Διαβάσαμε: «Ο Ελληνιστικός Κόσμος του Κ.Π. Καβάφη» από τον Ηλία Κοντοζαμάνη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι άνθρωποι γνωρίζουν τα γινόμενα.

Τα μέλλοντα γνωρίζουν οι θεοί,

πλήρεις και μόνοι κάτοιχοι πάντων των φώτων.

Εκ των μελλόντων οι σοφοί τα προσερχόμενα

αντιλαμβάνονται. Η ακοή

αυτών κάποτ’ εν ώραις σοβαρών σπουδών

ταράττεται. Η μουσική βοή

τους έρχεται των πλησιαζόντων γεγονότων.

Και την προσέχουν ευλαβείς. Ενώ εις την οδόν

έξω, ουδέν ακούουν οι λαοί.

«Σοφοί δε προσιόντων»

Κ.Π. Καβάφης

Ταξιδεύουμε σε μια άλλη εποχή, σε μια εποχή όπου το ελληνιστικό στοιχείο δεν γνωρίζει όρια και εκτείνεται μέχρι τα βάθη της Ανατολής. Σε αυτό το ταξίδι στον χρόνο ερχόμαστε σε επαφή με τέσσερις μεγάλες Δυναστείες που δημιουργήθηκαν μετά τον θάνατο του Μέγα Αλέξανδρου, τους Αντιγονίδες στην Ελλάδα, τους Σελευκίδες στη Συρία, τους Πτολεμαίους στην Αίγυπτο και τους Ασμοναίους Εβραίους των ελληνιστικών βασιλείων του Πόντου, της Καππαδοκίας και της Οσροηνής. Συνδετικός στο μακρινό παρελθόν και το κοντινό παρόν η ποιητική κληρονομιά του μεγάλου Αλεξανρινού ποιητή, Κωνσταντίνου Π. Καβάφη. Μια κληρονομιά που αποτυπώνεται στους πίνακες ζωγραφικής του Ηλία Κοντοζαμάνη, πορτρέτα που απεικονίζουν επιφανή πρόσωπα εκείνης της εποχής όπως τον Βασιλιά Δημήτριο, τη Βασίλισσα Στρατονίκη, τον Αντίοχο Γ’, τη Βασίλισσα της Αιγύπτου Κλεοπάτρα, τον Μάρκο Αντώνιο και τον Ιούδα Μακκαβαίο. Πρόσωπα που ήταν σημαντικά για την στρατιωτική τους πολιτική είτε για τα γοητευτικά γεγονότα της ζωής τους.

Ο συγγραφέας – εικαστικός, Ηλίας Κοντοζαμάνης, μετά τη περιπλάνηση στη Πόλη πασών των πόλεων τη Κωνσταντινούπολη μας ταξιδεύει σε πιο μακρινούς τόπους με το νέο του βιβλίο «Ο Ελληνιστικός Κόσμος του Κ. Π. Καβάφη». Έχοντας ως έναυσμα την έκθεση ζωγραφικής «Ελληνιστικός Κόσμος του Καβάφη» δημιούργησε ένα βιβλίο με δέκα ιστορικές διηγήσεις, όπου η μια διήγηση διαδέχεται την άλλη ομαλά σαν ένα σπονδυλωτό μυθιστόρημα. Μέσα από αυτές τις διηγήσεις περιπλανιόμαστε από το Αιγαίο μέχρι τη μακρινή Ινδία όπου κυριαρχούσε το ελληνιστικό στοιχείο και γνωρίζουμε πρόσωπα και γεγονότα της εποχής. Επιπλέον, στο συγκεκριμένο βιβλίο περιλαμβάνονται σαράντα ιστορικά ποιήματα του Κ. Π. Καβάφη, τα οποία πλαισιώνεται από τα υψηλής αισθητικής πορτρέτα φιλοτεχνημένα από τον ίδιο τον συγγραφέα. Αξίζει να τονιστεί ότι πολλά από αυτά τα ποιήματα είναι εντελώς άγνωστα στο ευρύ κοινό με τον αναγνώστη να έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με την άγνωστη πλευρά του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή. Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι το βιβλίο του Ηλία Κοντοζαμάνη «Ο Ελληνιστικός Κόσμος του Κ. Π. Καβάφη» είναι επίκαιρο όσο ποτέ καθώς αποδεικνύει περίτρανα ότι ακόμα και σήμερα ο Ελληνικός Πολιτισμός δεν γνωρίζει σύνορα.

Το βιβλίο του Ηλία Κοντοζαμάνη «Ο Ελληνιστικός Κόσμος του Κ. Π. Καβάφη» Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις iWrite.  

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

00:03:23

Η Ελευθερία Τσαγκίρη από την Τρίπολη και ο Senzu κυκλοφόρησαν νέο τραγούδι (vid)

Η Ελευθερία Τσαγκίρη από την Τρίπολη και ο Senzu,...

Γιατί οι υπηρεσίες χρώματος κοστίζουν πια πολύ «ακριβά»;

«Γιατί οι υπηρεσίες χρώματος κοστίζουν πια πολύ ακριβά;» από...

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πληθυσμού λόγω δασικής πυρκαγιάς στο Λουτράκι

Άσκηση επί χάρτου με την κωδική ονομασία «ΓΕΡΑΝΕΙΑ 2024» για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών λόγω δασικής πυρκαγιάς, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 19 Απριλίου, στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου. Η άσκηση εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων ετοιμότητας για τον βέλτιστο συντονισμό και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των εμπλεκομένων φορέων ενόψει της αντιπυρικής περιόδου. Η

ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε χθες, Πέμπτη...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο