Θ. Χειμωνάς: “Είναι δύσκολο για έναν συγγραφέα να απομονώνει κάποιον ήρωά του”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Πελοποννησιακό Πρακτορείο Ειδήσεων είχε την ιδιαίτερη χαρά να συνομιλήσει με το συγγραφέα Θανάση Χειμωνά. Ο κ. Χειμωνάς αναφέρθηκε στο νέο του μυθιστόρημα, με τίτλο “Παραφροσύνη”, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκης, στις ιδιαιτερότητες που έχει η συγγραφή ενός πολιτικού μυθιστορήματος αλλά και στο ρόλο των social media στη σύγχρονη εποχή.

Ακολουθεί η συνέντευξη

Πιστεύετε ότι το νέο σας βιβλίο “Παραφροσύνη” αντικατοπτρίζει την Ελλάδα του σήμερα;

Ως έναν βαθμό, ναι. Σίγουρα αντικατοπτρίζει την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα του σήμερα.

Τι ιδιαιτερότητες έχει η συγγραφή ενός πολιτικού μυθιστορήματος;

Δεν θα έλεγα πως η «Παραφροσύνη» είναι ένα αμιγώς πολιτικό μυθιστόρημα όσο και αν διαθέτει πολλά στοιχεία από την πορεία μου στο ΠΑΣΟΚ. Ο τρόπος συγγραφής της δεν είχε κάποια ιδιαίτερη διαφορά από εκείνους των προηγούμενων βιβλίων μου.

Υπάρχει κάποιος χαρακτήρας που έχετε ξεχωρίσει από τη “Παραφροσύνη”;

Είναι δύσκολο για έναν συγγραφέα να απομονώνει κάποιον ήρωά του. Αν έπρεπε οπωσδήποτε πάντως, θα επέλεγα τον Νταμίρ. Έναν Αλβανό διαρρήκτη ο οποίος αποδεικνύεται η πιο συμπαθής και νορμάλ φιγούρα της ιστορίας.

Τα social media έχουν καθοριστικό ρόλο στη πλοκή της ιστορίας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η γνωριμία της Μυρτώς με τον Αντρέα. Θεωρείτε ότι επηρεάζουν τις διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων;

Σαφώς. Κακά τα ψέματα, σήμερα άπειρες γνωριμίες που εν συνεχεία εξελίσσονται σε ερωτικές ιστορίες οφείλονται στο Facebook. Θεωρώ πως δεν είναι δυνατό να αγνοήσεις αυτή την παράμετρο σε ένα μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στην σύγχρονη εποχή.

Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να περάσετε στον μέσω του νέου σας βιβλίου;

Δεν θέλω ποτέ να περνάω μηνύματα μέσα από τα βιβλία μου. Δεν θέλω να γράφω «διδακτικά» κείμενα ή να κουνάω το δάχτυλο. Ωστόσο, ένιωσα μια ανάγκη να περιγράψω αυτά που έζησα τα χρόνια που βρισκόμουν στο ΠΑΣΟΚ. Και έτσι προέκυψε ένα κομμάτι τούτου του βιβλίου.

Αν κάποιος αναγνώστης σας έλεγε να αλλάξετε τη ροή της ιστορίας, ποια αλλαγή θα κάνατε και γιατί;

Δεν δέχομαι συμβουλές για το τι θα συμβεί στα βιβλία μου. Το συγκεκριμένο πάντως αρχικά είχε (κατά το ήμισυ) διαφορετικό τέλος.

Κλείνοντας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για αυτή τη συνέντευξη και να σας ευχηθώ καλές γιορτές. Ελπίζω το νέο σας βιβλίο να έχει την απήχηση που επιθυμείτε. Ποια θα είναι τα επόμενα σας βήματα και τι να περιμένουμε από εσάς στο άμεσο μέλλον;

Ευχαριστώ πολύ! Προς το παρόν δεν έχω στο μυαλό μου τίποτα σχετικά με το επόμενο βιβλίο. Λογικά όμως κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον θα ξαναγράψω. Αντίθετα, με τις παρούσες συνθήκες, η Πολιτική για μένα έχει πια τελειώσει.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο Ανδρέας είναι ένας ελπιδοφόρος δοκιμιογράφος που πιστεύει ότι η ενεργός συμμετοχή του στην πολιτική θα μπορέσει να ξαναδώσει στο κόμμα της Πράσινης θύελλας τη χαμένη του ιδεολογία και δυναμική. Η Μυρτώ -αν και ενταγμένη στον αντιεξουσιαστικό χώρο- γοητεύεται απ’ αυτόν και επιδιώκει να τον προσεγγίσει, την ίδια περίοδο που η εκθαμβωτική και διάσημη ηθοποιός Βανέσσα βιώνει μια σχέση πάθους μαζί του που υπονομεύεται από την εύθραυστη ψυχική της κατάσταση. Ο Βλάσης, ένας αστυνομικός με σκοτεινό οικογενειακό παρελθόν, ζει με τους δικούς του εφιάλτες. Ανθρώπινες ζωές που διασταυρώνονται απρόσμενα με φόντο μια χώρα που μαστίζεται από οικονομική, πολιτική, μα κυρίως ηθική κρίση. Και που η παραφροσύνη καραδοκεί στη γωνία με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πρόσκληση έκτακτης συνεδρίασης Δημοτικής Επιτροπής στις 17/7/2024

Loading... Taking too long? Reload document | Open in new tab Download [162.00 B] The post Πρόσκληση έκτακτης συνεδρίασης Δημοτικής Επιτροπής στις 17/7/2024 appeared first on .

Καιρός: Ενισχύεται ο καύσωνας, στους 42 βαθμούς το θερμόμετρο

Σε συνθήκες καύσωνα οι περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας,...

Καλαμάτα: Συνελήφθη 64χρονος για παράβαση των νομοθεσιών για ναρκωτικά και για όπλα

Συνελήφθη, χθες (15.7.2024) το πρωί, σε τοπική κοινότητα του...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο