Οδ. Κωνσταντινόπουλος: Ο Υπουργός Ανάπτυξης να καταθέσει συγκεκριμένα στοιχεία για τις πληρωμές του ΕΣΠΑ

«Ο Υπουργός Ανάπτυξης να καταθέσει συγκεκριμένα στοιχεία για τις πληρωμές του ΕΣΠΑ και τις υποχρεώσεις της Κυβέρνησης. Τέρμα στις γενικολογίες και στα ψέματα.»

[iframe width=”420″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/DrLnx8n-Nus” frameborder=”0″ allowfullscreen ]

O Βουλευτής Αρκαδίας και επικεφαλής του Τομέα Ανάπτυξης της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος σε σημερινή ομιλία του στη Βουλή ως Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου σχετικά με τα έργα προς μεταφορά και έργα phasing στο νέο ΕΣΠΑ, κατόπιν επίκαιρης επερώτησης Βουλευτών της ΝΔ προς τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, τόνισε τα ακόλουθα σημεία:

Ο Υπουργός Οικονομίας αρέσκεται να μιλά γενικά, και όχι με ειδικά στοιχεία, αλλά μία ουσιαστική συζήτηση για το ΕΣΠΑ είναι απαραίτητη. Παρ’όλο που δεν το ανέφερε ο κ.Σταθάκης, η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει συμβάλει δημιουργικά και στη συζήτηση για τον αναπτυξιακό νόμο και στην προσπάθεια απορρόφησης των πόρων του ΕΣΠΑ 2007-2013, με σκοπό την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Εξάλλου, χαιρόμαστε ιδιαίτερα που ο εφαρμοστικός νόμος για το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, τον οποίο είχατε καταψηφίσει πριν από ένα χρόνο, τελικά – κατά τις δηλώσεις σας – δεν είναι «φαραωνικός» και «προχωράει». Μπράβο σας, καλά κάνετε και τον προχωράτε.

Υπάρχει σύγχυση στις δηλώσεις του Υπουργού σχετικά με την υπερδέσμευση κονδυλίων του παλαιού ΕΣΠΑ: προηγουμένως είπε 156%. Το καλοκαίρι ο κ.Χαρίτσης και ο κ.Κορκολής δήλωναν 125%, και συνολικά 2,3 δις ευρώ – όχι 10 δις που προανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Καταθέτω την εξυγίανση των έργων που υπέγραψα ο ίδιος, στις 8 Αυγούστου 2014 στην Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής (DG Regio) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: το σύνολο των έργων phasing ανέρχονταν σε 2,37 δις ευρώ. Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε απόλυτα με την εξυγίανση. Καλώ να καταθέσει και ο Υπουργός τη δική του εξυγίανση, όπως την απέστειλε στην Επιτροπή.

Ο κ.Υπουργός παρουσιάζει ως μεγάλη επιτυχία τη μείωση της εθνικής συμμετοχής, η οποία δεν είχε συμβεί τα προηγούμενα έτη. Μείωση της εθνικής συμμετοχής σημαίνει λιγότερα έργα. Να μας πει ο κ.Υπουργός πόσο ακριβώς μειώθηκε η εθνική συμμετοχή.

Καταθέτω την απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2007-2013 στις 7 Ιανουαρίου 2015, σύμφωνα με το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) του Υπουργείου Οικονομίας: πληρωμές 17,473 δις ευρώ. Καλώ τον Υπουργό και τον Υφυπουργό να καταθέσουν τις μέχρι σήμερα δικές τους πληρωμές από το ΕΣΠΑ 2007-2013, με βάση το ΟΠΣ. Ο Υπουργός αναφέρει πως έχουν απορροφηθεί 6,4 δις από το ΕΣΠΑ 2007-2013. Ταυτόχρονα κάνει λόγο για 21,87 δις ευρώ συνολική απορρόφηση. Τα υπάρχοντα στοιχεία της 12ης Ιανουαρίου 2016 καταδεικνύουν συνολική απορρόφηση 19,8 δις. Τα νούμερα δεν βγαίνουν. Ο Υπουργός να καταθέσει τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα.
Απηύθυνα μαζί με συναδέλφους αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς το Υπουργείο σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις και επιχορηγήσεις προς Δήμους και Περιφέρειες και ο ΓΓ κ.Κορκολής απήντησε να αναζητήσουμε τα στοιχεία στη «Διαύγεια». Θα την επαναλάβω, ελπίζοντας πως το ατόπημα του ΓΓ θα διορθωθεί και θα μας αποσταλούν τα στοιχεία για να δούμε πού πήγαν τα λεφτά.

Από το ΕΣΠΑ 2014-2020 έχουν καταγραφεί στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα πληρωμές ύψους 230 εκ. ευρώ, εκ των οποίων 30 εκ. ευρώ τεχνική βοήθεια. Άμεσα θα ζητήσω να κατατεθεί στη Βουλή ο σχετικός αναλυτικός πίνακας.
Στη σελίδα 89 του Προϋπολογισμού γίνεται αναφορά σε 0,7 δις ευρώ υπερδεσμεύσεις από το ΠΔΕ.

Για τα μικρά έργα, κάτω των 5 εκ ευρώ, υπάρχουν νομικές δεσμεύσεις 7,4 δις εκ ευρώ από το ΕΣΠΑ 2007-2013, εκ των οποίων είναι διαθέσιμα μόνο τα 5,2 δις ευρώ. Για την αποπληρωμή των μικρών έργων πιθανόν θα χρειαστούν 2 δις ευρώ από το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ μέχρι το τέλος του 2017, διαφορετικά θα πρέπει να επιστραφούν και τα 5,2 δις ευρώ. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει όλα τα στοιχεία που διαθέτει για να κατανοήσουν όλοι τι έχει συμβεί με το ΕΣΠΑ.

Απαντώντας στον κ.Κωνσταντινόπουλο, ο Υπουργός Οικονομίας ανέφερε αριθμητικά μεγέθη τα οποία δυστυχώς διαψεύδονται με τα συγκεκριμένα στοιχεία που κατέθεσε ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην Ολομέλεια (βλέπε συνημμένα). Εξ ου και ο Βουλευτής τον κάλεσε ξανά, μετ’επιτάσεως, να καταθέσει τα σημερινά, πραγματικά στοιχεία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Περί Πρωτοκόλλου και Εθιμοτυπίας στο Λεβίδι στον Παναρκαδικό και στην Expo

Παρατηρώντας τις διάφορες εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στον τόπο...

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού και παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια η συνεδρίαση της ΕΝΠΕ

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού και παρουσία του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, την Δευτέρα 15 Απριλίου. Η προετοιμασία για την επικείμενη αντιπυρική περίοδο ήταν το βασικό ζήτημα που απασχόλησε τη συνεδρίαση, με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας να αναλύει

Ο Αποστόλης Στρέμπας πρώτος σκόρερ στην Α’ κατηγορία Αρκαδίας

Ο Αποστόλης Στρέμπας είναι ο πρώτος σκόρερ με 27...

Κώστας Τζιούμης: «Απρέπεια και απρεπείς»

Σε δήλωση του Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κώστας Τζιούμης αναφέρεται...
Μετάβαση στο περιεχόμενο