασμα πυρκαγιών και χαρακτηρίζονται από πολύ υψηλές θερμοκρασίες και δυνατούς ανέμους, η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα. Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι

Σινεμά ο Σταθμός, για τρίτη φορά στην Τρίπολη!

3 σιδηροδρομικοί σταθμοί ανοίγουν ξανά για μία μόνο βραδιά για να υποδεχτούν ξεχωριστές ταινίες του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου 4η χρονιά φέτος για την ενέργεια ΄΄Σινεμά ο Σταθμός΄΄ , και με 3η επίσκεψη στην πόλη της Τρίπολης! Ο παλιός σιδηροδρομικός σταθμός της πόλης ,αποτελεί εκ νέου επιλογή της ενέργειας και την τρίτη στάση της φετινής διαδρομής

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιών (18/7/2024)

ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Την 18/07/2024 ο κίνδυνος πυρκαγιών θα είναι πολύ υψηλός (κατηγορία κινδύνου 4) . Α] Ενημερώνουμε τους αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και τους κατοίκους της περιοχής εν γένει, για την αποφυγή ενεργειών πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια (χρήση πυρός για καύση χόρτων και κλαδιών, χρήση εργαλείων που δημιουργούν σ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο