Κωνσταντινόπουλος: Να αποφύγουμε τη δυσμενή μεταχείριση των παραδοσιακών και ΠΟΠ προϊόντων από τον λανθασμένο αλγόριθμο του Νutri-score

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ερώτηση στη Βουλή μαζί με άλλους Βουλευτές του ΚΙΝΑΛ  κατέθεσε ο Βουλευτής Αρκαδίας με το ΚΙΝΑΛ και Αντιπρόεδρος της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, σχετικά με τον κίνδυνο να υπάρξει υποβάθμιση από τους καταναλωτές σε βασικά προϊόντα της χώρας, λόγω λανθασμένης εισαγωγής του αλγοριθμικού συστήματος αξιολόγησης τροφίμων.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: 1) Υπουργό  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σ. Λιβανό

            2) Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Α. Γεωργιάδη

 

Θέμα: Υπαρκτός κίνδυνος να υποβαθμιστούν στην εκτίμηση των καταναλωτών βασικά προϊόντα και τρόφιμα της χώρας από την λανθασμένη εισαγωγή του αλγοριθμικού συστήματος αξιολόγησης τροφίμων της Ε.Ε. Nutri-score.

Κύριοι Υπουργοί  

Σοβαρή ανησυχία έχει προκύψει μεταξύ των παραγωγών και μεταποιητών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων της χώρας, προϊόντων και τροφίμων που αποτελούν  την βάση της μεσογειακής διατροφής, εξ αιτίας της λανθασμένης εισαγωγής του αλγοριθμικού συστήματος αξιολόγησης τροφίμων της Ε.Ε.- Nutri-score.

Συγκεκριμένα  με την εισαγωγή αυτού του συστήματος Nutri-score , οι ετικέτες των τροφίμων θα φέρουν κλιμακωτή σήμανση 5 κατηγοριών (A έως Ε). Για την σχεδιαζόμενη ταξινόμηση της κατάταξης και επισήμανσης κάθε τρόφιμου από το Α έως το Ε,  θα λαμβάνεται υπόψη η περιεκτικότητά τους σε συστατικά «προς αποφυγή», όπως οι θερμίδες, η ποσότητα σε σάκχαρα, κορεσμένα λιπαρά και αλάτι, και τα «θετικά συστατικά» όπως η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ελαιοκράμβη, καρυδέλαιο και ελαιόλαδο!

Όμως με βάση τα στοιχεία που φέρνουν στη δημοσιότητα ο τύπος, οι παραγωγοί, οι επαγγελματικοί φορείς αλλά και οι καταναλωτές, εάν  ο αλγόριθμος εφαρμοστεί με τη μορφή που προτείνεται σήμερα, είναι πιθανό να αξιολογεί ως περισσότερο κατάλληλα βιομηχανικά – επεξεργασμένα διατροφικά προϊόντα, κατατάσσοντας παράλληλα σε χαμηλότερες κατηγορίες εγνωσμένης διατροφικής αξίας παραδοσιακά προϊόντα όπως το ελληνικό ελαιόλαδο, το μέλι και τα παραδοσιακά τυριά καθώς και πολλά ΠΟΠ, ΠΓΕ και παραδοσιακά τρόφιμα (Φέτα). Παραδοσιακά και ΠΟΠ τρόφιμα που έχουν εξελιχθεί μέσα από μακρόχρονες διαδικασίες και η ωφελιμότητα τους για την υγεία δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, με τον τρόπο που επιχειρείται η εισαγωγή του αλγορίθμου.

Το Νutri-score όμως όπως σχεδιάζεται να εφαρμοσθεί θα υποβαθμίζει τα παραδοσιακά και ΠΟΠ προϊόντα, υποβαθμίζει τη μεσογειακή διατροφή, ενοχοποιεί πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Το ελαιόλαδο με τα τόσα ευεργετικά συστατικά του, την αξία του για την διατροφή του πληθυσμού που συνδυάζεται με  την απουσία βιομηχανικής επεξεργασίας κατά την παραγωγή του (χυμός ελιάς) βρίσκεται στην κατηγορία δ, την ίδια με το κέτσαπ! Το ίδιο συμβαίνει και με άλλα προϊόντα και αυτό ανησυχεί τόσο τους παραγωγούς και μεταποιητές όσο και τους καταναλωτές. Δεν είναι λίγοι που βλέπουν επανάληψη της αποτυχημένης ιδέας του συστήματος σήμανσης των τσιγάρων light (με χαμηλή περιεκτικότατα σε νικοτίνη και πίσσα) που για  ένα διάστημα αύξησαν απλώς την κατανάλωση τσιγάρων, χωρίς να ωφεληθεί η υγεία των καπνιστών. Για τον λόγο αυτό οι επαγγελματικοί φορείς σε πρόσφατες παρεμβάσεις τους ζητούν να αλλάξει άμεσα ο αλγόριθμος και σε δεύτερη κλίμακα η  προαιρετικότητα της εφαρμογής.

Όπως δε σημειώνουν αγροδιατροφικές συμπράξεις, όπως της Κρήτης και αλλού την στιγμή που προσπαθούν να συνδέσουν τα παραδοσιακά τρόφιμα και προϊόντα της μεσογειακής διατροφής με τον τουρισμό και τους επισκέπτες καταναλωτές αυτή η προσπάθεια ακυρώνεται από την άλλη μεριά από τον τρόπο εισαγωγής  του Νutri-score . Οι φορείς τονίζουν ότι στον αλγόριθμο του  Νutri-score δεν λαμβάνονται υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία των καταναλωτών, η φυσική τους δραστηριότητα, η ψυχολογία τους καθώς και άλλες ιδιότητες των τροφίμων όπως είναι τα προ-βιοτικά τρόφιμα με φυσική ζύμωση (γαλακτοκομικά, προϊόντα κρέατος, ελιές κλπ) ιδιαίτερα ωφέλημα για την ισορροπημένη διατροφή του ανθρώπου. 

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός

Με ποιο τρόπο θα ενισχύσετε την θέση της χώρας ώστε να αποφευχθεί η δυσμενής μεταχείριση των παραδοσιακών και ΠΟΠ, ΠΓΕ προϊόντων από τον λανθασμένο ή ελλιπή  αλγόριθμο του Νutri-score και που θα έχει επιπτώσεις τόσο στους παραγωγούς όσο και τους καταναλωτές; 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Απόστολος Πάνας

Βασίλης Κεγκέρογλου

Γιώργος Αρβανιτίδης

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Ευαγγελία Λιακούλη 

Χρήστος Γκογκας

Μιχάλης Κατρίνης

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στήριξη της Δημόσιας Υγείας από την Περιφέρεια Πελοποννήσου | Νέες Παραδόσεις Ιατρικού Εξοπλισμού

Στο πλαίσιο ενίσχυσης  δομών υγειονομικής περίθαλψης  αλλά και χώρων αυξημένης παρουσίας πληθυσμού, ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Χρυσοβαλάντης Μέλλος, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχό παρέδωσε: Στον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Κορίνθου Καρπούζη Γρηγόριο  μια    (01) συσκευή ανίχνευσης φλεβών. Στην Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας Αλειφέρη Ελένη μια (01) συσκευή ανίχνευσης φλεβών Στον Διευθυντή του Κέντρου

Πολύ υψηλός κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς στους νομούς Αργολίδας, Κορινθίας και Λακωνίας την Τετάρτη 17 Ιουλίου

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, τον οποίο εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας για την Τετάρτη 17 Ιουλίου προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) στους Νομούς Αργολίδας, Κορινθίας, Λακωνίας. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες και στους επαγγελματίες να είναι ιδιαίτερα

Ευχαριστήρια Επιστολή

Στις συνθήκες οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας και κατ’ επέκταση οι τοπικές κοινωνίες, οι δωρεές για την υποστήριξη των ευπαθών ομάδων αποτελούν πανάκεια, τόσο σε κοινωνικό, όσο και ψυχολογικό επίπεδο.  Και όταν λαμβάνουν χώρα ανάλογες δωρεές οφείλουμε να τις αποδεχόμαστε και να τις επικροτούμε. Γι’ αυτό και η αποδοχή, εκ μέρους της Δημοτικής Επιτροπής

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο