Συνεντευξη Πανούση Παναγιώτας (ΠΑΜΕ) για την κοινωνική ασφάλιση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτα Πανούση: Κυβέρνηση, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχει ο καθένας το δικό του μερίδιο στην εξολόθρευση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μαζί με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο, στο οποίο περιγράφονται με εξαιρετική σαφήνεια οι άξονες των ανατροπών που προωθεί τώρα η κυβέρνηση. Επομένως, οποιαδήποτε προσπάθεια να διαφοροποιηθούν εκ των υστέρων από τις αντιασφαλιστικές προβλέψεις του μνημονίου δεν πρέπει να ξεγελάσει το λαό.
Επιπλέον, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ως κυβέρνηση τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης, αλλά και πριν από αυτή, έχουν νομοθετήσει στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση με αυτήν τώρα από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ: Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση των συντάξεων, αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, με ταυτόχρονη υποχώρηση της συμμετοχής του κράτους και της εργοδοσίας.
Η απόλυτη έγκριση και στήριξη της εργοδοσίας στο σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό αποδεικνύει τον ταξικό χαρακτήρα των αντιλαϊκών μέτρων και ανατρέπει τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί δήθεν «δικαιοσύνης». Οι μεγαλοεργοδότες είναι οι μόνοι ωφελημένοι απ’ αυτά τα μέτρα, αυτοί δηλαδή που ευθύνονται σήμερα για την κρίση, που έχουν καταληστεύσει τα ταμεία, αυτοί που σύμφωνα με τα δικά του στοιχεία έχουν αφήσει απλήρωτους πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζόμενους, που έχουν μαύρη ανασφάλιστη εργασία πάνω από 25%, που έχουν τσακίσει τους μισθούς και τους έχουν καθηλωμένους στα άθλια επίπεδα των 300 και των 400 ευρώ με διαλυμένες τις συλλογικές συμβάσεις, αυτοί που ακονίζουν τα νύχια τους πάνω στα αποκαΐδια του ασφαλιστικού.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση συνεχίζει να προκαλεί καθώς μαζί με το κυβερνητικό σχέδιο για το τσάκισμα της κοινωνικής ασφάλισης φέρνει παράλληλα στη Βουλή νομοσχέδιο για την ιδιωτική ασφάλιση, νομοθετώντας υπέρ μιας ισχυρής μερίδας του κεφαλαίου (εμπόρους υγείας, κλινικαρχες, ιδιωτικές ασφαλιστικές) για τους οποίους η ασφάλιση αποτελεί αστείρευτη πηγή νέας κερδοφορίας. Ενημερωτικά, μόνο για το 2015 και το πρώτο εξάμηνο ο τζίρος των ασφαλιστικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στα 2 δισ. ευρώ περίπου, καταγράφοντας άνοδο κατά 1,8%, ενισχυμένη κατά 25% στα προϊόντα υγείας.
Με ψέματα, προκλήσεις και καταστολή προχωρά η κυβέρνηση στη διάλυση του ασφαλιστικού!
Συκοφαντούν και σπέρνουν ψέματα προκειμένου να δικαιολογήσουν τη νέα σφαγή! Τρανταχτό παράδειγμα της βρώμικης προπαγάνδας αποτελεί ο μύθος των μεγάλων συντάξεων και πως με το κυβερνητικό σχέδιο επιτυγχάνεται κοινωνική δικαιοσύνη. Σύμφωνα με τα δικά τους στοιχεία μόλις 2.500 συνταξιούχοι από το σύνολο των 2,5 εκατ., δηλ. το 0,1% παίρνει σύνταξη άνω των 3.000 ευρώ , όταν η συντριπτική πλειοψηφία προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με 500 – 600 ευρώ.
