ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΟρκίστηκε ο νέος υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς

Ορκίστηκε ο νέος υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς

Ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία του νέου υπηρεσιακού πρωθυπουργού. Ο Ιωάννης Σαρμάς έλαβε και επισήμως το χρίσμα προκειμένου να προχωρήσει άμεσα στο σχηματισμό κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα στις νέες εκλογές.

Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε όπως όριζε το πρωτόκολλο στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Στη συνέχεια ο Ιωάννης Σαρμάς θα ορίσει το υπηρεσιακό υπουργικό συμβούλιο, το οποίο ορκίστηκε σήμερα Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι.

Τον υποδέχτηκε ο Μητσοτάκης στο Μαξίμου

Στη συνέχεια ο κ. Σαρμάς μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου τον υποδέχτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να τον καλωσορίσει στα νέα του -προσωρινά- καθήκοντα.

Οι δύο τους είχαν έναν σύντομο διάλογο μπροστά στις κάμερες με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να του παραδίδει τον «ογκώδη» μπλε φάκελο (όπως τον χαρακτήρισε ο κ. Μητσοτάκης), ώστε να ενημερωθεί για όλα τα τρέχοντα θέματα, αλλά και μια επιστολή, η οποία περιγράφει τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, στη λογική του θεσμικού κράτους.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, ο φάκελος περιέχει τη συνοπτική παρουσίαση των λειτουργιών και των αποτελεσμάτων του κυβερνητικού έργου, το σχέδιο της κυβερνητικής πολιτικής για το 2023, σημείωμα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας και τα ορόσημα του επόμενου τριμήνου της χώρας.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως παρότι τα καθήκοντα της υπηρεσιακής κυβέρνησης είναι για ορισμένο χρόνο σύμφωνα με το Σύνταγμα, πρόκειται για μια κυβέρνηση με πλήρεις αρμοδιότητες και συνεπώς απαιτείται η μέριμνα ώστε η μετάβαση να γίνεται με τους κανόνες που η συνέχεια του κράτους επιβάλλει.

Από την πλευρά του ο κ. Σαρμάς τόνισε ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση είναι μόνο και μόνο για να οργανώσει τις εκλογές και πως έχει όλες τις εξουσίες αλλά για να εφαρμόσει το νόμο έως ότου «επανέλθει αυτός που θα προέρχεται από τη λαϊκή βούληση».

Η νέα κυβέρνηση

Τα φώτα πλέον είναι στραμμένα στα πρόσωπα που θα τον πλαισιώσουν στο έργο που καλείται να αναλάβει.

Αν και η τελική επιλογή ανήκει στον ίδιο τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, τα επικρατέστερα ονόματα έχουν ήδη κυκλοφορήσει, χωρίς βέβαια να αποκλείονται εκπλήξεις και αλλαγές.

Στο υπουργείο Εσωτερικών παραμένει η Καλλιόπη Σπανού, ενώ στο Εθνικής Άμυνας αναμένεται να τοποθετηθεί ο Αλκιβιάδης Στεφανής, στρατηγός εν αποστρατεία.

Για το υπουργείο Εξωτερικών προορίζεται ο Πρέσβης και έμπερος διπλωμάτης, Βασίλης Κασκαρέλης, ενώ ο πρώην Αρχηγός ΓΕΣ, Χαράλαμπος Λαλούσης είναι πιθανό να αναλάβει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Στο υπουργείο Παιδείας αναμένεται να τοποθετηθεί ο Χρήστος Κίττας, πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει ξαναυπηρετήσει σε υπηρεσιακή κυβέρνηση, το 2012 όταν είχε αναλάβει το υπουργείο Υγείας.

Το υπουργείο Υγείας αναμένεται να περάσει στην Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, η οποία φέρεται να έχει ήδη αποδεχθεί την πρόταση.

Ο Ιωάννης Σαρμάς, αφού ολοκληρώσει τη θητεία του ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός θα επανέλθει στα καθήκοντα του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τον Νοέμβριο του 2023 θα αποχωρήσει από το δικαστικό σώμα, λόγω συμπλήρωσης της τετραετίας και όχι λόγω ορίου ηλικίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προηγούμενος υπηρεσιακός πρωθυπουργός στην Ελλάδα ήταν το 2012 ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτης Πικραμμένος, ύστερα από εντολή του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, αφού οι εκλογές που διεξήχθησαν τον Μάιο εκείνης της χρονιάς δεν έδωσαν ισχυρή πλειοψηφία σε κανένα κόμμα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο