Διαβάσαμε: «Η επανάσταση του Επίκτητου» των Yan Marchand και Donatien Mary

Η ζωή είναι σαν διαμονή σε ένα πανδοχείο. Μπορείς να απολαύσεις τα έπιπλα και το κρεβάτι, αλλά τίποτα δεν σου ανήκει. Μια μέρα θα πρέπει να τα εγκαταλείψεις όλα. Ο θεός σού δίνει ένα παλάτι· μπορεί να σ’ το πάρει πίσω. Σου δίνει έναν τίτλο ευγενείας· μπορεί να σ’ τον πάρει πίσω. Σου δίνει μια ζωή σκλάβου· μπορεί να σ’ την πάρει πίσω. Σου δίνει ένα σώμα· μπορεί να σ΄ το πάρει πίσω. Τίποτα δεν σου ανήκει. Τα πάντα είναι δανεικά.

Η μεγάλη γιορτή των Σατουρναλίων έφτασε και σε κάθε γωνιά της Ρώμης αντηχεί το γέλιο και η χαρά! Τα σχολεία, τα δικαστήρια και η Σύγκλητος για πέντε ολόκληρες μέρες θα παραμείνουν κλειστά. Κανένας δε θα υποφέρει, δεν θα κριθεί και δεν θα καταδικαστεί. Δεν θα υπάρχουν σκλάβοι, δεν θα υπάρχουν αφεντικά! Όλοι οι άνθρωποι θα είναι αδέρφια για πέντε νύχτες, πέντε νύχτες θα περάσουν γρήγορα πριν η Ρώμη ξαναγίνει Ρώμη. Όμως, υπάρχει ένα αγόρι που δεν συμμερίζεται τη χαρά τη χαρά των υπόλοιπων σκλάβων! Ονομάζεται Ιούλιος, είναι σκλάβος στη βίλα του Τίτου, γιου του Αυτοκράτορα Βεσπασιανού. Ο Ιούλιος όντας σκλάβος, έχει τη χείριστη αντιμετώπιση, γνωρίζει καλά ότι δεν θα ζήσει για πολύ ούτε θα γνωρίσει την ελευθερία. Τα Σατουρνάλια δε σημαίνουν τίποτα γι’ αυτόν! Τι σημασία έχει να τρέχεις με τα υπόλοιπα παιδία μόνο πέντε ημέρες αλλά όχι ελεύθερος όλο το χρόνο;

Η έπαυλη του Τίτου βρίσκεται σε αναβρασμό, όλοι οι υπηρέτες καθαρίζουν και γυαλίζουν τα τεράστια κλουβιά με τις καρδερίνες, τα αηδόνια και τα κοράκια ενώ οι ευωδιές από την κουζίνα πλημμυρίζουν τον χώρο. Όλα πρέπει να είναι τέλεια, όλοι γνωρίζουν πως ο Τίτος θέλει να κάνει επίδειξη του πλούτου και της γενναιοδωρίας του! Ώσπου, πάνω στην έξαψη των εργασιών ο Ιούλιος κάνει ένα τραγικό λάθος! Ο Τίτος γίνεται έξαλλος και πηγαίνει τον δύσμοιρο δούλο στην αγορά με σκοπό να απαλλαγεί από αυτόν. Ο Γράκχος, ο δουλέμπορος, βλέποντας τον Ιούλιο εντελώς συντετριμμένο από τα πολλαπλά βασανιστήρια που έχει δεχθεί από τον μελλοντικό αυτοκράτορα, αρνείται να τον δεχτεί πίσω. Τότε, κάνει την εμφάνιση του ο Επίκτητος και προκαλεί πανδαιμόνιο στην αγορά! Ο Ιούλιος παίρνει θάρρος, εκμεταλλεύεται τη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και δραπετεύει με τον Επίκτητο. Ο νεαρός σκλάβος για πρώτη φορά νιώθει ελεύθερος αλλά είναι πραγματικά ελεύθερος; Γνωρίζει ποιο είναι το τίμημα της ελευθερίας ή θα παγιδευτεί από τους πειρασμούς που θα συναντήσει;  

Στο τρίτο βιβλίο της σειράς «Μικροί Πλάτωνες» οι μικροί αναγνώστες θα γνωρίσουν τον στωικό φιλόσοφο Επίκτητο, ο οποίος ναι μεν γεννήθηκε σκλάβος αλλά είναι ο πιο ελεύθερος άνθρωπος στη Ρώμη, και τον νεαρό σκλάβο Ιούλιο που επιθυμεί να αποκτήσει την ελευθερία του. Σε αυτή την ιστορία ο στωικός φιλόσοφος διδάσκει τον νεαρό Ιούλιο την σημασία της πραγματικής ελευθερίας και τον παροτρύνει να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο. Η γραφή του Yan Marchand είναι απλή και έξυπνη, μεταφέροντας έτσι όσο πιο κατανοητά γίνεται το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας. Η εικονογράφηση του Donatien Mary δίνει μια θεατρικότητα στο κείμενο ενώ παράλληλα δείχνει την εξέλιξη του Ιούλιου. Κλείνοντας, ευχόμαστε να δούμε στο μέλλον από τις Εκδόσεις Κάκτος τη συνέχεια της σειράς «Μικροί Πλάτωνες», καθώς είναι μια σειρά που όχι μόνο αξίζει να υπάρχει σε κάθε παιδική βιβλιοθήκη αλλά πρέπει να ενταχθεί και στις σχολικές βιβλιοθήκες για να γνωρίσουν όλοι οι μικροί αναγνώστες τη ζωή και το έργο σπουδαίων φιλοσόφων.  

Το βιβλίο των Yan Marchand και Donatien Mary «Η επανάσταση του Επίκτητου» είναι το τρίτο βιβλίο της παιδικής σειράς «Μικροί Πλάτωνες» των Εκδόσεων Κάκτος.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χορηγός η Παγκρήτια Τράπεζα στην έκθεση «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ EXPO»

Η «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ EXPO», έχει κερδίσει πλέον τη θέση της...

Καιρός: Ο πιο ζεστός Μάρτιος των τελευταίων 14 ετών

Καλοκαίρι θυμίζει ο καιρός σε συνδυασμό με την αφρικανική...

Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου αντιπρόεδρος των Δημοκρατών του Λοβέρδου

Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου είναι από σήμερα ο αντιπρόεδρος του...

Με ρεκόρ συμμετοχών το Ράλλυ Σπριντ «Μολών Λαβέ» στις Καρυές

Η αγωνιστική χρονιά για τους χωμάτινους αγώνες του 2024...
Μετάβαση στο περιεχόμενο