Ο παππούς έπινε το ουζάκι του. Κάπνιζε την πίπα του. Κι έλεγε τις χιλιοειπωμένες ιστορίες: του Απέργη, του Αρβανίτη, το παραμύθι του Μύλου. Στα αποσπάσματα βύθιζε τα μάτια του στα μάτια της εγγονής του όπου μπλέκονταν όλα τα χρώματα, όλες οι χαρές του κόσμου.
Η Μακεδονία είναι υπό Βουλγαρική Κατοχή (1941 – 1944). Οι κατακτητές σχεδιάζουν να ανατινάξουν τον μύλο της Καβάλας. Ο Διοικητής του Στρατού της πόλης θέλει να “κλέψει” τη Βενούλα, την έφηβη κόρη του μπάρμπα – Λια και της Μαλβίνας. Όμως ο μπάρμπα – Λιας δεν θα αφήσει τον κατακτητή να αποκτήσει αυτό που θέλει. Θα φυγαδεύσει την κόρη του και θα αποτρέψει την ανατίναξη του Μύλου.
Η Βενούλα θα μείνει κάποια χρόνια στη Θεσσαλονίκη μαζί με τη μεγαλύτερη αδερφή της και τον σύζυγό της. Εκεί θα γνωρίσει τον Μύρωνα και τον Φαίδρο, θα περάσει ανέμελες στιγμές αλλά θα μάθει το σκληρό πρόσωπο του Γερμανού Κατακτητή. Παράλληλα ο μπάρμπα – Λιας θα αντιμετωπίσει στην Καβάλα τα αντίποινα του Διοικητή Τσανοπέφ αλλά και την άτιμη συμπεριφορά των συντοπιτών του.
Η ιστορία χωρίζεται σε δυο κεφάλαια: Στην “Εποχή της Δράσης” και στην “Εποχή της Αδράνειας”. Το πρώτο κεφάλαιο, “Η Εποχή της Δράσης”, ξεκινάει με τη Βουλγαρική Κατοχή και τελειώνει με την οπισθοχώρηση του κατακτητή ενώ στο δεύτερο κεφάλαιο “Η Εποχή της Αδράνειας” ο συγγραφέας εστιάζει γύρω από τη καθημερινή ρουτίνα των ηρώων και στην επιθυμία τους να ζήσουν για άλλη μια φορά τις μέρες του πολέμου.
“Τα Σιλό” Του Βασίλη Βασιλικού είναι το πρώτο μυθιστόρημα που έγραψε σε ηλικία 15 χρονών. Ο αρχικός του τίτλος ήταν “Θύματα Ειρήνης”. Πρέπει να αναφέρουμε ότι έχει αυτοβιογραφικό χαρακτήρα και βασίζεται σε παιδικά βιώματα του συγγραφέα, ενώ το σπάνιο φωτογραφικό υλικό που περιέχει φορτίζει συναισθηματικά τον αναγνώστη και τον μεταφέρει σε εκείνα τα δύσκολα χρόνια.
Το μυθιστόρημα του Βασίλη Βασιλικού “Τα Σιλό” κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Gutenberg.