Χρήστος Στάικος, πρόεδρος του Enterprise Greece, ευκαιρίες ανάπτυξης δημιουργούν οι επενδύσεις καινοτομίας.

O πρόεδρος του Enterprise Greece, Χρήστος Στάικος μιλά στην «ΗτΣ» για την επιχειρηματικότητα, τα εμπόδια της γραφειοκρατίας και φορολογίας και τις δυσκολίες χρηματοδότησης επενδύσεων στην Ελλάδα. Στέκεται ιδιαίτερα στις θετικές εξελίξεις των ανακεφαλαιοποιήσεων για τις επιχειρήσεις και στις ευκαιρίες ανάπτυξης που δημιουργούν οι επενδύσεις καινοτομίας, τα γνωστά start ups.

Πώς διαμορφώνεται το επιχειρηματικό περιβάλλον μετά τις ανακεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών;
Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι μια θετική εξέλιξη για την εικόνα της ελληνικής οικονομίας, όπου μαζί με την πολιτική σταθερότητα και την προοπτική αναδιάρθρωσης του χρέους διαμορφώνουν ένα συνολικά καλύτερο κλίμα, βελτιώνοντας με αυτό τον τρόπο το επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας.
Τι θα πρέπει να αλλάξει στο επενδυτικό πλαίσιο προκειμένου να γίνει η Ελλάδα μία πιο φιλική χώρα σε επενδύσεις;
Η Ελλάδα έχει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα κυρίως σε τομείς, όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, τα τρόφιμα και η αγροτική παραγωγή, τα logistics και οι νέες τεχνολογίες και ένα υψηλά μορφωμένο και καταρτισμένο νεανικό κυρίως ανθρώπινο δυναμικό. Το σαφέστερο, απλούστερο και πιο εύληπτο θεσμικό πλαίσιο, η διαμόρφωση κτηματολογίου και χρήσεων γης και η σταθερότητα, μπορούν να διαμορφώσουν τους όρους για ταχύτερη αξιολόγηση και υλοποίηση επενδύσεων. Και δυνατότητες και ευκαιρίες υπάρχουν. Σε όλα τα παραπάνω, η κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία δίνουν τη δέουσα βαρύτητα και προτεραιότητα, ώστε σύντομα να γίνουν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις και εμείς, από την πλευρά μας, συμβάλλουμε με προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Πιστεύετε ότι τα θεσμικά όργανα που κατα καιρούς είναι εντεταλμένα να προωθήσουν τις επενδύσεις στην Ελλάδα λειτούργησαν ως έπρεπε ή μήπως κωλυσιεργούσαν παγιδευμένα στην γραφειοκρατία;
Είναι γεγονός ότι στο παρελθόν ο χρόνος υλοποίησης μιας επένδυσης έπαιρνε μεγάλο χρονικό διάστημα γιατί σε πολλές περιπτώσεις δεν ήταν ξεκάθαρο τι μπορούσε να γίνει και με ποιους όρους. Όσο πιο σαφές και συγκεκριμένο γίνει το θεσμικό πλαίσιο τόσο καλύτερα για τη μείωση της γραφειοκρατίας και των όποιων ενδεχομένως φαινομένων κωλυσιεργίας, αφού ο καθένας από το πόστο του θα είναι σε θέση να γνωρίζει καλύτερα τι και πώς μπορεί να το κάνει. Υπό αυτό το πρίσμα, θα μπορούμε να αναδείξουμε καλύτερα τους τομείς και τα πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας και να προσελκύσουμε επενδύσεις. Η κυβέρνηση έχει αντιληφθεί το πρόβλημα και κινείται προς την κατευθυνση της νομοθετικής απλούστευσης, προκειμένου να αποκτήσει η χώρα μας ένα σύγχρονο, καθορισμένο, ταχύ και φιλικό για τις επενδύσεις πλαίσιο αδειοδοτήσεων.
Πώς θα διαμορφωθεί το πλαίσιο των χρηματοδοτήσεων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου ή εντάσεως κεφαλαίων στα επόμενα χρόνια;
Η έντονη δραστηριότητα στον κλάδο των εξαγωγών σε συνδυασμό με την εντεινόμενη εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και του διεθνούς ανταγωνισμού, θεωρώ ότι δημιουργούν κάποιες βασικές προϋποθέσεις για να αναθερμανθούν στη χώρα μας οι επενδύσεις εντάσεως κεφαλαίου στα αμέσως επόμενα χρόνια. Κρίσιμο ρόλο στην αύξησή τους σίγουρα θα διαδραματίσουν οι ευκαιρίες χρηματοδότησης που θα προσφέρει το τραπεζικό σύστημα, το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για έργα στην Ελλάδα, καθώς και οι ευρωπαϊκοί πόροι που θα κινητοποιηθούν το επόμενο διάστημα (πακέτο Γιούνκερ, ΕΣΠΑ, HORIZON 2020). Εμείς, από την πλευρά μας, ενισχυτικά προς αυτή την κατεύθυνση, προετοιμάζουμε σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο, την Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Venture Capital, το ΤΑΝΕΟ και το ΠΡΑΞΗ το επικείμενο Equity Investment Forum που θα πραγματοποιηθεί στις 7 και 8 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, στο οποίο δίνουμε σημαντικές ευκαιρίες χρηματοδότησης σε ελληνικές επιχειρήσεις, από ξένα επενδυτικά κεφάλαια που θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση.
Σε ό,τι αφορά στις εξαγωγές, ολοκληρώσαμε με μεγάλη επιτυχία τη συμμετοχή μας σε μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις τροφίμων στον κόσμο την Anuga, στη Γερμανία, όπου η Ελλάδα ήταν τιμώμενη χώρα, συμμετείχαμε στις εκθέσεις ναυτιλιακού εξοπλισμού Kormarine, στη Ν. Κορέα και δομικών υλικών στο Ντουμπάι, ενώ ολοκληρώθηκε επιτυχώς και η ελληνική παρουσία στη World EXPO στο Μιλάνο. Προς αυτή την κατεύθυνση ο Οργανισμός μας σε συνεργασία με άλλους φορείς, στηρίζουν την προσπάθειά τους μέσα από την παροχή χρηματοδότησης και συμβουλευτικής για μια σειρά ενεργειών (π.χ. προβολή, διαφήμιση, έρευνα αγοράς, κ.ά.), καθώς και την αναζήτηση νέων αγορών-στόχων.
Φορολογία. Πόσο εμποδίζει και πόσο διευκολύνει τις επενδύσεις;
Είναι γνωστό ότι οι συνεχείς αλλαγές στο φορολογικό επηρεάζουν το επενδυτικό περιβάλλον. Θεωρώ ωστόσο, ότι μπαίνουμε σε μια περίοδο διαμόρφωσης ενός σταθερού πλαισίου στη φορολογία, που θα εκπέμψει ένα θετικό σήμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Έτσι μπορούμε να δημιουργήσουμε συνθήκες στις οποίες θα υλοποιηθούν νέες επενδύσεις σε τομείς με υψηλή προστιθέμενη αξία, με την αξιοποίηση του υψηλής στάθμης και κατάρτισης ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και των σημαντικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων που έχει η χώρα μας σε στρατηγικούς κλάδους της οικονομίας.
Start ups:
H βιομηχανία Της Καινοτομίας ΦΕΡΝΕΙ έσοδα
Η επίδραση της κρίσης στην οικονομία της Καινοτομίας υπήρξε καθοριστική για τη χώρα μας. Οι νέοι απόφοιτοι με υψηλή κατάρτιση και ειδίκευση που απασχολούνταν κυρίως σε μεγάλες εταιρείες που είχαν ανάλογες θέσεις, πλέον στρέφονται στις νεοφυείς επιχειρήσεις για να ξεκινήσουν την καριέρα τους. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Το 2010 ιδρύθηκαν στη χώρα μας 16 νεοφυείς (Start up) επιχειρήσεις, ενώ το 2013 ο αριθμός τους ανέβηκε στις 144. Οι επιχειρήσεις αυτές άντλησαν 300 χιλ. ευρώ για τη χρηματοδότηση τους το 2010, ενώ το 2013 το ποσό αυτό ανήλθε στα 42 εκατ. ευρώ, με το 50% αυτής της χρηματοδότησης να αφορά εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοικωνίων. Πρόσφατες μελέτες μαά δείχνουν ότι από τις εταιρείες αυτές το 25% περίπου έχει δυναμική για ταχεία επιχειρηματική ανάπτυξη, που σημαίνει ότι αυτές θα μεγαλώσουν, θα προσφέρουν πολλαπλασιαστικά οφέλη στην οικονομία και την κοινωνία, ενώ θα βοηθήσουν άλλες μικρότερες εταιρείες να αναπτυχθούν μαζί τους.
– Η έντονη δραστηριότητα στον κλάδο των εξαγωγών σε συνδυασμό με την εντεινόμενη εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και του διεθνούς ανταγωνισμού, θεωρώ ότι δημιουργούν κάποιες βασικές προϋποθέσεις για να αναθερμανθούν στη χώρα μας οι επενδύσεις εντάσεως κεφαλαίου στα αμέσως επόμενα χρόνια.
– Το σαφέστερο, απλούστερο και πιο εύληπτο θεσμικό πλαίσιο, η διαμόρφωση κτηματολογίου και χρήσεων γης και η σταθερότητα, μπορούν να διαμορφώσουν τους όρους για ταχύτερη αξιολόγηση και υλοποίηση επενδύσεων.

Πηγή: imerisia.gr

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Live – Βουλή: Σε εξέλιξη οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών για την πρόταση δυσπιστίας

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, αυτή την ώρα,...

Η Ολυμπιακή φλόγα στην Πελοπόννησο – Πρόγραμμα λαμπαδηδρομίας

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, στην Ελλάδα, εν’...

Δημήτρης Πτωχός: Aπολογισμός του πρώτου τριμήνου της θητείας του

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, παρουσία του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη...
Μετάβαση στο περιεχόμενο