«Πυλώνας βιώσιμης ανάπτυξης για τις τοπικές κοινωνίες ο Πολιτισμός»

«Πυλώνας βιώσιμης ανάπτυξης για τις τοπικές κοινωνίες ο Πολιτισμός», το πλάνο δράσης του Παγκόσμιου Συνεδρίου στο Μπιλμπάο με τη συμμετοχή της Κ.Ε.Δ.Ε

Ξεκίνησαν οι εργασίες της πρώτης Συνόδου Κορυφής του UCLG, του Παγκοσμίου Οργανισμού για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, γνωστού και ως ο «Ο.Η.Ε των Πόλεων» με θέμα: «Πολιτισμός και Βιώσιμες Πόλεις». Το συνέδριο φιλοξενείται στην πόλη του Μπιλμπάο, στην Ισπανία.

Η Κ.Ε.Δ.Ε συμμετέχει με αντιπροσωπεία της με επικεφαλής τον Πρόεδρο Γιώργο Πατούλη, Δήμαρχο Αμαρουσίου. Τον Πρόεδρο συνοδεύει και ο Α' Αντιπρόεδρος Δημήτρης Καφαντάρης, Δήμαρχος Πύλου - Νέστορος.

Στο Συνέδριο εκπροσωπούνται κεντρικοί φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης από 49 χώρες του κόσμου, ενώ στους ομιλητές συμπεριλαμβάνονται ακαδημαϊκοί, ειδικοί αναλυτές και στελέχη διεθνών οργανισμών όπως ο Ο.Η.Ε, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Παγκόσμιο Forum για τον Πολιτισμό και η UNESCO.

Βασικός σκοπός της Συνόδου είναι η προώθηση της ιδέας να αποτελέσει ο Πολιτισμός τον 4ο πυλώνα της Βιώσιμης Ανάπτυξης μαζί με την Οικονομία, την Κοινωνία και το Περιβάλλον. Σε αυτό το πλαίσιο, θα υιοθετηθεί το κείμενο «Πολιτισμός 21: Δράσεις», ένα πλάνο δράσης βασισμένο στην Ατζέντα 21 για τον πολιτισμό, η οποία υιοθετήθηκε το 2004 στη Βαρκελώνη της Ισπανίας.

Όπως και με τα περιβαλλοντικά ζητήματα, η φιλοσοφία του UCLG στηρίζεται στο γεγονός ότι τα προβλήματα που συζητούνται και οι πολιτικές για τον πολιτισμό που συναποφασίζονται σε παγκόσμιο επίπεδο πρέπει να εφαρμόζονται ανά τον κόσμο από την τοπική αυτοδιοίκηση: Σκεφτόμαστε παγκόσμια, δρούμε τοπικά. Οι επεμβάσεις οφείλουν να γίνονται στο χαμηλότερο επίπεδο, σε αυτό που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη και από αυτούς που γνωρίζουν καλύτερα τα προβλήματα του αλλά και μπορούν να κατανοήσουν και να αναδείξουν τις πολιτιστικές ιδιαιτερότητες κάθε κοινότητας.

Οι Δράσεις οι οποίες θα υιοθετηθούν από τη Σύνοδο έχουν στόχο:

  • να αναδείξουν την αλληλεξάρτηση μεταξύ πολιτών, πολιτισμού και βιώσιμης ανάπτυξης. Πολιτισμός είναι οι άνθρωποι μιας πόλης και όχι -μόνον- τα αξιοθέατά της.
  • να παρέχουν ένα πλαίσιο δεσμεύσεων εφικτό και αποτελεσματικό, με σαφώς μετρίσιμα αποτελέσματα.
  • να καταστήσουν ακόμα πιο αποτελεσματική την Ατζέντα 21 για τον Πολιτισμό, ένα μοντέλο το οποίο έχει σχεδιαστεί μέσα από τη συνεργασία φορέων από χώρες όλων των ηπείρων και καλείται να εφαρμοστεί σε κάθε κοινότητα που το επιθυμεί από την τοπική αυτοδιοίκηση.
  • να αναδείξουν ακόμα περισσότερο τον ρόλο της τοπικής διακυβέρνησης στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην εφαρμογή πολιτικών για τους πολίτες, μαζί με τους πολίτες.
  • να συμβάλουν στην αναγνώριση της σημασίας του πολιτισμού από τον ΟΗΕ και στην ένταξή του στην Ατζέντα για την Βιώσιμη Ανάπτυξη μετά το 2015.

Η αντιπροσωπεία της Κ.Ε.Δ.Ε είχε ενεργή παρουσία στις εργασίες της Συνόδου με παρεμβάσεις με επίκεντρο την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση. Μαζί κατατέθηκαν και προτάσεις όσον αφορά στη διαχείρισή τους μέσα σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο δράσης.

Σε συνέχεια είχε σειρά διμερών επαφών με τους διοργανωτές, με εκπροσώπους του CEMR, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αντιπροσωπείες αντίστοιχων οργανώσεων τοπικής διακυβέρνησης, μεταξύ των οποίων, της Ισπανίας, της Ολλανδίας και της Τουρκίας, με τοπικούς παράγοντες από την πόλη του Μπιλμπάο αλλά και Ισπανούς αυτοδιοικητικούς.

Εγγραφείτε και διαβάστε τις σημαντικότερες ειδήσεις

fb yt
insta twiter

logofootermedia