Save the story: Δον Ζουαν (η ιστορία όπως την αφηγήθηκε ο Αλεσσάντρο Μπαρίκκο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Όλα συνέβησαν πριν από πολλά χρόνια, σε μια πόλη όμορφη και ηλιόλουστη της νότιας Ισπανίας. Εκείνο τον καιρό οι άντρες σεργιάνιζαν με το σπαθί στο ζωνάρι, ο κόσμος πήγαινε καβάλα σε άλογα και τα σπίτια φωτίζονταν με κεριά. Και, για να συνεννοούμαστε, ούτε αεροπλάνα υπήρχαν ούτε υπολογιστές. Οι μέρες περνούσαν γοργά, οι φτωχοί δούλευαν σκληρά, οι πλούσιοι είχαν το μυαλό τους στη διασκέδαση. Όλοι είχαν όρεξη για ζωή και όλα στην υπέροχη πόλη τους συντελούσαν την ευημερία: η ευωδιά της θάλασσας που ερχόταν από μακριά, τα δέντρα που χρωμάτιζαν τους δρόμους φορτωμένα με πορτοκάλια.

Η ιστορία μας ξεκινά με έναν άντρα να εισβάλλει στο δωμάτιο μιας νεαρής και όμορφης κοπέλας, η οποίο πρόκειται να παντρευτεί. Η νεαρή κοπέλα πιστεύοντας πως είναι ο αρραβωνιαστικός της, τον αφήνει να την πλησιάσει, όμως δεν είναι αυτός, είναι ο περιβόητος Δον Ζουάν. Η κοπέλα αντιδρά και η παρουσία του γίνεται αντιληπτή από τον πατέρα της, τον οποίο προκαλεί σε μια μονομαχία και τον σκοτώνει στο ίδιο του το σπίτι. 

Το ίδιο απόγευμα, ο Δον Ζουάν συναντά μια γυναίκα από τον παρελθόν του, η οποία τον προειδοποιεί πως τα αδέρφια της τον αναζητούν με σκοπό να τον σκοτώσουν για να αποκαταστήσουν την τιμή και την αξιοπρέπεια της. Δυστυχώς γι’ αυτόν οι συνέπειες των πράξεων του δεν σταματούν εκεί. Εκτός από τα αδέρφια της Δόνα Ελβίρα, στα ίχνη του βρίσκεται η αστυνομία για τον φόνο του Κομεντατόρ αλλά και το φάντασμα του που επιθυμεί δικαιοσύνη. Ο Δον Ζουάν προκαλεί για άλλη μια φορά τη τύχη του και προσκαλεί αυτό το ετερόκλητο πλήθος σε ένα δείπνο που δεν πρόκειται να οδηγηθεί σε ένα ευτυχισμένο τέλος.

“Όσο για μας, δεν πάψαμε ποτέ να διηγιόμαστε αυτή την ιστορία. Ίσως να το κάνουμε γιατί στις περιπέτειες του Δον Ζουάν περιέχεται ένα ερώτημα που μας απασχολεί και που δε θέλουμε να λησμονήσουμε. Το ερώτημα είναι: είμαστε ένοχοι όταν επιθυμούμε κάτι που κάνει κακό στους άλλους; Ή μήπως οι επιθυμίες μας είναι πάντα αθώες κι είναι δικαίωμά μας να προσπαθούμε να τις ικανοποιούμε; Δεν είναι εύκολο το ερώτημα αυτό. μπορεί να περάσει μια ολάκερη ζωή κι εμείς μάταια να γυρεύουμε απάντηση. 

Ο Alessandro Baricco αφηγείται με μοναδικό τρόπο τη τρελή ζωή και το γενναίο θάνατο ενός άντρα που αγαπούσε υπερβολικά τις γυναίκες για να μπορέσει να αρκεστεί μονάχα σε μια. Ο Δον Ζουάν είναι μια ιστορία που έρχεται από μακρινές και σκοτεινές εποχές και που ο θάνατος ήταν πιο κοντά από ποτέ, ενώ παράλληλα δεν παύει να ο μοναδικός κακός της ιστορίας τον οποίο δεν κατηγορούν οι άντρες αλλά δημιουργούν περιπέτειες και νέους χαρακτήρες. Στη προκειμένη περίπτωση μιλάμε για μια εξαιρετική έκδοση που μαγεύει μικρούς και μεγάλους.

Το βιβλίο της παιδικής – νεανικής σειράς Save the Story: Δον Ζουάν (η ιστορία όπως την αφηγήθηκε ο Αλεσσάντρο Μπαρίκκο) κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πολύ υψηλός κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς σε όλους τους νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου την Πέμπτη 18 Ιουλίου

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, τον οποίο εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας για την Πέμπτη 18 Ιουλίου προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) στους Νομούς Αρκαδίας, Αργολίδας, Κορινθίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες και στους επαγγελματίες να

Σε εξέλιξη η πυρκαγιά που ξέσπασε στο δάσος της Σολυγείας

Σε εξέλιξη είναι μέχρι αυτή την ώρα η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι στο Σοφικό και συγκεκριμένα  στη θέση “Λαρίσι”. Λόγω των καιρικών συνθηκών που ευνοούν το ξέσπασμα πυρκαγιών και χαρακτηρίζονται από πολύ υψηλές θερμοκρασίες και δυνατούς ανέμους, η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα. Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι

Σινεμά ο Σταθμός, για τρίτη φορά στην Τρίπολη!

3 σιδηροδρομικοί σταθμοί ανοίγουν ξανά για μία μόνο βραδιά για να υποδεχτούν ξεχωριστές ταινίες του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου 4η χρονιά φέτος για την ενέργεια ΄΄Σινεμά ο Σταθμός΄΄ , και με 3η επίσκεψη στην πόλη της Τρίπολης! Ο παλιός σιδηροδρομικός σταθμός της πόλης ,αποτελεί εκ νέου επιλογή της ενέργειας και την τρίτη στάση της φετινής διαδρομής

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιών (18/7/2024)

ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Την 18/07/2024 ο κίνδυνος πυρκαγιών θα είναι πολύ υψηλός (κατηγορία κινδύνου 4) . Α] Ενημερώνουμε τους αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και τους κατοίκους της περιοχής εν γένει, για την αποφυγή ενεργειών πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια (χρήση πυρός για καύση χόρτων και κλαδιών, χρήση εργαλείων που δημιουργούν σ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο