Eπιστημονικό συνέδριο «Προσεγγίζοντας το έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου: Από το οικείο στο οικουμενικό»

Ένα τριήμερο επιστημονικό συνέδριο αφιερωμένο στον παγκόσμιας εμβέλειας Έλληνα σκηνοθέτη, χορογράφο, εικαστικό, περφόρμερ και σχεδιαστή σκηνικών, κοστουμιών και φωτισμών Δημήτρη Παπαϊωάννου διοργανώνεται από το Ερευνητικό έργο «Γένεσις: Γενετική Έρευνα και Ψηφιακή Οπτικοποίηση στις Παραστατικές Τέχνες» (Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας – ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. / Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου) με συνδιοργανωτές τη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 11, 12 και 13 Ιανουαρίου 2023, στον Πολυχώρο του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Στόχος του συνεδρίου είναι να φωτίσει το πολυσύνθετο έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου από διαφορετικές οπτικές και αφετηρίες, να καταγράψει τη δημιουργική του διαδικασία, και μέσα από παραδείγματα, συνεργασίες και αναφορές από το αρχείο του δημιουργού, να εξετάσει παραστασιολογικές, χορογραφικές, εικαστικές, ερμηνευτικές και έμφυλες προσεγγίσεις.

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου είναι ένας πολυσχιδής δημιουργός, που κινήθηκε από τους underground χώρους της αναρχικής πρωτοπορίας στις μεγάλες σκηνές, τα τεράστιας κλίμακας θεάματα και τους διεθνείς τηλεοπτικούς δέκτες.

Απευθύνθηκε στο ειδικό, αλλά και στο ευρύ κοινό, εντάσσοντας στο έργο του στοιχεία από το ποπ και το λαϊκό έως το λόγιο και υψηλό και καθιστώντας το προσωπικό και ενδόμυχο οικουμενικό και παγκόσμιο.

Δοκιμάστηκε σε ένα πλατύ αισθητικό φάσμα μέσα από το οποίο αναδείχθηκε, προκάλεσε, πειραματίστηκε και επαναπροσδιορίστηκε για να αποκρυσταλλώσει κατά την τελευταία δεκαετία μία διακριτή, διεθνώς αναγνωρίσιμη ταυτότητα.

Το συνέδριο πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής, του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και του Ιδρύματος Παναγιώτη και Έφης Μιχελή, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Δήμου Αθηναίων.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χορηγός η Παγκρήτια Τράπεζα στην έκθεση «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ EXPO»

Η «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ EXPO», έχει κερδίσει πλέον τη θέση της...

Καιρός: Ο πιο ζεστός Μάρτιος των τελευταίων 14 ετών

Καλοκαίρι θυμίζει ο καιρός σε συνδυασμό με την αφρικανική...

Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου αντιπρόεδρος των Δημοκρατών του Λοβέρδου

Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου είναι από σήμερα ο αντιπρόεδρος του...

Με ρεκόρ συμμετοχών το Ράλλυ Σπριντ «Μολών Λαβέ» στις Καρυές

Η αγωνιστική χρονιά για τους χωμάτινους αγώνες του 2024...
Μετάβαση στο περιεχόμενο