«Σηκώνει μανίκια και πέφτει με τα μούτρα στη δουλειά» τα επόμενα 24ωρα η κυβέρνηση, ενόψει της έλευσης ενός εξαιρετικά «καυτού» Σεπτεμβρίου.
Με την έλευση του Σεπτεμβρίου εξαντλείται και επισήμως η όποια «δικαιολογία» για καλοκαιρινή ραστώνη και το Μέγαρο Μαξίμου καλείται να βάλει μπροστά τις μηχανές για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, αλλά και για να κλείσει μια σειρά από ανοιχτά μέτωπα.
Έλευση κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα για την έναρξη της τρίτης αξιολόγηση, επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Ελλάδα και ΔΕΘ είναι τα τρία μεγάλα γεγονότα που φέρνει μαζί του ο Σεπτέμβριος για την κυβέρνηση, με την τελευταία να καλείται να αποκομίσει τα μέγιστα δυνατά οφέλη (από τα δύο τελευταία γεγονότα κυρίως), αλλά και να δρομολογήσει την τρίτη αξιολόγηση, προκειμένου να μην τεθεί κανένας κίνδυνος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Σε αυτή τη «βαριά» ατζέντα για το Μέγαρο Μαξίμου, δεν αποκλείεται να προστεθεί και η πιθανή έλευση στην Αθήνα της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ – και λέμε πιθανή γιατί ακόμη το Ταμείο δεν την επιβεβαιώνει.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η ομιλία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της 82ης ΔΕΘ θα πραγματοποιηθεί στις 9 Σεπτεμβρίου, ενώ θα έχει προηγηθεί στις 7 και 8 του μηνός η επίσκεψη του Εμμανουέλ Μακρόν στην Ελλάδα.
Μεγάλο «στοίχημα» η επίσκεψη Μακρόν στην Ελλάδα
Το μέλλον της Ευρώπης όπως έχει σκιαγραφηθεί από τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας με τις επιβεβλημένες αλλαγές στη γηραιά ήπειρο αλλά και η εμβάθυνση των πολύπλευρων σχέσεων Ελλάδας-Γαλλίας θα απασχολήσουν τις συνομιλίες του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
Η έλευση του Γάλλου προέδρου στα μέσα Σεπτεμβρίου στην Αθήνα είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψή του από την εκλογή του, καθώς οι προηγούμενες συναντήσεις του εκτός Γαλλίας, ήταν επισκέψεις εργασίας ή συμμετοχή σε Συνόδους.
Για την ανάγκη της έναρξης διαλόγου για την επόμενη μέρα της Ευρώπης έχει τοποθετηθεί πολλαπλώς ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος συμμερίζεται σε μεγάλο βαθμό τις θέσεις του Εμανουέλ Μακρόν και για το λόγο αυτό η ελληνική πλευρά θεωρεί κομβική την επίσκεψη Μακρόν για τον προσανατολισμό του διαλόγου αναφορικά με το μέλλον της Ευρώπης.
Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και η ελληνική κυβέρνηση στο σύνολο της συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό με τις σκέψεις του Γάλλου προέδρου για την ανάγκη ύπαρξης πολιτικού ελέγχου και λογοδοσίας στην άσκηση της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής.
Με την ελληνική πλευρά να προσδίδει εξίσου ιδιαίτερη έμφαση – πέρα από τον απολύτως αναγκαίο εκδημοκρατισμό της οικονομικής διακυβέρνησης – και στην αποκατάσταση της ισορροπίας της οικονομικής με την κοινωνική διάσταση της Ευρώπης, θέμα που συνδέεται στενά με την εγκατάλειψη των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της μονόπλευρης λιτότητας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θεωρεί ότι η επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα αναδεικνύει το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει κομβικό ρόλο σε αυτό τον εν εξελίξει διάλογο και έχει πάψει τα τελευταία χρόνια να λογίζεται ως απλός παρατηρητής.
Παράλληλα η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου συνιστά αναγνώριση του αναβαθμισμένου γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας και δείχνει την έμπρακτη στήριξη της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας μας. Εκτιμάται δε πως το πολιτικό περιεχόμενο και η παρακαταθήκη αυτής της επίσκεψης, υπερβαίνουν το συμβολισμό της.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τη χώρα μας ο Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να αναδείξει το όραμά του για το μέλλον Ευρώπης, για την ενίσχυση των καταστατικών ευρωπαϊκών αξιών και της δημοκρατίας στην εποχή μας.
Στην ομιλία του αναμένεται να διαφανούν και στοιχεία της νέας αρχιτεκτονικής της ΕΕ και της Ευρωζώνης που βρίσκεται υπό συζήτηση μεταξύ Βερολίνου και Παρισίων τους τελευταίους μήνες. Παράλληλα, αναμένεται να αναδείξει τη σημασία που έχει η προσπάθεια της Ελλάδας να αντιμετωπίσει πιθανές ευρωπαϊκές κρίσεις, όπως αυτές των τελευταίων χρόνων, προασπίζοντας το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να αναδείξει την ιστορική σημασία της ελληνογαλλικής φιλίας και συνεργασίας και τον κρίσιμο ρόλο της Γαλλίας -αλλά και συγκεκριμένα του ίδιου του προέδρου Μακρόν, ήδη από την περίοδο που βρισκόταν στη θέση του υπουργού Οικονομίας- όσον αφορά τη στήριξη προς τη χώρα μας κατά τα χρόνια της κρίσης.
Παράλληλα θα τονίσει ότι η νέα αρχιτεκτονική ΕΕ και Ευρωζώνης μπορεί να οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον για τους Ευρωπαίους πολίτες υπό την προϋπόθεση ότι θα βασιστεί στην ανάπτυξη της κοινωνικής, δημοκρατικής Ευρώπης και στην προάσπιση του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Οι συνομιλίες των δυο ανδρών θα επικεντρωθούν σε τρεις τομείς: την προσέλκυση επενδύσεων προς την Ελλάδα, τη σταθερή πρόσβαση της χώρας μας στις αγορές και στο μέλλον της Ευρωζώνης.
Την ατζέντα των συνομιλιών των δυο ανδρών θα απασχολήσουν επίσης ζητήματα ευρωτουρκικών και ευρωρωσικών σχέσεων, Κυπριακό, εξελίξεις σε Δυτικά Βαλκάνια, μεταναστευτικό.
Ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να συνοδεύεται από τον υπουργό Οικονομικών/Οικονομίας Μπρούνο Λεμέρ και την αρμόδια υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ναταλί Λουαζό.
Στη γαλλική αποστολή συμμετέχουν επίσης επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε κρίσιμους τομείς όπως η ενέργεια, οι υποδομές, ο τουρισμός, οι νεοφυείς επιχειρήσεις, ο χρηματοπιστωτικός τομέας και η αμυντική βιομηχανία.
Άλλωστε η αγορά του ΟΛΘ από κοινοπραξία στην οποία ηγείται γαλλική εταιρεία, θεωρείται από τους Γάλλους αξιωματούχους ως ένδειξη αυξανόμενης εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και εφαλτήριο για νέες μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα.
Προ των πυλών η τρίτη αξιολόγηση
Όπως έχει ήδη αναφέρει το insider.gr, στην Αθήνα αναμένεται να βρεθούν την εβδομάδα των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (4 – 10 Σεπτεμβρίου) τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, προκειμένου να ξεκινήσουν τις προπαρασκευαστικές διεργασίες που σχετίζονται με την τρίτη αξιολόγηση.
Θα έχει προηγηθεί στις 4 Σεπτεμβρίου συνεδρίαση του EuroWorking Group όπου θα καταγραφεί η πρόοδος σχετικά με την προώθηση των προαπαιτούμενων που η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να υλοποιήσει μέσα στο καλοκαίρι.
Τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM τα οποία για 100 ημέρες έλεγχαν εξ αποστάσεως την εφαρμογή του προγράμματος, κατά την ολιγοήμερη παραμονή τους στην Αθήνα θα προχωρήσουν στην επισκόπηση των δημοσιονομικών μεγεθών, αλλά και των ήδη υλοποιημένων διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Κατά πληροφορίες, το περιεχόμενο του προϋπολογισμού του 2018 θα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων, δεδομένου ότι η Ελλάδα θα πρέπει να καταγράψει πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το επόμενο έτος
Κατά το ΔΝΤ, το πακέτο μεταρρυθμίσεων στη φορολογία εισοδήματος και το συνταξιοδοτικό σύστημα συμβάλλει στην υποστήριξη του φιλόδοξου μεσοπρόθεσμου στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ που συμφωνήθηκε με τους Ευρωπαίους εταίρους για το 2019-2022. Ωστόσο, για το 2018 το Ταμείο βλέπει ακόμη δημοσιονομικό κενό και αν και δεν θεωρεί πως υπάρχει η ανάγκη νέων μέτρων, ωστόσο φαίνεται να επιθυμεί την επιτάχυνση της εφαρμογής του μειωμένου αφορολογήτου.
Σε κάθε περίπτωση αυτά θα ξεκαθαρίσουν όταν οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) έλθουν στην Αθήνα στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου (πιθανότατα κάποιοι εξ αυτών να αντικατασταθούν έως τότε) και αφού προηγηθούν στις 24 Σεπτεμβρίου οι γερμανικές εκλογές.
Οι επικεφαλής των κλιμακίων θα διαβουλευθούν με τις ελληνικές αρχές ζητήματα σχετικά με την υλοποίηση των 66 προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης (εκ των συνολικά 113 μέτρων ορόσημων που απομένουν έως το τέλος του προγράμματος), ενώ εν όψει της κατάρτισης του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού 2018 θα διαφανεί και το εάν το ΔΝΤ θα ζητήσει τη μείωση του αφορολογήτου ήδη από το 2018.
«Ορόσημο» για το χρέος η πιθανή έλευση Λαγκάρντ
Επίσπευση των διαδικασιών που αφορούν στο μείζον ζήτημα του ελληνικού χρέους θα σηματοδοτήσει η επίσκεψη στην Αθήνα της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.
Μπορεί το ΔΝΤ να μην επιβεβαιώνει τις πληροφορίες πως η Κριστίν Λαγκάρντ θα επισκεφτεί την Ελλάδα στις 29 Σεπτεμβρίου, ωστόσο η συζήτηση για το ελληνικό χρέος αρχίζει επισήμως να φουντώνει ξανά.
«Δεν έχει ακόμη καθοριστεί ημερομηνία για πιθανή επίσκεψη στην Ελλάδα της Κριστίν Λαγκάρντ», ανέφερε πρόσφατα στο insider.gr εκπρόσωπος του ΔΝΤ, ωστόσο οι εξελίξεις έχουν ήδη αρχίσει να τρέχουν.
Η σχεδιαζόμενη επίσκεψη της Λαγκάρντ, όποτε τελικά κι αν πραγματοποιηθεί, αναμένεται να αποτελέσει «ορόσημο» για τις αποφάσεις που συνδέονται με το ελληνικό χρέος. Ούτως ή άλλως, όλοι γνωρίζουν ότι το ΔΝΤ αποτελεί τον βασικό υπέρμαχο της ανάγκης ελάφρυνσης του χρέους.
Εάν πράγματι η έλευση της «σιδηράς κυρίας» του ΔΝΤ στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, θα έρχεται σε μια καθαρά κομβική χρονική συγκυρία, αφού θα έχει προηγηθεί η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν στην Ελλάδα στα μέσα Σεπτεμβρίου και – πολύ περισσότερο – η διεξαγωγή των κρίσιμων γερμανικών εκλογών.
insider.gr