Στις 11 μειώσεις των συντάξεων που επικαλείται η κυβέρνηση, υπάρχουν επιπλέον μειώσεις δίκες της με τους νόμους των προηγούμενων μηνών που πέρασαν με τη μορφή του κατεπείγοντος πχ οι καλοκαιρινές μειώσεις των συντάξεων με την αύξηση των εισφορών υπέρ υγείας στο 6%.
Η κυβέρνηση φέρνοντας παραδείγματα που δεν είναι γειωμένα στην πραγματική ζωή, προσπαθεί να παραπλανήσει τους εργαζόμενους, να κοροϊδέψει, καθώς το κυβερνητικό σχέδιο δημιουργεί ένα πλαίσιο που πέρα από τις μειώσεις που σήμερα συνεχίζονται και παγιώνονται, σε ελάχιστα χρόνια από σήμερα οι συντάξεις θα κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα, ενιαία για όλους.
Τι μέρες ασφάλισης θα έχει σε 20-30 χρόνια ο σημερινός 20αρης-30αρης-40ρης που μαστίζεται από την ανεργία που έχει ριζώσει στο 25% και αφορά σταθερά περίπου 1.5εκατ εργαζόμενους; Τι μέρες ασφάλισης θα έχει ένας εργάτης στον κλάδο των κατασκευών, στην οικοδομή, στον κλάδο του μετάλλου, που σήμερα λειτουργούν με μεροκάματα στη χάση και στη φέξη, με κακοπληρωμένα προγράμματα απασχόλησης των Επιμελητηρίων και άλλων φορέων; Τι μέρες ασφάλισης θα έχει ένας εργαζόμενος σε ξενοδοχεία, σε καφετερίες, στον κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού όταν κυριαρχεί η μαύρη-ανασφάλιστη εργασία και η εποχικότητα; Τι μέρες ασφάλισης θα έχει μια εργαζομένη στον κλάδο του εμπορίου, πρωταγωνιστικό κλάδο στη μερική απασχόληση, στα 3ωρα και στα 4ωρα; Τι μέρες ασφάλισης θα έχει ο 5μηνιτης του ΟΑΕΔ όταν έχει 125 μέρες ασφάλισης ανά 2 έτη ;
Αν παράλληλα πάρουμε υπόψη πως η σύνταξη θα υπολογίζεται στο σύνολο του εργασίμου βίου, σε συνθήκες που σήμερα ο κατώτερος μισθός εξακολουθεί να βρίσκεται στα αθλία επίπεδα των 586 και των 511 ευρώ για τους νέους που δήθεν κόπτεται και βάζει μπροστά η κυβέρνηση, τότε μπορούμε να διαπιστώσουμε πως τα παραδείγματα και η προπαγάνδα της κυβέρνησης είναι αέρας κοπανιστός. Τι αναλογική σύνταξη θα έχουν όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι που σήμερα εργάζονται με αυτές τις εργασιακές σχέσεις και με αυτούς τους μισθούς;
Αυτό που ξεχωρίζει τώρα ως άμεσο καθήκον για το κίνημα, είναι να οργανωθεί η πάλη ενάντια σε όσα φέρνει η συγκυβέρνηση για λογαριασμό του κεφαλαίου.
Το ασφαλιστικό δεν είναι μόνο η σύνταξη, όπως πολλοί θεωρούν. Οι συντάξεις είναι η μια πλευρά προστασίας και αξιοπρεπούς ζωής, μετά τον εργάσιμο βίο! Το ασφαλιστικό περιέχει όλο το πλαίσιο προστασίας κάθε εργάτη, κάθε εργαζόμενης, κάθε νέου! Είναι η ασφάλιση του μικρού παιδιού, τα εμβόλια του. Είναι το φάρμακο μας όταν αρρωστήσουμε. Είναι το επίδομα ασθένειας, οι ιατρικές εξετάσεις, οι παροχές υγείας και πρόνοιας συνολικά. Είναι η προστασία της μητρότητας, με τα επιδόματα κυοφορίας και λοχείας. Είναι η προστασία μας στον επαγγελματικό κίνδυνο, στις επαγγελματικές ασθένειες για να μη γινόμαστε θύματα εργοδοτικών εγκλημάτων.
Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε το δηλητήριο της διαίρεσης που έσπερναν τόσα χρόνια κυβερνήσεις αλλά και φορείς του εργοδοτικού συνδικαλισμού (ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ), παράγοντες και εκπρόσωποι του κεφαλαίου που δημιουργούσαν τείχη στην ενότητα της εργατικής τάξης απέναντι στους αντιασφαλιστικους σχεδιασμούς. Η λογική «το ταμείο μου», η «κατηγορία μου», ο διαχωρισμός του Δημοσίου με τον Ιδιωτικό τομέα, οι διαχωρισμοί νέοι-παλιοί ασφαλισμένοι που στόχο είχαν τη διαίρεση, σήμερα εκλείπουν προς αρνητική κατεύθυνση.
Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο δεν ακουμπά μόνο τους εργαζόμενους. Χτυπά αρκετές ομάδες, βιοτέχνες, ελευθεροεπαγγελματίες, αγρότες, τους εργαζόμενους με μπλοκάκια, μηχανικούς, δικηγόρους, φαρμακοποιούς, γιατρούς. Τριπλασιάζει τις εισφορές στους αγρότες, αυξάνει τις εισφορές στους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες. Μαζί με την αύξηση της φορολογίας υψώνεται αδιαπέραστο τοίχος μπροστά τους.
Για να αποτρέψουμε το νέο έγκλημα, χρειάζεται γενικός ξεσηκωμός, κινητοποιήσεις, πρωτοβουλίες παντού σε κάθε κλάδο, στις γειτονιές! Να εμποδίσουμε την κατάθεση του στη Βουλή είτε με τη μορφή που έχει δώσει η κυβέρνηση σήμερα είτε με οποιαδήποτε άλλη μορφή έρθει με βάση τις τελικές διαπραγματεύσεις. Να ενταθεί η πίεση προς την κυβέρνηση, τις εργοδοτικές οργανώσεις, να πολλαπλασιαστούν οι αγώνες σε κάθε πόλη. Να ακυρώσουμε το κυβερνητικό νομοσχέδιο με κάθε δυνατό τρόπο.
Όλη αυτή η δραστηριότητα ανά κλάδο πρέπει να κορυφωθεί, να καταλήξει, να συγκλίνει στην απόφαση και στην πραγματοποίηση μεγάλης απεργίας που θα στείλει μήνυμα στο κεφάλαιο, στην κυβέρνηση, στην ΕΕ. Να είναι απεργία με μαζική συμμετοχή, να πυροδοτήσει εξελίξεις, να αποκρουστεί ο σφαγιασμός των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων μας.
Αντίστοιχες αποφάσεις στην Αρκαδία έχει πάρει το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας και το σωματείο εργαζομένων στις εμπορικές επιχειρήσεις και υπηρεσίες τα καταστήματα και Α.Ε. Ν. Αρκαδίας. Καλούμε και τα υπόλοιπα πρωτοβάθμια σωματεία να το συζητήσουν και να πάρουν αποφάσεις σε αυτή την κατεύθυνση.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην παράσταση διαμαρτυρίας που θα κάνει ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Αρκαδίας στον ΟΓΑ (απέναντι από το Βασιλόπουλο) τη Δευτέρα 18/1 στις 11:00 το πρωί.
Η Γραμματεία Αρκαδίας του ΠΑΜΕ σε πανελλαδικό συντονισμό θα πραγματοποιήσει συλλαλητήριο το Σάββατο στις 23 Γενάρη στις 6:30 μμ στην πλ. Πετρινού και καλούμε όλα τα λαϊκά στρώματα να δώσουν μαζικό παρόν.
Η επίθεση στο ασφαλιστικό είναι αιτία πολέμου!
Προετοιμαζόμαστε για σκληρή αναμέτρηση!
Να μην περάσει το νέο έγκλημα!
Τις επόμενες μέρες πρέπει να φτάσει παντού το σύνθημα:
Διαλύουν την ασφάλιση και βγαίνουμε στο δρόμο
Πάρτε πίσω το νόμο λαιμητόμο!

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησε χθες το 2ο Φεστιβάλ Κωμωδίας Τρίπολης 40 lads

Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησε χθες το 2ο Φεστιβάλ Κωμωδίας...

Λουτράκι: Λεωφορείο με μαθητές της Β Λυκείου έβγαζε καπνούς εν κινήσει

Τρόμαξαν προς στιγμήν μαθητές και καθηγητές της Β Λυκείου...

Επικαιροποίηση έκτακτου δελτίου της ΕΜΥ: Καταιγίδες και άνεμοι

Θυελλώδεις άνεμοι, χαλαζοπτώσεις και ισχυρές καταιγίδες σάρωσαν τη χώρα...

1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών

Θεσμικό πλαίσιο, χωροταξικό και αλλαγές στο νόμο 4982/22 στο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο