Διαβάσαμε: “Μυρωδιά από σανίδι” του Κώστα Κρομμύδα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η ιστορία που θα σου αφηγηθώ μιλά για μια αγάπη που όμοιά της όχι μόνο δεν έχω ξαναζήσει, αλλά ούτε υπάρχει κάπου καταγεγραμμένη. Μιλά όμως, και για τον εγωισμό, που μπορεί να καταστρέψει την ψυχή των ανθρώπων. Ανάμεσα σε όλα αυτά που θα ακούσεις, λοιπόν, δεν μπορεί να μη βρεις κάτι που να σε αγγίξει βαθιά.

Αθήνα, δεκαετία ’40

Ο Νικόλας Δούκας γνωρίζει με επεισοδιακό τρόπο τη νεαρή Λυδία Ρανιέρη. Ο έρωτάς τους θα γεννηθεί όταν βρεθούν επί σκηνής για το έργο του Ουίλιαμ Σέξπιρ, τη ”Δωδέκατη Νύχτα”, τη νύχτα όπου όλα επιτρέπονται. Η μοίρα θα τους ενώσει και θα τους χωρίσει αρκετές φορές. Ο έρωτάς τους θυελλώδης, που θα κρατήσει απασχολημένο τον Τύπο της εποχής για αρκετές δεκαετίες. Η ζωή τους θα είναι σαν το θέατρο, πότε με ένταση και πάθος για δημιουργία και πότε με πόνο και μίσος, ώσπου φτάνει στη τελευταία πράξη.

Βουλιαγμένη, δεκαετία ’90

Η δημοσιογράφος Μάρω Κούρτη έπειτα από αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες, καταφέρνει να προσεγγίσει τον πλέον ηλικιωμένο Νικόλα Δούκα για μια πολυπόθητη , ο οποίος έχει αποσυρθεί από τη σκηνή αλλά και από τα φώτα της δημοσιότητας. Η έκπληξή της θα είναι μεγάλη όταν ο γνωστός ηθοποιός θα την προσκαλέσει να τον επισκεφτεί ξανά. 

Κοίταξε το κασετοφωνάκι, δείχνοντάς μου έτσι ότι θα προτιμούσε να μην καταγράφουν τα λεγόμενά του. Άπλωσα το χέρι μου και πάτησα το STOP για να διακόψω την ηχογράφηση. Ένιωθα τόσο τυχερή και κολακευμένη που θα μοιραζόταν μαζί μου ένα μυστικό, ώστε δεν μ’ ένοιαζε καθόλου αυτή τη στιγμή η δουλειά μου. 

Εκείνος κάθισε αναπαυτικά και σαν να απελευθερώθηκε απ’ όποιες αναστολές και επιφυλάξεις, άρχισε να μιλά βυθισμένος στις αναμνήσεις του.

Με τις πρώτες λέξεις μεταφέρθηκα στην εποχή που μου περιέγραφε και φαντάστηκα οτι καθόμουν στην πρώτη σειρά της πλατείας, έτοιμη να παρακολουθήσω την παράσταση που άρχιζε…

Έπειτα από αρκετές επισκέψεις, ο Νικόλας θα της κάνει μια απροσδόκητη πρόταση. Να γράψει ένα βιβλίο που θα βασίζεται στη ζωή του με τη Λυδία Ρανιέρη και στη πολύχρονη πορεία του στο θέατρο. Έτσι, η Μάρω θα ταξιδέψει με τις αναμνήσεις του, στην εποχή όπου όλα ξεκίνησαν, εκεί που άνθισε ο έρωτάς τους, στις καλές και στις δυσάρεστες στιγμές τους, θα μεταφερθεί στα παρασκήνια του θεάτρου και στα εκτυφλωτικά φώτα της σκηνής, ώσπου θ’ αναρωτηθεί αν τελικά “πέφτει” η αυλαία στον έρωτα.

Ο έρωτας, ο αληθινός, σε τυλίγει με τόση δύναμη στα φτερά του, που σε κάνει να πετάς κι όχι να σέρνεσαι στα πατώματα. Ο έρωτας, ο ένας, ο αληθινός, έχει τόση ορμή που γκρεμίζει όλα τα τείχη τού μέσα και τού έξω σου. Του σωστού και του λάθους. Γιατί ο έρωτας δεν είναι ποτέ λάθος. Ποτέ. Ο έρωτας είναι επαναστάτης. Κι όποιος τον νιώσει, γίνεται κι αυτός το ίδιο.

Ο έρωτας, ο αληθινός, ο ένας έρωτας, είναι η προέκταση της ψυχής, της καρδιάς, του κορμιού και του μυαλού σου. Δεν μπορείς χωρίς να τον έχεις, δεν αντέχεις να τον αφήσεις και να συμβιβάσεις τη ζωή σου με οτιδήποτε λιγότερο.

Ο έρωτας, ο αληθινός, ο ένας έρωτας, είναι αυτός που θα σε κάνει να καταλάβεις τι ζούσες. Θα σε πάρει από το χέρι και θα σε μάθει να τον ζεις για μία και μόνη φορά. Αν του αφεθείς και τον νιώσεις να καίει μέχρι και το τελευταίο χιλιοστό της ύπαρξής σου, τότε, ναι, θα κρατήσει για πάντα.

Κι αν είσαι τυχερός και τον συναντήσεις, μη χάσεις την ευκαιρία να τον ζήσεις. Μη χάσεις τη μοναδική δυνατότητα που σου δίνει να σε ταξιδέψει στα μαγικά του μονοπάτια, στην ολοκλήρωση, στην ευτυχία.

