Ο βουλευτής Γιώργος Η. Παπαηλιού στον e-ΕΦΚΑ και στην Τοπική Μονάδα Υγείας και στο Κέντρο Υγείας Τρίπολης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

 Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαηλιού, κατά την επίσκεψή του στον e-ΕΦΚΑ και στην Τοπική Μονάδα Υγείας και στο Κέντρο Υγείας Τρίπολης

, στις 26.6.2020, ενημερώθηκε από τους διευθυντές της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πελοποννήσου και της Τοπικής Διεύθυνσης Αρκαδίας για την κατάσταση που επικρατεί σ΄ αυτόν και συζήτησε μαζί τους και με εργαζόμενους για την προοπτική της λειτουργίας του.

Ο Γιώργος Παπαηλιού αρχικά υπογράμμισε ότι υπάρχει ζήτημα ρευστότητας στα οικονομικά του ΕΦΚΑ, του e-ΕΦΚΑ πλέον, λόγω του ότι τα έσοδά του έχουν ήδη απομειωθεί σημαντικά, εξαιτίας της αυξανόμενης ανεργίας και της επικράτησης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, αλλά και της καθυστέρησης μεταφοράς σ΄ αυτόν των οφειλομένων από το κράτος ποσών των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση ήταν ή είναι σε αναστολή.

Στη συνέχεια συμφώνησε με τους συνομιλητές του, ότι ο e-ΕΦΚΑ στην Πελοπόννησο και ειδικότερα στην Αρκαδία αντιμετωπίζει εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του. Η έλλειψη και η κακή κατανομή του προσωπικού, η ανάθεση σε αυτό (στο προσωπικό της Τοπικής Διεύθυνσης Αρκαδίας) της εξυπηρέτησης των αναγκών άλλων νομών, αλλά και η επιβάρυνσή του με άλλα πρόσθετα καθήκοντα, αποτελούν τις βασικές αιτίες. Τα προβλήματα, ιδίως ως προς την έκδοση των συντάξεων, έχουν επιδεινωθεί δραματικά, με αποτέλεσμα οι εκκρεμείς αιτήσεις να πολλαπλασιάζονται, αφού δεν υπάρχει δυνατότητα εκκαθάρισής τους, οι ΤΔΕ δεν λειτουργούν διότι δεν έχουν συγκροτηθεί κλπ.

Οι υπάλληλοι έχουν φθάσει στα όρια της απόγνωσης και οι συναλλασσόμενοι δικαίως διαμαρτύρονται, αφού, μη εξυπηρετούμενοι, δεν λαμβάνουν τις συντάξεις που δικαιούνται, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Είναι απαραίτητη η αναδιάταξη των υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ, ώστε το προσωπικό της Τοπικής Διεύθυνσης Αρκαδίας να παύσει να εξυπηρετεί ανάγκες άλλων νομών, να επιμορφωθεί, να προσληφθεί νέο μόνιμο προσωπικό, να κατανεμηθεί ορθολογικά και «να λάβει σάρκα και οστά» η ηλεκτρονική διασύνδεση των συστημάτων των επιμέρους πρώην ασφαλιστικών ταμείων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ αδυνατεί να διαχειριστεί στοιχειώδη προβλήματα και με την πολιτική ψευδών εξαγγελιών που δεν υλοποιούνται αλλά γίνονται μόνον για επικοινωνιακούς λόγους και του «βλέποντας και κάνοντας», προκαλεί αδιέξοδα στον κρίσιμο τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, με σκοπό την ιδιωτικοποίησή της.

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαηλιού, κατά την επίσκεψή του στην Τοπική Μονάδα Υγείας και στο Κέντρο Υγείας  Τρίπολης, στις 26.6.2020, ενημερώθηκε από τους διευθυντές τους  για την κατάσταση που επικρατεί σ΄ αυτά και συζήτησε μαζί τους και με εργαζόμενους για την  προοπτική της λειτουργίας τους.

Ο Γιώργος Παπαηλιού, αφού υπενθύμισε τη διάλυση του ΙΚΑ-ΠΕΔΥ, με  την απόλυση χιλιάδων γιατρών (13 στην Αρκαδία) το 2014 επί υπουργίας υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, υπογράμμισε τη σημασία της ΤΟΜΥ, που θεσμοθετήθηκε επί της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και του ΚΥ Τρίπολης στην παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για χιλιάδες συμπολίτες μας στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τρίπολης.

Στη συνέχεια, κατέστησε σαφές ότι οι ΤΟΜΥ πρέπει να ενσωματωθούν οργανικά στο ΕΣΥ και μετά τη λήξη της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, προκειμένου να επιτελέσουν πλήρως την αποστολή τους, την πρόληψη, την ολοκληρωμένη φροντίδα ασθενών, τη διενέργεια εμβολιασμών, την κατ΄ οίκον φροντίδα και την πλήρη λειτουργία του θεσμού του οικογενειακού γιατρού.

Όμως για την πλήρη επιτέλεση της αποστολής τους, απαιτείται η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, απαραιτήτως γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων, όπως παιδιάτρου, γυναικολόγου, ακτινολόγου και ψυχιάτρου, που σήμερα λείπουν και δεν έχει δρομολογηθεί η πρόσληψή τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, μπορεί να αξιοποιηθούν πλήρως και το μικροβιολογικό εργαστήριο και το καινούργιο  ψηφιακό ακτινογραφικό.

Είναι προφανές, ότι η πρόσφατη πανδημία ανέδειξε την ανεκτίμητη αξία του  δημόσιου συστήματος υγείας και την ανάγκη να δρομολογηθούν γενναίες επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό, εξοπλισμό και υποδομές, με ταυτόχρονη εργασιακή και μισθολογική αναβάθμιση του προσωπικού.

Χρειάζεται πολιτική βούληση προς αυτή την κατεύθυνση και όχι προς την αντίθετη, αυτήν της ιδιωτικοποίησης,  προς την οποία κινείται η κυβέρνηση της ΝΔ.

{gallery}papahlioy_egka{/gallery}

 

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκίνησε το μαγικό της ταξίδι για το Παρίσι

To μαγικό της ταξίδι για το Παρίσι ξεκίνησε η...

Επιτρεπόμενο Ωράριο Λειτουργίας Καταστημάτων

  Τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα παροχής υπηρεσιών σε καταναλωτές, επιτρέπεται να λειτουργούν, τηρούμενης της εργατικής νομοθεσίας: 1ον.  ΩΡΑΡΙΟ:  Από τις 6:00  έως  τις  21:00,         ΗΜΕΡΕΣ:  Από τη Δευτέρα έως και το Σάββατο, εκτός από τις εξής ημέρες:         α) την πρώτη ημέρα του έτους (Πρωτοχρονιά),         β) την ημέρα της εορτής των

Ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατων Οικολόγων [ΣΑΟΟ] θα εξορμήσει στο όρος Ζάβιτσα της Κυνουρίας

Την Κυριακή 21 Απριλίου 2024 ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατων...
00:00:00

Δείτε ζωντανά το 9ο «Our Ocean Conference» (OOC-9)

Η Ελλάδα φιλοξενεί το 9ο “Our Ocean Conference” (OOC-9),...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο