Πέμπτη, 13 Μαρτίου, 2025
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Ο ΚΑΙΡΟΣ

Η ορκωμοσία του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ενώπιον της Βουλής ορκίζεται σήμερα ο Κωσταντίνος Τασούλας, ως ο ένατος πρόεδρος της Δημοκρατίας, διαδεχόμενος την Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας.

Η δοξολογία τελείται στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής, από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο και αμέσως μετά ο Κωνσταντίνος Τασούλας θα ορκιστεί, παρουσία των βουλευτών.

Η ορκωμοσία θα γίνει επάνω στην έδρα του Προέδρου της Βουλής.

Κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας, ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει εξ αριστερών τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και εκ δεξιών τον πρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Δείτε ζωντανά την τελετή ορκωμοσίας:

 

Μετά τον όρκο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος της Βουλής και ο Αρχιεπίσκοπος θα υπογράψουν τους τέσσερις παπύρους και αμέσως μετά θα πάνε στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής.

Εκεί θα είναι και οι αρχηγοί των Επιτελείων των Γενικών Επιτελείων, όπου θα τους περιμένουν για μια σύντομη συνομιλία.

Οι επιτελείς, πρώτοι, θα κατέβουν στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη ενώ θα τους ακολουθήσουν ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης και μετά από λίγη ώρα θα κατέβει και ο νέος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας.

Λίγο αργότερα, θα καταθέσει στεφάνι, ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιθεωρήσει το άγημα των Ενόπλων Δυνάμεων και θα ακουστεί ο Εθνικός Ύμνος.

Στη συνέχεια, με αυτοκίνητο ο κ. Τασούλας θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα γίνει η τελετή παράδοσης – παραλαβής.

Από το τρίτο πολιτειακό αξίωμα στο πρώτο

Ο Κ. Τασούλας, αναλαμβάνει τα καθήκοντα του σε μία περίοδο όπου τα πολιτικά πάθη έχουν ενταθεί και το κύριο ζητούμενο, εκ του νέου του θεσμικού ρόλου πλέον, είναι να πείσει ότι μπορεί να λειτουργήσει ως το ενοποιητικό στοιχείο, που θα βοηθήσει στην ομαλή πορεία της χώρας.

Ο Κωσταντίνος Τασούλας, εξελέγη Προέδρος στην τέταρτη κατά σειρά ψηφοφορία, συγκεντρώνοντας 160 ψήφους, από τα πιο πενιχρά της μεταπολίτευσης.

Σ’ αυτό συνετέλεσε και η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να κάνει μια επιλογή πιο κοντά στο κόμμα, παρά προς την κεντροαριστερά, σενάριο που «έπαιζε» επί μήνες. Ο πρωθυπουργός προέταξε την συσπείρωση της παράταξης και για πολλούς με αυτή την επιλογή περιόρισε και την προς τα δεξιά της ΝΔ διαρροή ψήφων.

Η οριακή εκλογή Προέδρου πάντως δεν είναι κάτι πρωτοφανές στα μεταπολιτευτικά πολιτικά χρονικά, καθώς και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1990 εξελέγη με μόλις 153 ψήφους, αυτό όμως σε τίποτα δεν μείωσε το πολιτικό του αποτύπωμα, που είναι από τα ισχυρότερα στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας.

Η μεταπήδηση από το τρίτο πολιτειακό αξίωμα στο πρώτο είναι ένα στοίχημα για τον Κωσταντίνο Τασούλα. Μπορεί οι προβλεπόμενες από το Σύνταγμα αρμοδιότητες να είναι περιορισμένες, αλλά πάντα ο ανώτατος άρχοντας δίνει το στίγμα του και αυτό τον καταξιώνει στη συνείδηση των πολιτών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Βασίλειος Σιδέρης: «Διαχείριση αποβλήτων με γνώση, συνεργασία και σεβασμό στο περιβάλλον»

Στην εσπερίδα με θέμα «Εναλλακτική Διαχείριση ΑΕΚΚ στα ιδιωτικά και δημόσια έργα στην Π.Ε. Αργολίδας», που διοργάνωσε η ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. υπό την αιγίδα του Δήμου Ναυπλιέων, συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας, Βασίλειος Σιδέρης. Το ζήτημα της διαχείρισης των Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) αποτελεί σοβαρή περιβαλλοντική και πολεοδομική πρόκληση. Η ανεξέλεγκτη απόθεση αυτών των αποβλήτων

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Αυτοκινητόδρομο Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και κλάδος Λεύκτρο – Σπάρτη

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου ανακοινώνεται ότι...

VisitPeloponnese | Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στη FOOD EXPO 2025- Γεύση, παράδοση, καινοτομία

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετείχε στη FOOD EXPO 2025, τη μεγαλύτερη διεθνή έκθεση τροφίμων και ποτών στην Ελλάδα, η οποία πραγματοποιήθηκε από 8 έως 10 Μαρτίου στο Athens Metropolitan Expo. Με τη συμμετοχή 41 επιχειρήσεων τροφίμων και 8 οινοποιείων, η Πελοπόννησος ανέδειξε το δυναμικό της στον αγροδιατροφικό τομέα, ενισχύοντας την εξαγωγική προοπτική των προϊόντων της και

Συλλήψεις για κλοπές στην Κορινθία

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ Εξιχνίαση μίας (1) περίπτωσης ληστείας Εξιχνιάστηκε, ύστερα από...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