Αν, όμως, τον αρνηθείς επειδή δειλιάζεις μπροστά στα πρέπει σου, τότε μην τον ονοματίσεις ανεκπλήρωτο. Ονομάτισέ τον απλώς επιλογή σου. Επιλογή σου που τον άφησες και να σου φύγει και να μείνεις συμβιβασμένος με ό,τι σε κάνει να νιώθεις ασφαλής.

Κι ας μην ξεχνάμε ποτέ πως η μεγαλύτερη εξύμνηση του έρωτα είναι το μεγαλείο του κι όχι για την αδυναμία του.

Το “Μυρωδιά από σανίδι” είναι ένα αισθηματικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στο κόσμο του θεάτρου και στη πραγματική ζωή. Ο Κώστας Κρομμύδας εμπνευσμένος από έναν έρωτα που “κάηκε” από την ίδια του την ένταση μαγεύει τον αναγνώστη. Η γρήγορη ροή του αλλά και οι ζωντανές περιγραφές του, μας καθηλώνουν, μας βοηθούν να δημιουργήσουμε δικές μας εικόνες και να γνωρίσουμε καλύτερα τους πρωταγωνιστές της ιστορίας. Αναμφισβήτητα μιλάμε για ένα μυθιστόρημα που αποκλείεται να σας αφήσει ασυγκίνητους.

Το μυθιστόρημα του Κώστα Κρομμύδα “Μυρωδιά από σανίδι” κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα.

Ποιος είναι ο Κώστας Κρομμύδας

Ο Κώστας Κρομμύδας είναι απόφοιτος του Εθνικού Θεάτρου. Έχει εργαστεί ως ηθοποιός στο θέατρο, στην τηλεόραση και στο σινεμά. Το 2018 συμμετείχε στον τρίτο κύκλο της δημοφιλούς αγγλικής σειράς The Durrells.

Τον Μάιο του 2012 εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο του, Μπαμπά, Mεγάλωσέ με, και τον Μάιο του 2013 το πρώτο μυθιστόρημά του, Η Ζωή που Έλειπε, το οποίο κυκλοφορεί και στην αγγλική γλώσσα με τον τίτλο Cave of Silence. Τον Ιούνιο του 2014 εκδόθηκε το δεύτερο μυθιστόρημά του, με τίτλο Ογκρέσα. Ακολούθησε το μυθιστόρημα Μη με Λησμόνει, τον Μάιο του 2015. Τα πρώτα τρία μυθιστορήματά του βρίσκονταν στην τελική δεκάδα του διαγωνισμού βιβλίου των Public. Τον Μάιο του 2016 εκδόθηκε το μυθιστόρημά του Ουρανόεσσα, το οποίο βραβεύτηκε το 2017 ως το καλύτερο μυθιστόρημα της χρονιάς, στην κατηγορία «Ηρωίδα έμπνευση».

Τον Μάιο του 2017 εκδόθηκε το νέο του μυθιστόρημα με τίτλο Φως μέσα στη Θύελλα, το οποίο έχει μεταφραστεί στα αγγλικά με τον τίτλο Athora.

Παραδίδει μαθήματα υποκριτικής και «δημόσιου λόγου-public speech». Αρθρογραφεί σε sites, εφημερίδες και περιοδικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνάντηση Δημάρχου με εκπροσώπους μαθητών από το ΕΠΑΛ Γυθείου

Συνάντηση Δημάρχου με εκπροσώπους μαθητών από το ΕΠΑΛ Γυθείου Με εκπροσώπους μαθητών από το Επαγγελματικό Λύκειο Γυθείου συναντήθηκε σήμερα στο γραφείο του ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης, κ. Πέτρος Ανδρεάκος. Οι μαθητές ευχαρίστησαν τον Δήμαρχο για τη συνδρομή του Δήμου στην εκπαιδευτική εκδρομή που πραγματοποίησαν αλλά και τη για τη συνολική στήριξη του στα ζητήματα της

Κατεπείγουσα συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου (25/4/2024)

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ H Σας καλούμε στις 25 Aπριλίου 2024 ημέρα Πέμπτη και ώρα 14.30 όπως προσέλθετε στο κτίριο της ΟΕΒΕΑ επί της οδού Καλαμάτας 113 σε κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του αρ. 67 παρ. 5 του Ν. 3852/2010

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τους Δημάρχους Βλάση Τσιώτο, Σπύρο Σταματόπουλο και Κώστα Φρούσιο

Συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού με τον Δήμαρχο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης Βλάση Τσιώτο, τον Δήμαρχο Σικυωνίων Σπύρο Σταματόπουλο και τον Δήμαρχο Νεμέας Κώστα Φρούσιο, πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 23 Απριλίου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη. Η συνεργασία των Δήμων και της Περιφέρειας προχωρά με σκοπό την καλύτερη προετοιμασία των προτάσεων ΒΑΑ (Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη) και

Συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τους Δημάρχους Νίκο Σταυρέλη και Γιώργο Γκιώνη

Συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού με τον Δήμαρχο Κορινθίων, Νίκο Σταυρέλη και τον Δήμαρχο Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων, Γιώργο Γκιώνη (διαδικτυακά), πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 23 Απριλίου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη. Στη συνάντηση έγινε μία προεργασία των έργων ΟΧΕ (Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις) που θα προταθούν ώστε να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ 2021-2027 της Περιφέρειας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο