Επίσκεψη στο Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης πραγματοποίησε το pna.gr όπου εκεί ο διευθυντής του Πολεμικού Μουσείου Τρίπολης, Κρούσκος Κωνσταντίνος μας μίλησε για τα κειμήλια που φυλάσσονται στο Μουσείο.
Το 1992 μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης,με δήμαρχο τον κ. Κωνσταντόπουλο αποφασίστηκε η ίδρυση του Πολεμικού Μουσείου.Το 1995 δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η ίδρυση του Πολεμικού Μουσείου και ξεκίνησε η λειτουργία του τον Σεμπτέμβριο του 1999 ενώ τον Ιανουάριο του 2000 πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια του Μουσείου.
Το Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης βρίσκεται στην πλατεία Αγίου Βασιλείου στην γωνία με την οδό Εθνομαρτύρων και το κτίριο στο οποίο στεγάζεται ανήκει στο Μαλλιαροπούλειο κληροδότημα,οικία του Μαλλιαρόπουλου.
Το Μουσείο είναι χωρισμένο σε έντεκα ιστορικές ενότητες και καλύπτει όλους τους αγώνες των Ελλήνων ξεκινώντας από την Ελληνική Επανάσταση(1821),Ελληνοτουρκικό πόλεμο(1897),Μακεδονικό αγώνα(1904-1908),Βαλκανικοί πόλεμοι(1912-1913),Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος,Μικρά Ασία,Ελληνο-ιταλικό Πόλεμο(1940),Γερμανική Εισβολή,Κατοχή, Μέση Ανατολή και καταλήγει στην Απελευθέρωση από Ιταλούς και Γερμανούς (1944).
Επισκεπτόμενος κάποιος το μουσείο αυτό που κεντρίζει περισσότερο το ενδιαφέρον είναι τα καριοφίλια και τα σπαθιά των αγωνιστών για την Άλωση της Τριπολιτσάς που φυλάσσονταν στον Ι.Ν Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην Τρίπολη και παραχωρήθηκαν στο Πολεμικό Μουσείο από τον Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ Αλέξανδρο με χρησιδάνειο.Ωστόσο εντυπωσιακά είναι και το νεκρικό προσωπείο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη καθώς όταν πέθανε το 1843 αποτύπωσαν το πρόσωπο του σε ένα γύψινο εκμαγείο και η αυθεντική φουστανέλα του Μπαμπανικολού με καταγωγή από το Παρθένι Αρκαδίας.Η στολή είναι δωρεά της κ. Ιωάννας Νικολάου Μπαμπανικολού και ανήκει στον Γεώργιο Μπαμπανικολού(1846-1940).
Επιβλητικά κειμήλια,φωτογραφίες που κυριολεκτικά κόβουν την ανάσα καθώς αποτυπώνουν την σκληρή πραγματικότητα που βίωναν οι άνθρωποι στην κατοχή,τιμητικά διπλώματα από συμμετοχή στους Βαλκανικούς πολέμους και στρατιωτικές στολές εκθειάζονται στο κέντρο της αίθουσας.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι επισκέπτες θαύμασαν τα σπαθιά και τις μπιστόλες των αγωνιστών για την Άλωση της Τριπολιτσάς,την προτομή του Κολοκοτρώνη και την παραδοσιακή φορεσιά του Μπαμπανικολού μαζί με κειμήλια από το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθήνας που εκτέθηκαν φέτος για τον εορτασμό της Άλωσης της Τριπολιτσάς στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο.
ΤΑ ΝΕΑ ΑΠΟΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
Στην μεγάλη συλλογή του Μουσείου φέτος προστέθηκαν και άλλα όπλα και σπαθιά από τους επαναστάτες του 1821 καθώς και η στολή του Βασιλείου Ασλάνογλου (1910-1942), Ύπαρχου στο υποβρύχιο “Παπανικολής” και στην συνέχεια κυβερνήτης στο υποβρύχιο “Γλάφκος”,όπου σκοτώθηκε στην Μάλτα έπειτα από βομβαρδισμό με εθνικά σκάφη το 1942. Η στολή αυτή αποτελεί δωρεά της κ. Λήδας Καναβού.
Ο Σμήναρχος Κρούσκος Κωνσταντίνος,διευθυντής του Πολεμικού Μουσείου Τρίπολης ανέφερε πως η νεολαία ενδιαφέρεται να μάθει για την ιστορία και τον πολιτισμό και μια επίσκεψη στο Πολεμικό Μουσείο βοηθάει πολύ,διότι μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα μαθαίνει όλη την νεότερη ελληνική ιστορία μέσα από τα κειμήλια και τις φωτογραφίες που εκτίθενται στο Μουσείο καθώς η ξενάγηση διαρκεί 20-30 λεπτά.
Το μουσείο έχει διευρυμένο ωράριο για το κοινό και είναι ανοιχτό την Δευτέρα από 09:00-15:00, Τρίτη- Σάββατο από 09:00-19:00 και Κυριακή 09:00-15:00.Από 1 Νοεμβρίου αλλάζει το ωράριο όπως επεσήμανε ο κ. Κρούσκος και το μουσείο θα είναι ανοιχτό Δευτέρα από 09:00-15:00,Τρίτη- Σάββατο από 09:00-17:00 και Κυριακή 09:00-15:00.Να πούμε ότι υπάρχει εισιτήριο στη συμβολική τιμή του ενός ευρώ για τους επισκέπτες στο μουσείο αλλά για συγκεκριμένες ομάδες με κοινωνικά κριτήρια και μαθητές η είσοδος είναι δωρεάν καθώς και η πρώτη Κυριακή κάθε μήνα από Νοέμβρη έως Μάρτιο είναι επίσης ελεύθερη.
Συνοψίζοντας ο κ. Κρούσκος ανέφερε πως όποιος έχει κάποια κειμήλια και το επιθυμεί μπορεί να τα παραχωρήσει για να εκτεθούν στον χώρο του Πολεμικού Μουσείου Τρίπολης καθώς σκοπός είναι η διαφύλαξη και η προβολή των αγώνων του ελληνικού έθνους από την αρχαιότητα έως σήμερα.
{gallery}polemiko_mouseio{/gallery}