Μιχάλης Σπέγγος: ” Ο σκοπός μου πραγματικά είναι ο αναγνώστης να βιώσει τις ιστορίες”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου θα βρίσκετε στο χώρου του ξενοδοχείου “Βυζαντινό” στην Πάτρα ο συγγραφέας Μιχάλης Σπέγγος για την παρουσίαση του βιβλίου “Ερωτευμένο Αίμα”. Με αφορμή αυτό,το Πελοποννησιακό Πρακτορείο Ειδήσεων είχε την ιδιαίτερη τιμή να μιλήσει με τον κ.  Σπέγγο, όπου αναφέρθηκε στην απόφασή του να ακολουθήσει το δρόμο της συγγραφής και να αφήσει αυτόν της Πυρηνικής Φυσικής, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει κάθε φορά στη συγγραφή ενός νέου βιβλίου αλλά και στα επόμενα συγγραφικά του βήματα.

Ακολουθεί η συνέντευξη 

Τι ήταν αυτό που σας έκανε να αφήσετε τη πυρηνική φυσική για να ακολουθήσετε το δρόμο της λογοτεχνίας;

Κατά την άποψη μου η πυρηνική φυσική απαιτεί από τους υπηρέτες της τον απόλυτο έρωτα, την αφοσίωση που δείχνει ο καλόγερος στο Χριστό. Εγώ αγαπούσα μεν, αλλά δεν ήμουν ερωτευμένος… με άλλο πράγμα ήμουν ερωτευμένος. Έτσι κάπως πήρα τη μεγάλη απόφαση να ακολουθήσω τον δρόμο της καρδιάς, τον έρωτα μου… την συγγραφή. Η πιο απλά να φτιάχνω και να λέω ιστορίες.

Από που αντλείτε την έμπνευση για κάθε έργο σας και ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζετε κάθε φορά στη συγγραφή του;

Για κάθε έργο η πηγή είναι διαφορετική.  Γενικά πάντως πιστεύω κάποιος εμπνέεται από τα βιώματά του, της διηγήσεις που έχει ακούσει αλλά και τα διαβάσματά του.  Τα υπόλοιπα πιστεύω προέρχονται από τα τρία αυτά βασικά.  Για μένα όταν σε ένα έργο απαιτείται έρευνα, η έρευνα πρέπει να είναι σχολαστική άρα κοπιώδης. Δυσκολίες αντιμετωπίζω πάντα. Σβήνω τριπλάσια από ότι γράφω. Με τους χαρακτήρες μαλώνω συχνά. Με την πλοκή που μου φωνάζει ότι δε είναι ευτυχισμένη συχνά ξενυχτάω. 

Ποιά είναι τα αγαπημένα σας βιβλία και συγγραφείς;

Είναι τόσα πολλά που θα αναφέρω μόνο ενδεικτικά.  Οι Ρώσσοι κλασικοί.  Οι Καραμάζωφ, ο Ηλίθιος και οι Δαιμονισμένοι του Ντοστογιέφκσι, το Πόλεμος και Ειρήνη του Τολστόι, και η Άννα Καρένινα φυσικά.  Ο Καζαντζάκης και ο Καραγάτσης.  Οι Γάλλοι κλασικοί με αρχηγό τον Ουγκώ.  Ο Ναμπόκωφ.  Από τους σύγχρονους η Μάργκαρετ Άτγουντ με τον Τυφλό Δολοφόνο και ο Μισέλ Ουελμπέκ με τα Στοιχειώδη του Σωματίδια. Ο Έκο με Το Όνομα του Ρόδου και μόνο αλλά είναι υπερ-αρκετό.  Ο Φράνζεν με τις Διορθώσεις.  Ο Κούτσι, νομπελίστας από τους αγαπημένους μου.  Ο Σαραμάγκου στο Περί Τυφλότητος και Το Ευαγγέλιο του Ιησού.  Είναι τόσοι πολλοί και τόσα πολλά τα βιβλία. 

Όταν κάποιος αναγνώστης διαβάσει το “Ερωτευμένο Αίμα”,  τι αίσθηση πιστεύετε θα του αφήσει στο τέλος;

Ελπίζω ότι θα προσπαθήσει να απαντήσει στα ερωτήματα όχι όπως τα έχει από πριν στο μυαλό του αλλά όπως αυτά προκύπτουν μετά την ανάγνωση του βιβλίου. Για παράδειγμα, μπορεί μια γυναίκα να είναι ερωτευμένη ταυτόχρονα με περισσότερους από έναν;  Η ερωτική συμπεριφορά κληρονομείται κι αυτή από τους προγόνους ή είναι καθαρό προϊόν του περιβάλλοντος; Πάνω από όλα όμως να ταυτιστεί η έστω να βιώσει μέρος από τις ζωές των χαρακτήρων.  Τα υπόλοιπα θα έρθουν από μόνα τους. 

Υπάρχει κάποιος χαρακτήρας που έχετε ξεχωρίσει από το “Ερωτευμένο Αίμα”;

Τους αγαπώ όλους φυσικά.  Υπάρχει όμως ένας δευτεραγωνιστής, ένας ρολίστας ο Λάζαρος. Τον Λάζαρο τον αγαπώ λίγο παραπάνω. 

Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να περάσετε στους αναγνώστες σας;

Ο σκοπός μου πραγματικά είναι ο αναγνώστης να βιώσει τις ιστορίες , ακόμη και του χτες, σαν να είναι δικές του, αν το κάνει όλα τα άλλα θα έρθουν.  Νοιώσε και αρκεί για να παραφράσω τον ανώνυμο Έλληνα της Ελληνικής Νομαρχίας. 

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και να σας ευχηθώ το “Ερωτευμένο Αίμα” αλλά και να σας ρωτήσω για τα επόμενα συγγραφικά σας βήματα.  Τι να περιμένουμε από εσάς στο άμεσο μέλλον;

Γράφω πρόζα αλλά και θέατρο.  Προσπαθώ μια χρονιά το ένα μια χρονιά το άλλο.  Σειρά έχει το θέατρο.   

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Μιχάλης Σπέγγος γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1963. Σπούδασε πυρηνική φυσική. Έχουν εκδοθεί τα έργα του: “Περί αισθημάτων”, μυθιστόρημα (Νέα Σύνορα, 2001), “Η τελευταία συγγνώμη”, μυθιστόρημα (Ελληνικά Γράμματα, 2002), “Μπίλη ο τίγρης”, διηγήματα (Αιγέας, 2004), “Η εξομολόγηση ενός πυρηνικού φυσικού” (2004), “Μ’ αεροπλάνα και βαπόρια”, Δέκα μικρά κεφάλαια, κι ένα μεγάλο, που τα συνδέει λιγότερο ή περισσότερο η μουσική του Διονύση Σαββόπουλου (2005), “Imperium”, (2007), “Το στοίχημα των ανθρώπων”, (2011) κ.ά.

Η περίληψη του βιβλίου

Γιάννενα, δεκαετία του ’30 

Οι ιστορίες τεσσάρων ατόμων διασταυρώνονται με δραματικό τρόπο. Η Αμαλία, μια καλλονή της εποχής, ξελογιάζεται από έναν αξιωματικό του στρατού. Μένει έγκυος, ενώ εκείνος τραβάει τον δρόμο του. 
Ο Τάκης, ένας τύπος βίαιος, φιλόδοξος και με μια παράξενη ηθική, έχει γυρίσει από την Αμερική κακήν κακώς σε μια εποχή που άλλοι πήγαν και στέριωσαν. Ο Γιάννης Ρήγας είναι γιατρός με ένα ανομολόγητο πάθος για τις γυναίκες.
Ο μοναχογιός του Πέτρος είναι ένας ρομαντικός ιδεολόγος και διανοούμενος. Όταν οι τέσσερις θα συγκατοικήσουν, το αρχοντικό του Ρήγα θα μοιάζει με πυριτιδαποθήκη, ενώ γύρω τους η Ιστορία προχωρά με φωτιά και μαχαίρι. 

Αθήνα, σήμερα 

Τρία αδέρφια, κοντά στα πενήντα, συνεχίζουν να αναζητούν τον έρωτα. Ο Μιχάλης, διάσημος ογκολόγος, βρίσκεται στα πρόθυρα μιας τεράστιας ανακάλυψης, αλλά στην προσωπική του ζωή συντηρεί μια αδιέξοδη παράνομη σχέση. 
Ο Άλκης, μεγαλοδημοσιογράφος και εργένης εκ πεποιθήσεως, αναζητεί την επιβεβαίωση σε εφήμερες σχέσεις. 
Η Βιβή, διαλυμένη στην προσωπική της ζωή και με οικονομικά προβλήματα να την πνίγουν, ξοδεύεται σε καταδικασμένες καταστάσεις.
Τα τρία αδέρφια είναι εγγόνια του Τάκη και της Αμαλίας· ή μήπως όχι; Μια απροσδόκητη έρευνα για το παρελθόν της οικογένειας θα αλλάξει τη ζωή τους για πάντα και θα τους κάνει να συνειδητοποιήσουν ότι, όσο κι αν άλλαξαν οι εποχές και οι συνθήκες, η μαγική δύναμη του έρωτα διαπερνά τον χώρο και τον χρόνο, μπορεί να δικαιώσει το χθες και να συνταράξει το σήμερα.

Το βιβλίο “Ερωτευμένο Αίμα” κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα

https://www.dioptra.gr/Vivlio/858/712/Eroteumeno-aima/)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καλαμάτα: Συνελήφθη 64χρονος για παράβαση των νομοθεσιών για ναρκωτικά και για όπλα

Συνελήφθη, χθες (15.7.2024) το πρωί, σε τοπική κοινότητα του...

Κλιματιζόμενος χώρος στον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας λόγω καύσωνα

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας...

ΟΕΒΕΑ Αρκαδίας: Νέο Voucher ανέργων με επίδομα έως 1600€

Νέο επιδοτούμενο εκπαιδευτικό πρόγραμμα από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο