Με την ευκαιρία της αρχής του έτους κατά το οποίο συµπληρώνονται διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, ο Πατριωτικός Όµιλος Απογόνων Αγωνιστών του 1821 αισθάνεται την υποχρέωση να παρέμβει στο δηµόσιο διάλογο.
Ο Πατριωτικός Όµιλος Απογόνων Αγωνιστών του 1821 ιδρύθηκε το 1936 από απογόνους των αγωνιστών της παλιγγενεσίας µε στόχο την θεµελίωση αισθήµατος πατριωτισµού στην καρδιά των νεοελλήνων αντίστοιχο µε εκείνον που επέδειξαν οι ήρωες της επαναστάσεως. Ο πατριωτισμός λοιπόν είναι εκείνος που μας επιβάλλει να οργανώνουμε με υψηλό αίσθημα ευθύνης κάθε παρέμβαση προς τους συμπατριώτες μας.
Με την ευκαιρία της αρχής του έτους κατά το οποίο συµπληρώνονται διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, ο Όµιλος αισθάνεται την υποχρέωση να παρέµβει στο δηµόσιο διάλογο και να επισηµάνει τα εξής.
Αιτία που νομιμοποιεί την παρέμβασή μας είναι η ακράδαντη πεποίθηση για την επικαιρότητα του μηνύματος που διατρανώνουν οι αγώνες των προγόνων μας, σε μια εποχή αμφισβήτησης του αξιακού κώδικα που οδήγησε στην πρόοδο και την ευημερία τις σύγχρονες κοινωνίες.
Η επέτειος της Επανάστασης έχει ως αυτονόητη αφετηρία και άξονα την απόδοση τιµής στους αγωνιστές που έθεσαν την Ελευθερία του Έθνους πάνω από την ζωή τους. Το παράδειγµά τους οφείλει να µας παραδειγµατίζει και να µας εµπνέει. Η θυσία τους µας κληροδοτεί το μέγιστο προνόμιο : Να υπάρχουμε ως ελευθέροι πολίτες, ενός επιτυχημένου ευρωπαϊκού κράτους, του ελληνικού κράτους. Η ελευθερία µας δεν είναι καθόλου αυτονόητη, χρειάστηκαν ποταµοί αίµατος για να επιτευχθεί και αγώνες για να διατηρηθεί ώστε να την απολαµβάνουµε εµείς σήµερα.
Από την αρχή του έτους, εµφανίζονται άρθρα στον γραπτό και ηλεκτρονικό τύπο, ως και στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης τα οποία δεν συνάδουν µε κλίµα εορτασµού µιας τόσο σηµαντικής για το Έθνος επετείου, αλλά µάλλον κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η επέτειος δεν προσφέρεται για επίδειξη πολυπολιτισµικότητος, πολιτικής ορθότητος, εθνοµηδενιστικών αναφορών, και εθνικού αυτοµαστιγώµατος, αλλά αποτελεί έκφραση εορτής και συλλογικής υπερηφάνειας και αυτοπεποίθησης, ώστε να αντλήσουμε τα αναγκαία διδάγματα για να διευρύνουμε τις ειρηνικές κατακτήσεις μας ως έθνος. Ο εορτασμός δεν είναι αφορμή για να εκφραστούν δράσεις, στάσεις και ήθη που εκουσίως ή ακουσίως αµαυρώνουν, θολώνουν, παραχαράσσουν, διακωµωδούν και διαστρεβλώνουν το βασικό µήνυµα της Επανάστασης, που είναι η αυτοθυσία για την απελευθέρωση της Πατρίδας από τον ξένο εισβολέα και δυνάστη. Οι εκ των υστέρων ερμηνείες μέσα από ιστορικώς άσχετα θεωρητικά σχήματα, που δεν στηρίζονται στις ιστορικές πηγές αλλά σε ιδεοληπτικές προσεγγίσεις πλήττει την Ιστορική αλήθεια αλλά και την συλλογική αυτογνωσία του ελληνικού λαού. Η ελληνική κοινωνία του 1821 σύσσωμη αγωνίστηκε για το υπέρτατο αγαθό της Ελευθερίας ελαυνόµενη από πατριωτική φλόγα και όχι από ταξικά, ιδεολογικά ή άλλα ανύπαρκτα την εποχή εκείνη κίνητρα.
Η διάχυτη εντύπωση που κυριαρχεί σήμερα είναι ότι παρατηρείται κάποια αδράνεια ενώ ήδη η επέτειος είναι σε εξέλιξη.
Η Ελληνική κοινωνία ήδη έχει αναδείξει αυθόρμητα εκατοντάδες φορείς βάσεις που διοργανώνουν εκδηλώσεις σε κεντρικό ή περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο. Θα ήταν σωστό ο εορτασμός να µην αποτελέσει αφορμή για αντιδικίες και αντιπαραθέσεις και να πραγματοποιηθεί ομόθυμα και σε πλήρη αντιστοιχία µε το συλλογικό αίσθημα της ελληνικής κοινωνίας, της οποίας το Εικοσιένα αποτελεί θεμέλιο λίθο. Σε αυτήν την κατεύθυνση καλούμε την πολιτεία να εναρμονιστεί µε το λαϊκό αίσθημα και να εορτάσει μαζί µε την κοινωνία την σημαντικότερη επέτειο της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας. Γι’ αυτό και δηλώνουμε πρόθυμοι να μετάσχουμε σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία, κίνηση ή εκδήλωση που, με αδιαμεσολάβητο διάλογο, θα αναδείξει αρετές, αξίες και ιδεώδη για τα οποία αγωνίστηκαν οι πρόγονοί μας και που είναι εκείνα, ακριβώς, που θα κατευθύνουν με περηφάνεια τις επόμενες γενιές!