Γ. Χρονόπουλος : Γιατί με τον Γιώργο Παπανδρέου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου για την ηγεσία της δημοκρατικής παράταξης έφερε ένα μεγάλο κύμα ενθουσιασμού στους προοδευτικούς πολίτες.

γράφει ο Γιώργος Αν. Χρονόπουλος

Μέσα σε λίγες μέρες από την αναγγελία της υποψηφιότητας του, δημιουργήθηκαν την Κυριακή 7 Νοέμβρη στις 12 το μεσημέρι ταυτόχρονες δομές οργάνωσης σε όλη την Ελλάδα φίλων και υποστηρικτών του Γιώργου Παπανδρέου προκαλώντας ένα δεύτερο κύμα ενθουσιασμού, ένα ρεύμα αλλαγής που μπορεί να συμπαρασύρει οτιδήποτε παρασιτικό, δημαγωγικό , λαϊκιστικό στοιχείο βρεθεί στο διάβα του.

Τι είναι αυτό όμως που κάνει τους πολίτες να αφυπνιστούν και να συμμετάσχουν με την μορφή αυτοοργάνωσης σε αυτόν τον αγώνα δίπλα στον Γιώργο Παπανδρέου για την νέα αλλαγή; Ποια είναι η απάντηση στο ερώτημα: Γιατί με τον Γιώργο Παπανδρέου; Γιατί ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ο πρωθυπουργός που έσωσε την χώρα από την χρεωκοπία βάζοντας την εθνική σωτηρία πάνω από το κομματικό και πολιτικό του συμφέρον. Σε αντίθεση με κάποιους από άλλα κόμματα , αλλά και από το ΠΑΣΟΚ που χρησιμοποιώντας την κρίση έχτιζαν καριέρες .

Μια δημοσιονομική κρίση που παρέλαβε από την κυβέρνηση Καραμανλή της οποίας δεν γνώριζε τον ακριβή βαθμό επικινδυνότητας της, αφού είχαν φροντίσει οι προηγούμενοι να παραποιήσουν τα οικονομικά στοιχεία, τα λεγόμενα greek statistics. Γιατί είναι αυτός που θέσπισε τον θεσμό της διαύγειας , της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, της ηλεκτρονικής συνταγογράφισης πηγαίνοντας κόντρα σε συμφέροντα και δίκτυα εξουσίας ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα για το κράτος από σπατάλες, να μειωθούν οι τιμές των φαρμάκων και από την άλλη να βγαίνουν όλα στο φως και να ξέρει ο πολίτης που πάνε τα λεφτά του. Γιατί ήταν αυτός που έκανε το υπουργείο κλιματικής αλλαγής και μιλούσε πριν 15 χρόνια για πράσινη ανάπτυξη όταν κάποιοι άλλοι έλεγαν πράσινα άλογα.

Τώρα μετά την τραγωδία στο μάτι , τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού και τα έντονα καιρικά φαινόμενα που πέρα από υλικές καταστροφές συνοδευτήκαν και από απώλειες ανθρωπίνων ζωών ίσως κατάλαβαν τις παραπάνω έννοιες. Γιατί περιορίσθηκε το εύρος του θεσμού της βουλευτικής ασυλίας.

Γιατί αναμορφώθηκε ο θεσμός του «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων και καθιερώθηκε η δημοσίευση και στο διαδίκτυο των δηλώσεων, ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια και κοινωνικός έλεγχος.
Γιατί ποινικοποιήθηκε η φοροδιαφυγή.
Γιατί Καθιερώθηκε ο θεσμός του εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος.
Γιατί δημιουργήθηκε η Αρχή καταπολέμησης του μαύρου χρήματος.
Γιατί καταργήθηκε, έναντι των ελεγκτικών αρχών, το τραπεζικό απόρρητο.
Γιατί καθιερώθηκε ο έλεγχος, μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος, της νομιμότητας των καταθέσεων που μεταφέρονται στο εξωτερικό.
Γιατί θεσμοθετήθηκε ως Ανεξάρτητη Αρχή η Στατιστική Υπηρεσία για να διασφαλισθεί η αντικειμενικότητα των στοιχείων.
Γιατί έγινε απογραφή των συνταξιούχων και εντοπίσθηκαν οι περιπτώσεις παράνομων συντάξεων.
Γιατί εξαιτίας του χτίστηκε από το μηδέν ο Ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης που εξασφάλισε τα πρώτα 110 δις σώζοντας την χώρα από την χρεωκοπία όταν άλλοι με τις πράξεις τους την οδηγούσαν εκεί.
Γιατί σχημάτισε την πιο μικρή σε αριθμό υπουργών κυβέρνηση μετά την μεταπολίτευση αφού σκοπός του δεν ήταν και ακόμα και σήμερα δεν είναι το μοίρασμα της εξουσίας, αλλά η αλλαγή των δομών της εξουσίας.
Γιατί είναι αυτός που μπορεί να δώσει ξανά στο κίνημα την χαμένη του ιδεολογική ταυτότητα και να αναδείξει ξανά τις αρχές τις αξίες και τα ιδανικά της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης.
Γιατί είναι αποδεδειγμένα ο πολιτικός του μέλλοντος . Οι νέες ιδέες δεν είναι ηλικιακό ταμπού. Οι νέες ιδέες και η πρόοδος είναι στάση ζωής.
Γιατί ο Γιώργος Παπανδρέου βάζει στο επίκεντρο της πολιτικής τον άνθρωπο και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Πάντα οι Παπανδρέου ήταν δίπλα στους κοινωνικά αδύναμους, στους μη προνομιούχους , στα λαϊκά στρώματα. Γιατί είναι αυτός που ενώνει και μεγαλώνει την παράταξη και ενεργοποιεί μεγάλη ομάδα προοδευτικών πολιτών. Γιατί είναι αδιαπραγμάτευτα προοδευτικός και δημοκράτης. Δεν έχει εξαρτήσεις και δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος. Γιατί έχει την βούληση και το κύρος να υπερασπιστεί την πατρίδα μας και την σοσιαλδημοκρατία σε παγκόσμιο επίπεδο. Γιατί όσα είπε τα λέει και σήμερα. Γιατί πλέον τον έχει δικαιώσει η ιστορία.

Γιατί η συνέπεια της πολιτική του πορεία μπορεί να εγγυηθεί ένα μέλλον με προοπτική που θα δίνει διέξοδο στους πολίτες και τη χώρα για τα επόμενα 10-15 χρόνια με απαντήσεις στις μεγάλες προκλήσεις. Γιατί μπορεί να δημιουργήσει μια Ελλάδα που θα εκφράζει τις αξίες και τα ιδανικά της προόδου που γεννήθηκαν σε αυτόν τον τόπο. Τέλος θα ήθελα να αναφερθώ σε όλους αυτούς που για δέκα χρόνια περίπου μπορεί να πέρασαν δυσκολίες , ειρωνείες ακόμα και χλευασμούς και προπηλακισμούς.

Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ όμως πάντα έρχεται σε όλους τους τομείς της ζωής ΑΝ δεν κρυφτείς ΑΝ έχεις υπομονή, ΑΝ μείνεις συνεπής με τον εαυτό σου, πιστός στις ιδέες σου, στις ΑΞΙΕΣ τα ΙΔΑΝΙΚΑ σου και τις ΑΡΧΕΣ σου, χωρίς να παρεκκλίνεις και να λοξοδρομείς σε οποιαδήποτε πρόκληση ακόμα και αν αυτή έχει οικονομικό, επαγγελματικό και κοινωνικό κόστος.

Στο τέλος πάντα η αλήθεια θα υπερισχύει του ψέματος η πρόοδος της συντήρησης και το φως θα νικά πάντα το σκότος. Μετά από κάθε καταιγίδα ανατέλλει πάντα ο ΗΛΙΟΣ.

Γιώργος Αν. Χρονόπουλος
Καθηγητής Φυσικής Αγωγής – Προπονητής Πετοσφαίρισης
τ. ειδικός συνεργάτης Δήμου Τρίπολης

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σε πλήρη λειτουργία τη Μεγάλη Εβδομάδα το Κοινωνικό Μαγειρείο του Δήμου Άργους Μυκηνών

Ο Δήμος Άργους Μυκηνών ενημερώνει τους ωφελούμενους του Κοινωνικού...

Συνεργασία Άννας Μαστοράκου – Θ. Βασιλόπουλου για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στον τομέα της υγείας

Σε ιδιαίτερα ευχάριστο κλίμα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας...

Πρωταθλητής ο Παναργειακός και άνοδος στη Super League 2 μετά από 27 χρόνια

Πρωταθλητής του 3ου ομίλου της Γ΄Εθνικής για την περίοδο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο