Τα τρία “όχι” των πολιτικών αρχηγών και η έκρηξη Τσίπρα

Δεν φαίνεται να οδηγείται σε καμία σύγκλιση η σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Αυτή τη στιγμή, γίνεται προσπάθεια να υπάρξει μία σύνοψη των όσων συζητήθηκαν προκειμένου να εκδοθεί ανακοίνωση, σύμφωνα με πληροφορίες.

 

 

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα προς τους πολιτικούς αρχηγούς να συγκροτηθούν δύο διακομματικές επιτροπές, μία για το ασφαλιστικό και μία για το Σύνταγμα, οι Γιάννης Πλακιωτάκης, Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης, εξεφώνησαν στον κ. Τσίπρα ένα μεγαλοπρεπές “όχι”.

 

Η Φ. Γεννηματά άλλωστε, όπως είχε προαναγγείλει ήδη από χθες, είπε ότι δεν είναι η παρούσα στιγμή και το κατάλληλο μέρος για να συζητηθούν τα θέματα αυτά.

 

Μοναδικός αρωγός στις προτάσεις του πρωθυπουργού, φαίνεται να στέκεται ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος κατά πληροφορίες, είπε απευθυνόμενους στους παριστάμενους: “μην πετροβολείτε τον Αλέξη, γιατί το Grexit είναι ακόμη στο τραπέζι”.

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες η Φώφη Γεννηματά και ο Γ. Πλακιωτάκης εμφανίστηκαν αρνητικοί στη συγκρότηση και των δύο επιτροπών, ενώ ο Στ. Θεοδωράκης διαφώνησε για την επιτροπή του ασφαλιστικού, και σε ό,τι αφορά το Σύνταγμα, αντιπρότεινε να ψηφιστεί νέος εκλογικός νόμος εντός του 2016.

 

Έκρηξη Τσίπρα

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ζήτησε να βγει ένα κοινό ανακοινωθέν για το ασφαλιστικό, το οποίο αρνήθηκαν οι υπόλοιποι αρχηγοί, και ακολούθως τους ζήτησε να βγει κοινό ανακοινωθέν τουλάχιστον για τη μη μείωση των συντάξεων, το οποίο και αυτό απέρριψαν.

 

Τότε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός “εξεμάνη” και αφού τους έκανε μία “ακτινογραφία” των μειώσεων που έχουν υποστεί οι συντάξεις τα τελευταία χρόνια επί των προηγουμένων κυβερνήσεων, απευθυνόμενος κυρίως σε ΝΔ Και ΠΑΣΟΚ, είπε “πώς έχετε το θράσος να μιλάτε για δήθεν χειρότερο τρίτο μνημόνιο μετά από αυτά που έχετε κάνει;”.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύσκεψη αναμένεται να τραβήξει σε μάκρος χρόνου, καθώς ο Αλ. Τσίπρας ολοκλήρωσε πριν από λίγο την εισήγησή του στους πολιτικούς αρχηγούς, προτείνοντας στο διά ταύτα τη συγκρότηση δύο διακομματικών επιτροπών, για το ασφαλιστικό και για το Σύνταγμα.

 

Σε κάθε επιτροπή το κάθε κόμμα θα συμμετέχει με έναν εκπρόσωπο. Πάντως το κλίμα στο προεδρικό μέγαρο είναι βαρύ.

 

 

Τα ενσταντανέ πριν απο την εκκίνηση του συμβουλίου που απαθανάτισαν οι κάμερες γύρω απο το τραπέζι της Ηρώδου Αττικού είναι αποκαλυπτικά του κλίματος που επικρατεί ανάμεσα στους αρχηγούς των κομμάτων: παγωμένες χειραψίες. Αμήχανα χαμόγελα και στόματα ερμητικά κλειστά.

Nωρίτερα, το Capital.gr μετέδιδε:
Και εγένετο το του Πρωθυπουργού θέλημα και από τις 12:15 βρίσκεται σε εξέλιξη στο προεδρικό μέγαρο η εξέλιξη των πολιτικών αρχηγών (πλην Δ. Κουτσούμπα και Χ.Α), υπό τον Προκόπη Παυλόπουλο, προκειμένου να συζητήσουν για… ό,τι αποφασίσει ο καθένας. 

 

Επισήμως, η ατζέντα που όρισε ο κ. Τσίπρας, αφορά στο Προσφυγικό, το Ασφαλιστικό και τη Συνταγματική Αναθεώρηση, αλλά τινές αρχηγοί έχουν αποφασίσει να την εκλάβουν σαν “μπουφέ”. Καθείς θα συζητήσει αν και ό,τι τον απασχολεί.

 

Από το προαναγγελθέν αλαλούμ τούτο, στο οποίο σχεδόν άπαντες δέχθηκαν να συμμετάσχουν εξαιρετικά απρόθυμα, έως και ο Προκόπης Παυλόπουλος, αντιλήφθηκε ότο δεν πρόκειται να βγει “λευκός καπνός” επί οποιοδήποτε ζητήματος, προχωρώντας χθες σε από ιταλικού εδάφους, στη διευκρίνιση ότι δεν αναμένονται σήμερα αποφάσεις. 

 

Ο Αλέξης Τσίπρας, στις τηλεφωνικές του επαφές με τους αρχηγούς άλλωστε, το είπε ευκρινώς: Ελάτε εσείς, κι ας μη συμφωνήσετε, δεν είστε υποχρεωμένοι. 

 

(Το τί θα ακολουθήσει πάντως από πλευράς Μαξίμου στην περίπτωση που αρνηθούν τα κόμματα να “συναινέσουν” στη διαμόρφωση εθνικών θέσεων για το Ασφαλιστικό, είναι άλλης τάξεως -επικοινωνιακή- συζήτηση. 

 

Προς το παρόν πάντως, το Μαξίμου υψώνει “λευκή σημαία” και εμφανίζεται εξαιρετικά ενθουσιασμένο που θα βρεθούν όλοι μαζί στο “κάδρο”.

 

Η Όλγα Γεροβασίλη, από πλευράς της χθες, είπε grosso modo, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Αλέξη Τσίπρα: Σημασία δεν έχουν οι γκρίνιες και οι αντιδράσεις που εκδήλωσαν οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης. Σημασία έχει ότι θα παραστούν.     

 

Κόκκινες γραμμές
Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό πάντως, η πρόθεση της Κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη: Όλοι μαζί οι πολιτικοί αρχηγοί να συγκροτήσουν μια εθνική ενιαία θέση έναντι των δανειστών, στους οποίους να διαμηνύσουν: Κάτω τα χέρια από τις κύριες συντάξεις! 

 

Γράψε λάθος!
Η συναινετική διάθεση που απέκτησε πάντως αίφνης ο πρωθυπουργός έναντι των αντιπάλων του, αποτυπώνεται ξεκάθαρα σε έναν εξόχως ενδιαφέροντα διάλογο που είχε με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη. Όταν ο κ. Θεοδωράκης του επεσήμανε ότι τόσο καιρό εκείνος ήταν που τορπίλιζε κάθε προσπάθεια για συναίνεση, ο Α. Τσίπρας φέρεται να του είπε: Όλοι κάνουμε υπερβολές όταν βρισκόμαστε στην αντιπολίτευση, έτσι θα συνεχίσουμε; Κοινώς, γράψε λάθος!

Η Φώφη Γεννηματά πάντως, έχει ξεκαθαρίσει ότι κουβέντα για το Ασφαλιστικό, δεν κάνει. Με επιστολή της μάλιστα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, άφησε ευγενώς μεν αλλά φαρμακερές αιχμές εναντίον του, για το γεγονός ότι δέχθηκε τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για ζητήματα που άπτονται αποκλειστικά της κυβέρνησης.
 
Ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Ν.Δ, Γιάννης Πλακιωτάτης, δεν έχει εκ των πραγμάτων πολλά περιθώρια ουσιαστικής “συμμετοχής” στον διάλογο που θα πραγματοποιηθεί σήμερα μεταξύ των πέντε.

 

Μοναδική του δικαιοδοσία είναι να ακούσει και να ενημερώσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ για όσα θα ζητήσει ο Πρωθυπουργός και θα συζητήσουν οι υπόλοιποι αρχηγοί. Ούτε η Ν.Δ πάντως προσέρχεται στη σύναξη αυτή με ιδιαίτερη προθυμία. Πίσω από την πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα, βλέπουν “επικοινωνιακά τερτίπια” λόγω της εξαιρετικά δυσχερούς θέσης στην οποία βρίσκεται, με 153 μόλις βουλευτές πίσω και την ψηφοφορία για το Ασφαλιστικό, μπροστά. 
 

 

ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ- Λεβέντης;
Η μοναδική είδηση που είναι ως φαίνεται πιθανό να προκύψει μετά τη σημερινή συνάντηση στο προεδρικό, είναι η …προσάρτηση της Ένωσης Κεντρώων στο κυβερνητικό άρμα.

 

Ο Βασίλης Λεβέντης από πλευράς του,  δέχθηκε να παραστεί και μένει να φανεί εάν όντως θα δεχθεί να συζητήσει μόνον για τη συγκρότηση Οικουμενικής Κυβέρνησης στελεχωμένης από τεχνοκράτες ή άλλαξε γνώμη και θα βάλει πλάτη αν γίνουν δεκτοί οι όροι του.

 

capital.gr

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Προμήθεια φρέσκου γάλακτος

Διακήρυξη ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την προμήθεια φρέσκου γάλακτος από τον Δήμο Τρίπολης. Διαβάστε τα σχετικά αρχεία, εδώ.

Η Rita Habermann εκθέτει στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας

Η γνωστή Γερμανίδα γλύπτρια έρχεται στην Ύδρα για μία...

Live – Βουλή: Σε εξέλιξη οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών για την πρόταση δυσπιστίας

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, αυτή την ώρα,...

Η Ολυμπιακή φλόγα στην Πελοπόννησο – Πρόγραμμα λαμπαδηδρομίας

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, στην Ελλάδα, εν’...
Μετάβαση στο περιεχόμενο