Μάϊρα Παπαθανασοπούλου: “Μου αρέσει να πειραματίζομαι και να μην αναμασώ δοκιμασμένες συνταγές”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, το Πελοποννησιακό Πρακτορείο Ειδήσεων είχε την ιδιαίτερη χαρά να μιλήσει με τη γνωστή συγγραφέα Μάϊρα Παπαθανασοπούλου, όπου αναφέρθηκε στο νέο της βιβλίο “Η Ιεραποστολική Πράξη” που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκης.

Ακολουθεί η συνέντευξη

Πότε κάνατε τα πρώτα σας συγγραφικά βήματα;

Ανεπίσημα, στην πρώτη δημοτικού. Είχα ξεκινήσει σε ένα τετράδιο το φιλόδοξο σχέδιο ενός μυθιστορήματος με τον διαφωτιστικό τίτλο: Κόνι, η βασίλισσα της ζούγκλας. Τότε η έμπνευσή μου είχε εξαντληθεί στον τίτλο. Το μικρόβιο της συγγραφής υπήρχε σε ληθαργική μορφή όλα τα επόμενα χρόνια, αλλά ξύπνησε για τα καλά το 1997 που ξεκίνησα να γράφω ένα μυθιστόρημα με τίτλο: Ο Ιούδας φιλούσε υπέροχα. Εκδόθηκε το 1998.

Πώς εμπνευστήκατε το θέμα του τελευταίου βιβλίου σας;

Είχα διαβάσει πριν από τρία χρόνια ένα θέμα για τους Δυτικογερμανούς που ήθελαν να εγκαταλείψουν οικιοθελώς τον καπιταλιστικό τους παράδεισο και να πάνε στην Ανατολική Γερμανία για να ζήσουν το θαύμα του σοσιαλισμού. Στην πορεία αποδείχθηκε ότι η επιλογή τους ήταν το μεγαλύτερο λάθος της ζωής τους. Εγώ τότε είχα εντυπωσιαστεί από την πληροφορία ότι υπήρχαν άνθρωποι που πήγαιναν με τη θέλησή τους να ζήσουν στην Ανατολική Γερμανία του δικτάτορα Χόνεκερ, ενώ την ίδια στιγμή η πλειονότητα των Ανατολικογερμανών προσπαθούσε να δραπετεύσει στην άλλη πλευρά του Τείχους. Πολλοί σκοτώθηκαν στην προσπάθεια, άλλοι φυλακίστηκαν για χρόνια στα μπουντρούμια της Στάζι και άλλοι απελάθηκαν μονάχα με μια βαλίτσα και χωρίς καν να προλάβουν να χαιρετήσουν τους δικούς τους, τους οποίους δεν επρόκειτο να ξαναδούν. Ευτυχώς, το 1989 έπεσε το Τείχος και έληξε αυτή η παράνοια που ενσάρκωνε η Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας.

Ο τίτλος που επιλέξατε «Η ιεραποστολική στάση» έχει κάποιον συμβολισμό; Και αν ναι, ποιος είναι αυτός;

Είναι απολύτως συμβολικός ο τίτλος. Πέραν του ότι αποτελεί την αγαπημένη σεξουαλική στάση ενός εκ των ηρώων, είναι και ένας συμβολισμός για τη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, την οποία είχε κανείς την αίσθηση ότι διοικούνταν από ιεραποστόλους του μαρξισμού-λενινισμού.

Ποια είναι τα αγαπημένα σας βιβλία και συγγραφείς;

Ειλικρινά, δεν μπορώ να απαντήσω απαριθμώντας δυο-τρεις συγγραφείς ή μερικούς τίτλους μυθιστορημάτων, αφήνοντας έξω τόσους άλλους. Κατά καιρούς εντυπωσιάζομαι από κάποιο βιβλίο που έχω διαβάσει και μακραίνει ο κατάλογος με τα βιβλία που θεωρώ αξιόλογα.

Αν γυρνούσατε τον χρόνο, τι θα αλλάζατε στην ιστορία;

Τα γονίδια των γονιών μου που μου κληροδότησαν μια ανίατη ασθένεια.

Ποιο από τα βιβλία σας θα θέλατε να δείτε στη μεγάλη οθόνη;

Όλα.

Πώς δέχεται το αναγνωστικό κοινό τα βιβλία σας και γενικά τη θεματολογία σας;

Θέλω να πιστεύω με ενθουσιασμό. Αν μη τι άλλο, δεν κάνω τους αναγνώστες μου να πλήττουν, επειδή κάθε μου μυθιστόρημα έχει εντελώς διαφορετικό θέμα από το προηγούμενο. Μου αρέσει να πειραματίζομαι και να μην αναμασώ δοκιμασμένες συνταγές.

Ολοκληρώνοντας, ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες σας;

Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένος ο καινούργιος χρόνος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο