Διαβάσαμε: “Λεωφορείο:19 Στάσεις” του Γιώργου Σκαμπαρδώνη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το δρομολόγιο αυτό είναι μα πρόσθεση από αφαιρέσεις. Μέσα του ενυπάρχω κι εγώ ως μια ρευστή έλλειψη και συνεπιβάτης του διαφεύγοντος εαυτού μου.

Γραμμή “10” Χαριλάου – Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός. Δεκαεννέα στάσεις. Διαφορετικές αναμνήσεις και διαφορετικοί χαρακτήρες.

Αφηγητής μας είναι ο Γιώργος, παίρνει το λεωφορείο της Γραμμής “10” στη Θεσσαλονίκη, από την αφετηρία ως το τέρμα. Μέσα από τις ιστορίες του γνωρίζουμε τη Θεσσαλονίκη των παιδικών και εφηβικών του χρόνων, μια Θεσσαλονίκη των πρώτων μεταπολεμικών χρόνων αλλά και τη μεταβολή της μέσα στο χρόνο.

Θα τα γράψω όλα, λοιπόν, όλα αυτά, σαν στιγμιαίες αντανακλάσεις από τη ζωή της πόλης στα πλατιά τζάμια του λεωφορείου, σαν κλεφτές ματιές, εν κινήσει, στα καθρεφτάκια του οδηγού, εικόνες – επιβάτες που μπαινοβγαίνουν , διασταυρώσεις, αγγίγματα, θραύσματα ενός κόσμου που παρήλθε και είναι ακόμα εδώ. Θα τα γράψω ως εισπράκτωρ κι ελεγκτής στις ασυνάρτητες φραγές της μνήμης. 

Η οικογένεια του Γιώργου Σκαμπαρδώνη προσπαθεί να επιβιώσει σε εκείνους τους δύσκολους καιρούς, παρόλα αυτά δεν παύουν να του προσφέρουν ότι καλύτερο μπορούν, όπως της φοίτηση του σε ιδιωτικό σχολείο και την εκμάθηση μια ξένης γλώσσας. Σε κάθε στάση του λεωφορείου συναντά νοερά τους φίλους του, θυμάται γεγονότα, προσθέτει μνήμες και σκέψεις ώσπου φτάνει στην ενηλικίωση. 

Η διαδρομή του κλείνει στο Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό όπου θυμάται τα πρώτα του χρόνια ως δημοσιογράφος σε γνωστό ραδιοφωνικό σταθμό και εφημερίδα της πόλης ενώ παράλληλα αναπολεί τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκε εκείνη τη περίοδο.

Επιθυμούσα να συνεχίσει επ’  άπειρον, αυθαίρετο, κρυψίδρομο, χωρίς στάσεις πια, να απογειωθεί, κι εγώ, αυτοσυνοδευόμενος, με βροχερή διάθεση ως συνταξιδιώτης του εαυτού μου να λαγοκοιμηθώ, έχοντας το μέτωπό μου ακουμπισμένο πλάγια στο τζάμι, μισοβλέποντας έξω και κάτω, χαμένος στο γήτεμα, στην αγκούσα και στη χροιά της ανάβασης, μέσα σε μια κατάσταση ανυψούμενης ονειρικής αποκάλυψης.

Το “Λεωφορείο:19 Στάσεις” είναι η βιογραφία του Γιώργου Σκαμπαρδώνη. Όπως αναφέρει στη εισαγωγή “οι στάσεις” είναι δημοσιευμένες σε μια περίοδο τριών χρόνων. Ξεκίνησε να τις γράφει μια μια σε συνέχειες για το περιοδικό μικροϊστορίας της Θεσσαλονίκης, το Θεσσαλονικέων Πόλις. Τέλος ο τρόπος γραφής του συγγραφέα είναι λιτός και κατανοητός, βοηθώντας με αυτό τον τρόπο τον αναγνώστη να τον ακολουθήσει στη πόλη της “καρδιάς” του, που δεν είναι άλλη από τη Θεσσαλονίκη.

Το βιβλίο του Γιώργου Σκαμπαρδώνη “Λεωφορείο:19 Στάσεις” κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επισκέψεις σχολείων και εκπαιδευτικά προγράμματα στην έκθεση με έργα τέχνης από την Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ

Με εκπαιδευτικά προγράμματα και επισκέψεις από σχολεία συνεχίζεται η έκθεση εικαστικών με τίτλο: «Έργα από την πολύτιμη συλλογή της Πινακοθήκης Ευάγγελου Αβέρωφ του Μετσόβου στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας. Ένα συνοπτικό πανόραμα της νεοελληνικής τέχνης». Οι μαθητές απολαμβάνουν τα έργα και παράλληλα με τη βοήθεια των καθηγητών τους, τους δίνεται η δυνατότητα να εντρυφήσουν στη δημιουργία

Πρακτική άσκηση μαθητών από το 1ο ΕΠΑΛ

Σήμερα, Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024, ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος υποδέχθηκε 13 μαθήτριες και μαθητές από το 1ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας, που θα κάνουν στο Δήμο την πρακτική τους άσκηση. Η άσκηση θα είναι αμειβόμενη και θα διαρκέσει 9 μήνες. Ο Θ. Βασιλόπουλος ευχήθηκε στα παιδιά καλή συνεργασία και ακολούθησε η κατανομή τους στις αντίστοιχες Διευθύνσεις του

Δελτίο τύπου της εκδήλωσης ΄Τα μεγάλα ΟΧΙ των Ελλήνων΄

Το Σάββατο 2 Νοεμβρίου στο θέατρο Άγγ. Σικελιανός  παρακολουθήσαμε μια καθηλωτική ομιλία από τον συντοπίτη μας καθηγητή Π. Γρουμπό  με τίτλο ¨Τα μεγάλα ΟΧΙ των Ελλήνων¨. Ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών (Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών), Πέτρος Γρουμπός καταπιάστηκε με το επίκαιρο, λόγω εθνικής επετείου, θέμα των ιστορικών αντιστάσεων των Ελλήνων στο πέρασμα των αιώνων. Επιχείρησε

Δωρεά φαρμακευτικού – υγειονομικού υλικού στη ΣΑΕΚ, από την εταιρεία DEMO ΑΒΕΕ

Με την έναρξη των μαθημάτων της Δημόσιας ΣΑΕΚ Τρίπολης...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